Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dwukolorowa babka na oleju

24
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest chakula

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mąka
5 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
3  łyżek
Kakao
0.5  szklanka
Woda
0.75  szklanka
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.44 g
Węglowodany
60.34 g
Tłuszcze
18.92 g
Wartość energetyczna
434.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
Krok 2
10 min
Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
Krok 3
7 min
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 4
8 min
Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
Krok 5
5 min
Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
Krok 6
40 min
Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)
Dwukolorowa babka na oleju

Krok 1 z 6

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 2 z 6

Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 3 z 6

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 4 z 6

Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 5 z 6

Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.

Dwukolorowa babka na oleju

Krok 6 z 6

Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)

Nie każdy efektowny deser wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin, kilkunastu składników, skomplikowanej receptury i tajemnej wiedzy cukierniczej. Najlepszym na to dowodem jest dwukolorowa babka na oleju. Jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie mniej niż 1,5 godziny, a to czyni z niej doskonały patent na gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę, czy też prosty deser na leniwe sobotnie popołudnie.

Przygotowanie dwukolorowej babki zacznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do niej cukru. Całość zmiksuj, a następnie dodaj żółtka i wciąż ubijając, wsyp cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników. W dalszej kolejności wlej wodę, olej i znów dokładnie wymieszaj składniki.

Od poprawnego wykonania następnego etapu zależy to, czy na babce pojawi się fantazyjny pasiasty wzór. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę – około 40 minut w 180 st. C.

Po przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Ten przepis nie może się nie udać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 13

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
N Natalia
.

Przepyszna. Robiłam różne babki, ale ta jest rewelacyjna, mięciutka, wilgotna, rozpływa się w ustach. Rozkosz dla podniebienia :) dziękuję :)

Winiary
.
Expert

Dziękujemy! Lubimy Was rozpieszczać kulinarnie. Służymy również innymi naszymi przepisami, na babkę i nie tylko. Polecamy m.in. sernik z orzechami i karmelem :) Próbowałaś już? :)

A Alicja
.

Pyszna. Moje dzieci w mig zjadają. Do części kakaowej dodaję trochę wody.

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za pozytywną opinię i za wskazówkę :) Mamy nadzieję, że ciasto wejdzie do Waszego stałego menu :)

E Edyta
.

Rewelacyjny przepis!! Bardzo polecam.Święta bez babki Winiary? Nigdy!

Winiary
.
Expert

My też sobie tego nie wyobrażamy! :)

E Edyta
.

Rewelacyjny przepis!! Zawsze się udaje,Święta bez babki Winiary? Nigdy !😁

K Kamila
.

Pyszna!

Winiary
.
Expert

Dziękujemy! :)

M Michalina
.

Pychaaaaa :) Polecam

Winiary
.
Expert

Dziękujemy! :)

M Magdalena
.

Znika w mig pochłonięta przez dzieci Kikę i Patusia szczególnie przez córkę!!! Mniammmmmmm!!!!!!

Winiary
.
Expert

Może w takim razie warto na święta zrobić dwie? :) Pozdrawiamy!

M Magda
.

Pycha!!!!!!!!!!!😅

Winiary
.
Expert

Miło nam, dziękujemy! :)

M Monika
.

Jakie kakao surowe czy puchatek

Winiary
.
Expert

Moniko, klasyczne, surowe :)

A Anda Sz
.

Zrobilam cala czekoladowa-puszysta i wilgotna pychotka ☺

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że wyszła i smakowała!

B Basia
.

Pyszna babka.Dziekuje za przepis.Basia

Winiary
.
Expert

Super, cieszymy się!

M Madziiarka
.

Bardzo dobry przepis. Wodę pól na pół z mlekiem 3.2% i jak mam mase kakaowa to dolewam odrobine mleka .

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za alternatywny pomysł!

Z Zosia
.

Nie polecam wyszedł zakalec.

Winiary
.
Expert

Zdarza się nawet najlepszym. Warto dać babce drugą szansę. :-)

Pokaż więcej komentarzy