Ciasto Brzdąc
52min
Łatwy
1.5
łyżeczek
4
Jajko
1
szklanka
Cukier
1
szklanka
Mąka ziemniaczana
1000
ml
Śmietana 36%
6
łyżek
Cukier puder
2
łyżek
Kakao
3
łyżek
Żelatyna
.
Wartości odżywcze
Białko
3.88 g
Węglowodany
22.72 g
Tłuszcze
12.57 g
Wartość energetyczna
215.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
52 min
Krok 1
5 min
Białka ubijamy z cukrem.
Krok 2
5 min
Dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Krok 3
20 min
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
7 min
Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Krok 5
5 min
Kremówkę ubić na sztywno.
Krok 6
2 min
Dodać cukier puder i kakao.
Krok 7
2 min
Dokładnie wymieszać.
Krok 8
2 min
Do ubitej śmietany wlewać powoli zimną żelatynę, wymieszać.
Krok 9
3 min
Masę wykładamy na zimny biszkopt.
Krok 10
1 min
Masę zdobimy esami floresami.
Ciasto Brzdąc to mieszanka smaków z konsystencją, która nieco przypomina ptasie mleczko. I to właśnie fani tych łakoci powinni być najbardziej zadowoleni z tego przepisu. Smak jest fenomenalny i spodoba się zarówno najmłodszym, jak i starszym łasuchom. Smacznego!
Komentarze 0