Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Metrowiec z masą budyniową

Metrowiec z masą budyniową

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KatarzynaJ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

25 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka
0.5  szklanka
Cukier
4 
Jajko
8  łyżek
Woda
8  łyżek
Olej
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
3  łyżek
Kakao
3  szklanek
Mleko
0.5  szklanka
Cukier
3  łyżek
Mąka krupczatka
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  kostka
Masło
3  łyżek
Woda
3  łyżek
Kakao
2  łyżek
Margaryna
3  łyżek
Cukier
1.25  szklanek
Mąka
0.5  szklanka
Cukier
4 
Jajka
8  łyżek
Woda
8  łyżek
Olej
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.4 g
Węglowodany
34.33 g
Tłuszcze
20.48 g
Wartość energetyczna
340.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Metrowiec z masą budyniową to doskonały pomysł na smaczny deser! To ciasto jest delikatne, wilgotne, przeplatane masą kremową i polewą czekoladową. Sprawdzi się idealnie na niemal każdą okazję! Sprawdź nasz przepis na metrowiec!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    15 min
    Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.
  • Krok 3

    45 min
    Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).
  • Krok 4

    10 min
    Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
  • Krok 5

    10 min
    Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.
  • Krok 6

    10 min
    Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
Metrowiec z masą budyniową

Krok 1 z 6

Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 2 z 6

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 3 z 6

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).

Metrowiec z masą budyniową

Krok 4 z 6

Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 5 z 6

Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 6 z 6

Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na oleju z owocami

    Ciasto na oleju z owocami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Ciasto wykwintne

    Ciasto wykwintne

    1 godz 45 min Łatwy
  • Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

    Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

    2 godz 30 min Łatwy
  • Kawowe z rogalikami

    Kawowe z rogalikami

    2 godz 50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu