Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z budyniem waniliowym to bogate i wykwintne ciasto, które pięknie prezentuje się na paterze. Przekładane warstwy z biszkoptu, Budyniu o smaku waniliowym oraz bezy orzechowej zadziwią ciekawym połączeniem smakowym. Ciasto wspaniale smakuje razem z gorzką kawą lub herbatą. Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony http://kreatywnakuchnia.pl/zobacz-przepis/halinka
Przygotowanie
110 min
Krok 1
10 min
BISZKOPT: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie po jednym żółtku.
Krok 2
5 min
Na koniec przesiać mąkę i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach.
Krok 3
40 min
Piec ok. 40 minut w temp. 170 st.
Krok 4
10 min
BEZA ORZECHOWA: Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami.
Krok 5
30 min
Mieszaninę wylać do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok. 20-30 minut.
Krok 6
10 min
Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej masy dodać sok z cytryny i wymieszać.
Krok 7
5 min
Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem, a następnie połową masy. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.
Krok 1
z
7
BISZKOPT: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie po jednym żółtku.
Krok 2
z
7
Na koniec przesiać mąkę i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach.
Krok 3
z
7
Piec ok. 40 minut w temp. 170 st.
Krok 4
z
7
BEZA ORZECHOWA: Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami.
Krok 5
z
7
Mieszaninę wylać do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok. 20-30 minut.
Krok 6
z
7
Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej masy dodać sok z cytryny i wymieszać.
Krok 7
z
7
Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem, a następnie połową masy. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0