Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czekoladowe kokosanki

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
0.5 szklanka
Cukier
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
200 g
Wiórki kokosowe
2 tabliczek
Czekolada mleczna
2 łyżeczek
Śmietana 18%
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.08 g
Tłuszcze
17.72 g
Wartość energetyczna
287.1 kcal
Węglowodany
28.91 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
15 min
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 2
2 min
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wygładzić.
Krok 3
25 min
Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Krok 4
3 min
Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty.
Krok 5
10 min
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wlewając śmietanę. Wymieszać i chwilkę pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Krok 6
5 min
Wiórki kokosowe przesypać. Obtaczać w czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Układać na blaszce i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Czekoladowe kokosanki

Krok 1 z 6

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką.

Czekoladowe kokosanki

Krok 2 z 6

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wygładzić.

Czekoladowe kokosanki

Krok 3 z 6

Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Czekoladowe kokosanki

Krok 4 z 6

Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty.

Czekoladowe kokosanki

Krok 5 z 6

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wlewając śmietanę. Wymieszać i chwilkę pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Czekoladowe kokosanki

Krok 6 z 6

Wiórki kokosowe przesypać. Obtaczać w czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Układać na blaszce i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Pyszne kokosanki to idealny dodatek do popołudniowej kawy, którą będziemy raczyć się w piękną, letnią pogodę. Niech ten obraz podziała na wyobraźnię tak dobrze, jak kokosanki z naszego przepisu podziałają na Wasze podniebienie. Propozycja idealna dla całej rodziny – zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych łasuchów. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika