Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką
Dodaj do CookBook

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

(2)
1 godz 55 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Regicha
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2.5  szklanek
Mąka
1  kostka
Margaryna
1 
Żółtko
2  łyżek
Śmietana
0.75  szklanka
Cukier
2  łyżek
Cynamon
2  kg
Jabłka
2  płaskich łyżek
Bułka tarta
0.25  łyżka
Masło
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
87.1 g
Wartość energetyczna
351.8 kcal
Tłuszcze
4.4 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką zachwyci każdego łasucha. Połączenie kruchego ciasta z miękkimi jabłkami sprawia, że nie można się oprzeć temu deserowi. Idealnie nada się na popołudniowy podwieczorek, gdy zapragniemy odrobimy słodkości. Ostrzegamy, że ciasto wciąga tak mocno, że może zniknąć jeszcze przed wystygnięciem :)

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    10 min
    Margarynę siekamy z mąką, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula.
  • Krok 2

    5 min
    Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami 3/4 ciasta. Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  • Krok 3

    10 min
    Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do zamrażarki. Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.
  • Krok 4

    10 min
    Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.
  • Krok 5

    20 min
    Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.
  • Krok 6

    60 min
    Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kruszonka ma być zarumieniona. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.0 out of 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

4

Marta

A jakie rozmiary tej tortownicy? Mam taka o średnicy 26 cm, będzie ok czy za mała ?
Anonim (niezweryfikowany) 03/15/2023-12:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 0
Reply by Expert 05/09/2023-04:58 CEST
Taka tortownica będzie ok. Im większa foremka, tym ciasto będzie niższe. Pozdrawiamy!
4

Jadwiga

Dziękuję, proszę opisać czy dodaje się bulke do jabłek. Jakie powinny być jabłka. Pozdrawiam.
Anonim (niezweryfikowany) 12/15/2020-11:01 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 0
  • 0
Reply by Expert 12/16/2020-03:17 CET
Polecamy polskie jabłka. Mogą być to jabłka kwaśne, np. szara reneta - osłodzi je cukier. Natomiast bułka tarta służy do wchłonięcia soku z jabłek. Wysypuje się ją na blachę przed wyłożeniem ciasta.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z olejem

    Szarlotka z olejem

    50 min Łatwy
  • Szarlotka cioci Zosi - przepis

    Szarlotka cioci Zosi - przepis

    1 godz 40 min Łatwy
  • Szarlotka z rosą

    Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

    Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

    2 godz 12 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu