Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką
115min
Łatwy
2 łyżeczek
2.5 szklanek
Mąka
250 g
Margaryna
1
Żółtko
2 łyżek
Śmietana
0.75 szklanka
Cukier
2 łyżek
Cynamon
2 kg
Jabłka
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Margaryna
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
6.48 g
Węglowodany
84.46 g
Tłuszcze
28.07 g
Wartość energetyczna
585.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
115 min
Krok 1
10 min
Margarynę siekamy z mąką, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula.
Krok 2
5 min
Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami 3/4 ciasta. Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Krok 3
10 min
Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do zamrażarki. Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.
Krok 4
10 min
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.
Krok 5
20 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.
Krok 6
60 min
Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kruszonka ma być zarumieniona. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką zachwyci każdego łasucha. Połączenie kruchego ciasta z miękkimi jabłkami sprawia, że nie można się oprzeć temu deserowi. Idealnie nada się na popołudniowy podwieczorek, gdy zapragniemy odrobimy słodkości. Ostrzegamy, że ciasto wciąga tak mocno, że może zniknąć jeszcze przed wystygnięciem :)
Komentarze 1