Ciastka smażone na patelni

(4)
25min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest wrotka85

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
200  g
Cukier
1  opakowanie
2 
Jajko
20  dag
Suszone owoce
125  g
Margaryna
trochę
Aromat waniliowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.77 g
Węglowodany
115.5 g
Tłuszcze
21.65 g
Wartość energetyczna
693.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy masz ochotę na ciastka, pamiętaj, że najlepsze są te, które zrobisz sam! Nasza propozycja to ciastka, które przyrządzisz ze składników, które zazwyczaj są pod ręką. Efekt jest pyszny, a dzieciaki pokochają nowe, domowe łakocie. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

25 min
Krok 1
5 min
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę oraz rodzynki (lub inne suszone owoce), wymieszać.
Krok 2
10 min
Następnie dodać roztrzepane jajka i aromat waniliowy, wszystko razem zagnieść.
Krok 3
5 min
Gdy ciasto będzie zbyt klejące, dosypać mąki. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać ciasteczka w dowolne kształty.
Krok 4
5 min
Posmarowaną tłuszczem patelnię nagrzać, kłaść ciasteczka i "smażyć" na niezbyt dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony.
Ciastka smażone na patelni

Krok 1 z 4

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę oraz rodzynki (lub inne suszone owoce), wymieszać.

Ciastka smażone na patelni

Krok 2 z 4

Następnie dodać roztrzepane jajka i aromat waniliowy, wszystko razem zagnieść.

Ciastka smażone na patelni

Krok 3 z 4

Gdy ciasto będzie zbyt klejące, dosypać mąki. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać ciasteczka w dowolne kształty.

Ciastka smażone na patelni

Krok 4 z 4

Posmarowaną tłuszczem patelnię nagrzać, kłaść ciasteczka i "smażyć" na niezbyt dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika