Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie każdy efektowny deser wymaga spędzenia w kuchni wielu godzin, kilkunastu składników, skomplikowanej receptury i tajemnej wiedzy cukierniczej. Najlepszym na to dowodem jest dwukolorowa babka na oleju. Jej przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie mniej niż 1,5 godziny, a to czyni z niej doskonały patent na gości, którzy zapowiedzieli się na ostatnią chwilę, czy też prosty deser na leniwe sobotnie popołudnie.
Przygotowanie dwukolorowej babki zacznij od ubicia białek na sztywną pianę i dodania do niej cukru. Całość zmiksuj, a następnie dodaj żółtka i wciąż ubijając, wsyp cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników. W dalszej kolejności wlej wodę, olej i znów dokładnie wymieszaj składniki.
Od poprawnego wykonania następnego etapu zależy to, czy na babce pojawi się fantazyjny pasiasty wzór. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę – około 40 minut w 180 st. C.
Po przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch możesz udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Ten przepis nie może się nie udać!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
10 min
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
Krok 2
10 min
Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
Krok 3
7 min
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 4
8 min
Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
Krok 5
5 min
Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
Krok 6
40 min
Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)
Krok 1
z
6
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
Krok 2
z
6
Dodać żółtka, nadal ubijać. Wsypać cukier waniliowy, zmiksować.
Krok 3
z
6
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 4
z
6
Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
Krok 5
z
6
Połowę ciasta przelać do formy. Do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasną masę.
Krok 6
z
6
Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do suchego patyczka. Smacznego ;)
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
29
K
Kasia
Piekę już godzinę tak jak w przepisie, i babka w środku jest nieupieczona a na wierzchu prawie spalona.
D
Daniel
Ok
M
Małgosia
Rewelacyjna. Polecam
L
Lili
Danuta wagę w domu masz a szklanek nie 😂 najprostszy przepis kiedy jest opisane szklankami. Prosto i dla każdego zrozumiale
M
Marlena
Przepis prosty i bardzo łatwy. Babka wyszła świetna. Polecam do kawki 👍
D
Danuta
Proszę podawać wagowo a nie szklankami nie mam pojęcia teraz jak upiec tą babkę i nie upiekę szkoda
K
Kasia
Babka super, wszystkim smakuje. Bardzo pulchna i wilgotna. Zrobiłam jedynie małą modyfikację, zamiast zwykłej wody dodałam gazowaną.
Winiary
Expert
Kasia, cieszymy się i dziękujemy za Twoją opinię! 😊
K
Kamilla
Wyszła bardzo dobra. Na pewno wrócę do tego przepisu. Polecam.
Winiary
Expert
Kamilla, bardzo się cieszymy, że Ci smakowało!
N
Natalia
Hej 😊
Byłoby super dopisać na jaki program w piekarniu 180 stopni. Właśnie pieczę się na program góra i dół
Mam nadzieję że wyjdzie dobrze 🙈 robię to pierwszy raz 🙈
Sposób przygotowania jest super moja 4 letnia córka i pomagała i ciasto wyszło super
M
Majka
Wypróbowałam, bardzo dobra i faktycznie wilgotna.
L
Lidia
Najlepsza babka,syn ją wielbia. Od lat robię z tego przepisu i jeszcze nigdy nie wyszedł zakalec,za każdym razem się udaje .
M
Mariola
bardzo dobra babka
D
Daria
Najlepsza babka👍
Winiary
Expert
Daria, bardzo się cieszymy, że ciasto Ci smakowało. Pozdrawiamy!
W
Wiola
Moja ulubiona babka . Prosta i szybka
I
Iwona
super , bardzo smaczna
Winiary
Expert
Iwona, dziękujemy za opinię!
E
Ewa
Zdecydowanie lepiej smakuje z polowa cukru podanego w przepisie.
Przepis idealny, zawsze wychodzi!
Winiary
Expert
Ewo, dziękujemy za opinię :) Można oczywiście zmniejszyć ilość cukru w przepisie, jeśli ktoś lubi mniej słodkie ciasta. Pozdrawiamy!
N
Natalia
Przepyszna. Robiłam różne babki, ale ta jest rewelacyjna, mięciutka, wilgotna, rozpływa się w ustach. Rozkosz dla podniebienia :) dziękuję :)
Winiary
Expert
Dziękujemy! Lubimy Was rozpieszczać kulinarnie. Służymy również innymi naszymi przepisami, na babkę i nie tylko. Polecamy m.in. sernik z orzechami i karmelem :) Próbowałaś już? :)
A
Alicja
Pyszna. Moje dzieci w mig zjadają. Do części kakaowej dodaję trochę wody.
Winiary
Expert
Dziękujemy za pozytywną opinię i za wskazówkę :) Mamy nadzieję, że ciasto wejdzie do Waszego stałego menu :)
E
Edyta
Rewelacyjny przepis!! Bardzo polecam.Święta bez babki Winiary? Nigdy!
Winiary
Expert
My też sobie tego nie wyobrażamy! :)
E
Edyta
Rewelacyjny przepis!! Zawsze się udaje,Święta bez babki Winiary? Nigdy !😁
Winiary
Expert
Czyżby nasz przepis stał się Twoją domową tradycją? Dziękujemy za piękny komplement! Takie komentarze motywują do pracy :)
K
Kamila
Pyszna!
Winiary
Expert
Dziękujemy! :)
M
Michalina
Pychaaaaa :) Polecam
Winiary
Expert
Dziękujemy! :)
M
Magdalena
Znika w mig pochłonięta przez dzieci Kikę i Patusia szczególnie przez córkę!!! Mniammmmmmm!!!!!!
Winiary
Expert
Może w takim razie warto na święta zrobić dwie? :) Pozdrawiamy!
M
Magda
Pycha!!!!!!!!!!!😅
Winiary
Expert
Miło nam, dziękujemy! :)
M
Monika
Jakie kakao surowe czy puchatek
Winiary
Expert
Moniko, klasyczne, surowe :)
A
Anda Sz
Zrobilam cala czekoladowa-puszysta i wilgotna pychotka ☺
Winiary
Expert
Cieszymy się, że wyszła i smakowała!
B
Basia
Pyszna babka.Dziekuje za przepis.Basia
Winiary
Expert
Super, cieszymy się!
M
Madziiarka
Bardzo dobry przepis. Wodę pól na pół z mlekiem 3.2% i jak mam mase kakaowa to dolewam odrobine mleka .
Winiary
Expert
Dziękujemy za alternatywny pomysł!
Z
Zosia
Nie polecam wyszedł zakalec.
Winiary
Expert
Zdarza się nawet najlepszym. Warto dać babce drugą szansę. :-)
Komentarze 29