Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką zachwyci każdego łasucha. Połączenie kruchego ciasta z miękkimi jabłkami sprawia, że nie można się oprzeć temu deserowi. Idealnie nada się na popołudniowy podwieczorek, gdy zapragniemy odrobimy słodkości. Ostrzegamy, że ciasto wciąga tak mocno, że może zniknąć jeszcze przed wystygnięciem :)
Przygotowanie
115 min
Krok 1
10 min
Margarynę siekamy z mąką, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula.
Krok 2
5 min
Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami 3/4 ciasta. Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Krok 3
10 min
Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do zamrażarki. Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.
Krok 4
10 min
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.
Krok 5
20 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.
Krok 6
60 min
Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kruszonka ma być zarumieniona. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 1
z
6
Margarynę siekamy z mąką, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula.
Krok 2
z
6
Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami 3/4 ciasta. Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Krok 3
z
6
Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do zamrażarki. Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.
Krok 4
z
6
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.
Krok 5
z
6
Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.
Krok 6
z
6
Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kruszonka ma być zarumieniona. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
M
Marta
A jakie rozmiary tej tortownicy? Mam taka o średnicy 26 cm, będzie ok czy za mała ?
Winiary
Expert
Taka tortownica będzie ok. Im większa foremka, tym ciasto będzie niższe. Pozdrawiamy!
J
Jadwiga
Dziękuję, proszę opisać czy dodaje się bulke do jabłek. Jakie powinny być jabłka. Pozdrawiam.
Winiary
Expert
Polecamy polskie jabłka. Mogą być to jabłka kwaśne, np. szara reneta - osłodzi je cukier. Natomiast bułka tarta służy do wchłonięcia soku z jabłek. Wysypuje się ją na blachę przed wyłożeniem ciasta.
Komentarze 2