Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dwukolorowa babka na oleju
Dodaj do CookBook

Dwukolorowa babka na oleju

(61)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka
5 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
3  łyżek
Kakao
0.5  szklanka
Woda
0.75  szklanka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.4 g
Wartość energetyczna
434 kcal
Tłuszcze
18.9 g
Białko
6.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie każdy efektowny deser wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin, kilkunastu składników, skomplikowanej receptury i tajemnej wiedzy cukierniczej. Najlepszym na to dowodem jest dwukolorowa babka na oleju. Jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie mniej niż 1,5 godziny, a to czyni z niej doskonały patent na gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę, czy też prosty deser na leniwe sobotnie popołudnie.

Przygotowanie dwukolorowej babki zacznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do niej cukru. Całość zmiksuj, a następnie dodaj żółtka i wciąż ubijając, wsyp cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników. W dalszej kolejności wlej wodę, olej i znów dokładnie wymieszaj składniki.

Od poprawnego wykonania następnego etapu zależy to, czy na babce pojawi się fantazyjny pasiasty wzór. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę – około 40 minut w 180 st. C.

Po przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Ten przepis nie może się nie udać!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
  • Krok 2

    10 min
    Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
  • Krok 3

    7 min
    Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Krok 4

    8 min
    Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
  • Krok 5

    5 min
    Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
  • Krok 6

    40 min
    Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)
Dwukolorowa babka na oleju

Krok 1 z 6

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 2 z 6

Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 3 z 6

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 4 z 6

Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 5 z 6

Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 6 z 6

Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6805555555556
Wszystkich ocen: 72
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
7272
4949
2323
00
00
00

Opinie

5

Ang

Czy mozna dać masło zamiast oleju ?
Anonim (niezweryfikowany) 06/03/2024-12:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Wiesława

Przepyszna babka
Anonim (niezweryfikowany) 05/07/2024-09:44 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-03:32 CEST
Wiesławo, oj tak! Trudno się z tym nie zgodzić! 😊
5

Aneta

Super babka.
Anonim (niezweryfikowany) 04/26/2024-04:43 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-03:32 CEST
Aneto, dziękujemy za taką miłą opinię! I cieszymy się, że polubiłaś to ciasto. 😊
5

Jurek

Jestem w trakcie pieczenia przepis jest ciekawy i pieke banke przewaznie robie babke gotowana przepis super 👍👍👍👍👍👍
Anonim (niezweryfikowany) 04/21/2024-12:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-01:47 CEST
Trzymamy kciuki za sukces! I za pyszny deser 😊
5

Monika

Najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam! Po ubiciu białek trzeba delikatnie mieszać składniki ze szpatułą. Masa jest puszysta a babka przesmaczna!
Anonim (niezweryfikowany) 04/21/2024-11:24 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Blanka

Ta babka to niewypał. Szkoda czasu i pieniędzy. Jeden wielki zakalec.
Anonim (niezweryfikowany) 03/29/2024-11:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-06:11 CEST
Blanko, co się nie udało? Jak możemy poprawić przepis? Inni użytkownicy chwalą ten pomysł na ciasto.
5

Barbara

Babka przepyszna wilgotna i wysoka.Dzisiaj robię ją ponownie 👍👍👍👍👍👍👍👍
Anonim (niezweryfikowany) 03/29/2024-07:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-06:08 CEST
Barbaro, ale super! Dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania też innych naszych przepisów na pyszne ciasta 😊
5

Ewa

Przepyszna babka, ja mało piekę ale ta babka wychodzi super👍
Anonim (niezweryfikowany) 03/25/2024-06:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-06:08 CEST
Ewo, dziękujemy za miłą opinię. Pozdrawiamy! 😊
5

Halina

Przepis nie dopracowany ktoś kto mało piecze zawiedzie się
Anonim (niezweryfikowany) 03/24/2024-02:58 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-06:07 CEST
Halino, co poszło nie tak? Daj nam znać, jak możemy poprawić ten przepis.
5

ola

czy mozna w keksowce?
Anonim (niezweryfikowany) 03/20/2024-11:10 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu