Halinka
110min
Łatwy
1 łyżeczka
1 opakowanie
5
Jajko
5 łyżek
Mąka tortowa
1 szklanka
Cukier
150 g
Orzechy włoskie
3
Białko
120 g
Cukier
1 łyżka
Miód
0.5 łyżka
Mąka ziemniaczana
0.5 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 paczka
Krem karpatka
1 łyżeczka
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
4.24 g
Węglowodany
22.2 g
Tłuszcze
7.11 g
Wartość energetyczna
173.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
10 min
BISZKOPT: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie po jednym żółtku.
Krok 2
5 min
Na koniec przesiać mąkę i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach.
Krok 3
40 min
Piec ok. 40 minut w temp. 170 st.
Krok 4
10 min
BEZA ORZECHOWA: Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami.
Krok 5
30 min
Mieszaninę wylać do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok. 20-30 minut.
Krok 6
10 min
Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej masy dodać sok z cytryny i wymieszać.
Krok 7
5 min
Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem, a następnie połową masy. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.
Ciasto z budyniem waniliowym to bogate i wykwintne ciasto, które pięknie prezentuje się na paterze. Przekładane warstwy z biszkoptu, Budyniu o smaku waniliowym oraz bezy orzechowej zadziwią ciekawym połączeniem smakowym. Ciasto wspaniale smakuje razem z gorzką kawą lub herbatą. Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony http://kreatywnakuchnia.pl/zobacz-przepis/halinka
Komentarze 0