Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Metrowiec z masą budyniową

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
25 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.25 szklanek
Mąka
0.5 szklanka
Cukier
4 
Jajko
8 łyżek
Woda
8 łyżek
Olej
3 łyżek
Kakao
3 szklanek
Mleko
0.5 szklanka
Cukier
3 łyżek
Mąka krupczatka
3 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 kostka
Masło
3 łyżek
Woda
3 łyżek
Kakao
2 łyżek
Margaryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
15.31 g
Węglowodany
21.49 g
Białko
3.46 g
Wartość energetyczna
234.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Biszkopt jasny: Żółtka (4 sztuki) oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej (8 łyżek) i ciepłą wodę (8 łyżek), cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki (1,5 szklanki) wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Biszkopt ciemny: Żółtka (4 sztuki) oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki (1 i 1/4 szklanki) wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
10 min
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.
Krok 4
45 min
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą balszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).
Krok 5
15 min
Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki (ziemniaczaną i krupczatkę) oraz cukier waniliowy (1 opakowanie). Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło (1 kostka) utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
Krok 5
5 min
Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.
Krok 6
10 min
Polewa: woda (3 łyżki), kakao (3 łyżki), cukier ( 3 łyżki) , margaryna ( 3 łyżki). Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
Metrowiec z masą budyniową

Krok 1 z 7

Biszkopt jasny: Żółtka (4 sztuki) oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej (8 łyżek) i ciepłą wodę (8 łyżek), cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki (1,5 szklanki) wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 2 z 7

Biszkopt ciemny: Żółtka (4 sztuki) oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki (1 i 1/4 szklanki) wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 3 z 7

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 4 z 7

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą balszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).

Metrowiec z masą budyniową

Krok 5 z 7

Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki (ziemniaczaną i krupczatkę) oraz cukier waniliowy (1 opakowanie). Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło (1 kostka) utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 5 z 7

Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 6 z 7

Polewa: woda (3 łyżki), kakao (3 łyżki), cukier ( 3 łyżki) , margaryna ( 3 łyżki). Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).

Metrowiec z masą budyniową to doskonały pomysł na smaczny deser! To ciasto jest delikatne, wilgotne, przeplatane masą kremową i polewą czekoladową.

Przepis na metrowiec z masą budyniową jest dość wymagający, ponieważ przygotować trzeba dwa rodzaje ciasta (jasne i ciemne), krem budyniowy i polewę czekoladową. Jednak warto podjąć ten wysiłek, bo efekt jest go wart.

Jak przygotować ciasto metrowiec ? Zacznij od jasnego biszkoptu. Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj żółtka z cukrem. Dolej do nich porcjami olej i wodę, ciągle miksując. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj porcjami do masy. Białka ubij na pianę i dołóż do ciasta, delikatnie mieszając.

Wylej ciasto do formy i piecz w 170 stopniach przez około 45 minut.

Postępuj tak samo, by przygotować ciemny biszkopt, tylko do składników dodaj kakao.

Gdy biszkopty będą się piekły, przygotuj masę budyniową. Zagotuj mleko z cukrem, w dodatkowej szklance mleka rozprowadź mąkę i cukier wanilinowy, po czym dodaj do reszty mleka. Gotuj chwilę i odstaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj wystudzony budyń. Miksuj do połączenia składników.

Upieczone ciasto pokrój, ułóż naprzemiennie, przekładając masą budyniową. Ugotuj polewę czekoladową, a gdy przestygnie, polej nią ciasto. Metrowiec z masą budyniową możesz posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika