Metrowiec z masą budyniową
100min
Łatwy
1.5 szklanek
Mąka
0.5 szklanka
Cukier
4
Jajko
8 łyżek
Woda
8 łyżek
Olej
2 łyżeczek
3 łyżek
Kakao
3 szklanek
Mleko
0.5 szklanka
Cukier
3 łyżek
Mąka krupczatka
3 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 kostka
Masło
3 łyżek
Woda
3 łyżek
Kakao
2 łyżek
Margaryna
3 łyżek
Cukier
1.25 szklanek
Mąka
0.5 szklanka
Cukier
4
Jajka
8 łyżek
Woda
8 łyżek
Olej
2 łyżeczek
.
Wartości odżywcze
Białko
5.4 g
Węglowodany
34.33 g
Tłuszcze
20.48 g
Wartość energetyczna
340.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
15 min
Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.
Krok 3
45 min
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).
Krok 4
10 min
Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
Krok 5
10 min
Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.
Krok 6
10 min
Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
Metrowiec z masą budyniową to doskonały pomysł na smaczny deser! To ciasto jest delikatne, wilgotne, przeplatane masą kremową i polewą czekoladową. Sprawdzi się idealnie na niemal każdą okazję! Sprawdź nasz przepis na metrowiec!
Komentarze 0