Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

0
115min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Regicha

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
2.5 szklanek
Mąka
250 g
Margaryna
1 
Żółtko
2 łyżek
Śmietana
0.75 szklanka
Cukier
2 łyżek
Cynamon
2 kg
Jabłka
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Margaryna
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.48 g
Węglowodany
84.46 g
Tłuszcze
28.07 g
Wartość energetyczna
585.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
10 min
Margarynę siekamy z mąką, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula.
Krok 2
5 min
Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami 3/4 ciasta. Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Krok 3
10 min
Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do zamrażarki. Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.
Krok 4
10 min
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.
Krok 5
20 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.
Krok 6
60 min
Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kruszonka ma być zarumieniona. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Krok 1 z 6

Margarynę siekamy z mąką, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula.

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Krok 2 z 6

Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami 3/4 ciasta. Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Krok 3 z 6

Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do zamrażarki. Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Krok 4 z 6

Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Krok 5 z 6

Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Krok 6 z 6

Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kruszonka ma być zarumieniona. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką zachwyci każdego łasucha. Połączenie kruchego ciasta z miękkimi jabłkami sprawia, że nie można się oprzeć temu deserowi. Idealnie nada się na popołudniowy podwieczorek, gdy zapragniemy odrobimy słodkości. Ostrzegamy, że ciasto wciąga tak mocno, że może zniknąć jeszcze przed wystygnięciem :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Jadwiga
.

Dziękuję, proszę opisać czy dodaje się bulke do jabłek. Jakie powinny być jabłka. Pozdrawiam.

MKS Expert
.
Expert

Polecamy polskie jabłka. Mogą być to jabłka kwaśne, np. szara reneta - osłodzi je cukier. Natomiast bułka tarta służy do wchłonięcia soku z jabłek. Wysypuje się ją na blachę przed wyłożeniem ciasta.

Pokaż więcej komentarzy