Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Metrowiec z masą budyniową
Dodaj do CookBook

Metrowiec z masą budyniową

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

25 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka
0.5  szklanka
Cukier
4 
Jajko
8  łyżek
Woda
8  łyżek
Olej
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
3  łyżek
Kakao
3  szklanek
Mleko
0.5  szklanka
Cukier
3  łyżek
Mąka krupczatka
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  kostka
Masło
3  łyżek
Woda
3  łyżek
Kakao
2  łyżek
Margaryna
3  łyżek
Cukier
1.25  szklanek
Mąka
0.5  szklanka
Cukier
4 
Jajka
8  łyżek
Woda
8  łyżek
Olej
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.4 g
Wartość energetyczna
339.9 kcal
Tłuszcze
20.5 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Metrowiec z masą budyniową to doskonały pomysł na smaczny deser! To ciasto jest delikatne, wilgotne, przeplatane masą kremową i polewą czekoladową. Sprawdzi się idealnie na niemal każdą okazję! Sprawdź nasz przepis na metrowiec!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    15 min
    Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    10 min
    Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.
  • Krok 3

    45 min
    Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).
  • Krok 4

    10 min
    Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
  • Krok 5

    10 min
    Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.
  • Krok 6

    10 min
    Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
Metrowiec z masą budyniową

Krok 1 z 6

Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 2 z 6

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 3 z 6

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).

Metrowiec z masą budyniową

Krok 4 z 6

Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 5 z 6

Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 6 z 6

Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu