Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1 godz 2 min
Łatwy
4
Jajko
3
Marchewka
3
1
szklanka
Cukier
1.5
łyżeczek
1
łyżeczka
Soda
1
dag
Masło
2
szklanek
Mąka
1
szklanka
Oliwa
1
dag
Cynamon
1
dag
Bułka tarta
1
dag
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
3.81 g
Węglowodany
34.75 g
Tłuszcze
11.99 g
Wartość energetyczna
258.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
5 min
Jabłka i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
Krok 2
5 min
Do miski wlać oliwę ,wsypać cukier kryształ, dobrze utrzeć.
Krok 3
3 min
Następnie stopniowo dodawać po całym jajku, ciągle ucierając.
Krok 4
5 min
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,sodą i cynamonem, dodać do jajek, wymieszać.
Krok 5
2 min
Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki, dobrze zmiksować.
Krok 6
40 min
Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę, wstawić do piekarnika, piec 40 minut w 180 stopni.
Krok 7
2 min
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe, z dodatkiem jabłek zamiast orzechów. To połączenie fantastycznie ze sobą współgra, co owocuje niezapomnianymi wrażeniami. Ciasto marchewkowe odznacza się wyrazistym smakiem, który pozostawia po sobie wiele dobrych wspomnień. Przekonajcie się sami. Smacznego!
Komentarze 0