Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Metrowiec z masą budyniową

0
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest KatarzynaJ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
25 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  szklanek
Mąka
0.5  szklanka
Cukier
4 
Jajko
8  łyżek
Woda
8  łyżek
Olej
3  łyżek
Kakao
3  szklanek
Mleko
0.5  szklanka
Cukier
3  łyżek
Mąka krupczatka
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  kostka
Masło
3  łyżek
Woda
3  łyżek
Kakao
2  łyżek
Margaryna
3  łyżek
Cukier
1.25  szklanek
Mąka
0.5  szklanka
Cukier
4 
Jajka
8  łyżek
Woda
8  łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.4 g
Węglowodany
34.33 g
Tłuszcze
20.48 g
Wartość energetyczna
340.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
15 min
Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
10 min
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.
Krok 3
45 min
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).
Krok 4
10 min
Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.
Krok 5
10 min
Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.
Krok 6
10 min
Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
Metrowiec z masą budyniową

Krok 1 z 6

Biszkopt jasny i ciemny: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 2 z 6

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 3 z 6

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170oC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao).

Metrowiec z masą budyniową

Krok 4 z 6

Masa budyniowa:. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 5 z 6

Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.

Metrowiec z masą budyniową

Krok 6 z 6

Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).

Metrowiec z masą budyniową to doskonały pomysł na smaczny deser! To ciasto jest delikatne, wilgotne, przeplatane masą kremową i polewą czekoladową. Sprawdzi się idealnie na niemal każdą okazję! Sprawdź nasz przepis na metrowiec!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika