Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

(0)
47min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 ciasteczek

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Masło (temperatura pokojowa)
395  g
Mleko skondensowane
3 
Jajko
3  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
0.5  łyżka
Świeżo starty imbir
0.5  łyżka
Mielony cynamon
0.5  łyżeczka
Goździki mielone
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
2  łyżek
Woda Zobacz naszą wskazówkę
1  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.7 g
Węglowodany
21.04 g
Tłuszcze
2.89 g
Wartość energetyczna
118.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupiące i smaczne ciasteczka imbirowe z goździkami i cynamonem świetnie sprawdzą się jako małe, słodkie co nieco do popołudniowej kawy lub słodka przekąska. Taki deser możesz też przygotować na spotkanie ze znajomymi albo na rodzinną imprezę. Przekonaj się, jakie to proste!

Sprawdź nasz przepis na ciasteczka imbirowe i przygotuj je dla siebie i swoich bliskich. Od czego zacząć? Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki (poza cukrem pudrem i wodą – te będą nam potrzebne do przygotowania lukru), a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie i wycinaj kształty ulubionymi foremkami. Najlepiej jeśli ciasteczka będą miały identyczną wielkość, bo wtedy czas ich pieczenia będzie podobny. Teraz wstaw je do piekarnika na mniej więcej 15 minut, a po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. Ciastka imbirowe powinny być tylko delikatnie zarumienione – wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli chcesz, możesz chrupać ciastka w takim wydaniu lub udekorować je domowym lukrem. Bezbarwny lukier przygotujesz z odrobiny wody i cukru pudru. Wolisz kolorowe ciasteczka imbirowe? Dodaj do lukru odrobinę barwnika spożywczego.

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty? Wypróbuj nasz pomysł na piernikowe ciasteczka z imbirem.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1 - MASA

    30 min
    Wymieszaj masło z mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodaj pozostałe składniki (oprócz wody i cukru pudru) i dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto do lodówki na około 30 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkuj ciasto na średnią grubość i wytnij ulubione kształty. Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (180°C) na około 15 minut lub do momentu, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.
  • Krok 3 - LUKIER

    2 min
    W misce wymieszaj cukier z wodą na gładką masę. Przełóż masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i po upieczeniu udekoruj ciasteczka. Pozostaw do wyschnięcia i podawaj.
Ciasteczka imbirowe

Krok 1 - MASA z 3

Wymieszaj masło z mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodaj pozostałe składniki (oprócz wody i cukru pudru) i dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto do lodówki na około 30 minut.

Ciasteczka imbirowe

Krok 2 z 3

Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkuj ciasto na średnią grubość i wytnij ulubione kształty. Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (180°C) na około 15 minut lub do momentu, aż ciasteczka delikatnie się zarumienią.

Ciasteczka imbirowe

Krok 3 - LUKIER z 3

W misce wymieszaj cukier z wodą na gładką masę. Przełóż masę do szprycy lub rękawa cukierniczego i po upieczeniu udekoruj ciasteczka. Pozostaw do wyschnięcia i podawaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

  • Zapiekanka z cukinii, papryki i pieczarek

    Zapiekanka z cukinii, papryki i pieczarek

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kanapka Cezara

    Kanapka Cezara

    15 min Łatwy
  • Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

    Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

    30 min Łatwy
  • Chimichurri - sos argentyński

    Chimichurri - sos argentyński

    7 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu