Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dwukolorowa babka na oleju

(26)
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest chakula
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mąka
5 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
1  opakowanie
2  łyżeczek
3  łyżek
Kakao
0.5  szklanka
Woda
0.75  szklanka
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.44 g
Węglowodany
60.34 g
Tłuszcze
18.92 g
Wartość energetyczna
434.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
Krok 2
10 min
Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
Krok 3
7 min
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 4
8 min
Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
Krok 5
5 min
Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
Krok 6
40 min
Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)
Dwukolorowa babka na oleju

Krok 1 z 6

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 2 z 6

Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 3 z 6

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 4 z 6

Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 5 z 6

Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 6 z 6

Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)

Nie każdy efektowny deser wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin, kilkunastu składników, skomplikowanej receptury i tajemnej wiedzy cukierniczej. Najlepszym na to dowodem jest dwukolorowa babka na oleju. Jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie mniej niż 1,5 godziny, a to czyni z niej doskonały patent na gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę, czy też prosty deser na leniwe sobotnie popołudnie.

Przygotowanie dwukolorowej babki zacznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do niej cukru. Całość zmiksuj, a następnie dodaj żółtka i wciąż ubijając, wsyp cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników. W dalszej kolejności wlej wodę, olej i znów dokładnie wymieszaj składniki.

Od poprawnego wykonania następnego etapu zależy to, czy na babce pojawi się fantazyjny pasiasty wzór. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę – około 40 minut w 180 st. C.

Po przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Ten przepis nie może się nie udać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 26
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
2626
2626
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/26/2021 - 18:04 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/26/2021 - 18:04 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/05/2021 - 22:38 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 03/31/2021 - 21:57 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 03/21/2021 - 19:33 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 03/20/2021 - 08:04 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 03/20/2021 - 08:04 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 03/11/2021 - 13:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 03/11/2021 - 13:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 03/07/2021 - 16:24 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha