Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dwukolorowa babka na oleju

Dwukolorowa babka na oleju

(35)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest chakula

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka
5 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
3  łyżek
Kakao
0.5  szklanka
Woda
0.75  szklanka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.44 g
Węglowodany
60.34 g
Tłuszcze
18.92 g
Wartość energetyczna
434.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie każdy efektowny deser wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin, kilkunastu składników, skomplikowanej receptury i tajemnej wiedzy cukierniczej. Najlepszym na to dowodem jest dwukolorowa babka na oleju. Jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie mniej niż 1,5 godziny, a to czyni z niej doskonały patent na gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę, czy też prosty deser na leniwe sobotnie popołudnie.

Przygotowanie dwukolorowej babki zacznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do niej cukru. Całość zmiksuj, a następnie dodaj żółtka i wciąż ubijając, wsyp cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników. W dalszej kolejności wlej wodę, olej i znów dokładnie wymieszaj składniki.

Od poprawnego wykonania następnego etapu zależy to, czy na babce pojawi się fantazyjny pasiasty wzór. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę – około 40 minut w 180 st. C.

Po przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Ten przepis nie może się nie udać!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
  • Krok 2

    10 min
    Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
  • Krok 3

    7 min
    Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Krok 4

    8 min
    Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
  • Krok 5

    5 min
    Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
  • Krok 6

    40 min
    Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)
Dwukolorowa babka na oleju

Krok 1 z 6

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 2 z 6

Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 3 z 6

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 4 z 6

Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 5 z 6

Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 6 z 6

Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 17

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Daria

Najlepsza babka👍

Winiary
Expert

Daria, bardzo się cieszymy, że ciasto Ci smakowało. Pozdrawiamy!

W Wiola

Moja ulubiona babka . Prosta i szybka

I Iwona

super , bardzo smaczna

Winiary
Expert

Iwona, dziękujemy za opinię!

E Ewa

Zdecydowanie lepiej smakuje z polowa cukru podanego w przepisie. Przepis idealny, zawsze wychodzi!

Winiary
Expert

Ewo, dziękujemy za opinię :) Można oczywiście zmniejszyć ilość cukru w przepisie, jeśli ktoś lubi mniej słodkie ciasta. Pozdrawiamy!

N Natalia

Przepyszna. Robiłam różne babki, ale ta jest rewelacyjna, mięciutka, wilgotna, rozpływa się w ustach. Rozkosz dla podniebienia :) dziękuję :)

Winiary
Expert

Dziękujemy! Lubimy Was rozpieszczać kulinarnie. Służymy również innymi naszymi przepisami, na babkę i nie tylko. Polecamy m.in. sernik z orzechami i karmelem :) Próbowałaś już? :)

A Alicja

Pyszna. Moje dzieci w mig zjadają. Do części kakaowej dodaję trochę wody.

Winiary
Expert

Dziękujemy za pozytywną opinię i za wskazówkę :) Mamy nadzieję, że ciasto wejdzie do Waszego stałego menu :)

E Edyta

Rewelacyjny przepis!! Bardzo polecam.Święta bez babki Winiary? Nigdy!

Winiary
Expert

My też sobie tego nie wyobrażamy! :)

E Edyta

Rewelacyjny przepis!! Zawsze się udaje,Święta bez babki Winiary? Nigdy !😁

Winiary
Expert

Czyżby nasz przepis stał się Twoją domową tradycją? Dziękujemy za piękny komplement! Takie komentarze motywują do pracy :)

K Kamila

Pyszna!

Winiary
Expert

Dziękujemy! :)

M Michalina

Pychaaaaa :) Polecam

Winiary
Expert

Dziękujemy! :)

M Magdalena

Znika w mig pochłonięta przez dzieci Kikę i Patusia szczególnie przez córkę!!! Mniammmmmmm!!!!!!

Winiary
Expert

Może w takim razie warto na święta zrobić dwie? :) Pozdrawiamy!

M Magda

Pycha!!!!!!!!!!!😅

Winiary
Expert

Miło nam, dziękujemy! :)

M Monika

Jakie kakao surowe czy puchatek

Winiary
Expert

Moniko, klasyczne, surowe :)

A Anda Sz

Zrobilam cala czekoladowa-puszysta i wilgotna pychotka ☺

Winiary
Expert

Cieszymy się, że wyszła i smakowała!

B Basia

Pyszna babka.Dziekuje za przepis.Basia

Winiary
Expert

Super, cieszymy się!

M Madziiarka

Bardzo dobry przepis. Wodę pól na pół z mlekiem 3.2% i jak mam mase kakaowa to dolewam odrobine mleka .

Winiary
Expert

Dziękujemy za alternatywny pomysł!

Z Zosia

Nie polecam wyszedł zakalec.

Winiary
Expert

Zdarza się nawet najlepszym. Warto dać babce drugą szansę. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka majonezowa z czekoladą i malinami

    Babka majonezowa z czekoladą i malinami

    1 godz Łatwy
  • Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Babka biszkoptowa

    Babka biszkoptowa

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu