Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Klimandżaro

Klimandżaro

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Marzena Wiśniewska

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
1  szklanka
Cukier
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Kakao
3  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Woda
1  kg
Jabłka
2  opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1  łyżka
Masło
trochę
Wiórki kokosowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.45 g
Węglowodany
47.42 g
Tłuszcze
7.18 g
Wartość energetyczna
267.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kilimandżaro, tak jak wskazuje nazwa, to góra pełna smaków i słodyczy. To ciasto, które zachwyci swoją nietypową kombinacją smaków, będzie stanowić idealne uzupełnienie stołu przygotowanego do popołudniowej kawy. Poczęstuj nim przyjaciół – będą wpadać częściej! Smacznego!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
  • Krok 2

    5 min
    Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Krok 3

    3 min
    Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.
  • Krok 5

    2 min
    Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
  • Krok 6

    25 min
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
  • Krok 7

    3 min
    Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
  • Krok 8

    15 min
    Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
  • Krok 9

    5 min
    Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa. Wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Klimandżaro

Krok 1 z 9

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.

Klimandżaro

Krok 2 z 9

Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać.

Klimandżaro

Krok 3 z 9

Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką.

Klimandżaro

Krok 4 z 9

Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.

Klimandżaro

Krok 5 z 9

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.

Klimandżaro

Krok 6 z 9

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Klimandżaro

Krok 7 z 9

Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.

Klimandżaro

Krok 8 z 9

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Klimandżaro

Krok 9 z 9

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa. Wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dwukolorowa babka na oleju

    Dwukolorowa babka na oleju

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto Lambada

    Ciasto Lambada

    1 godz 45 min Łatwy
  • Biszkopt z jabłkami i budyniem

    Biszkopt z jabłkami i budyniem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto WZ-ka

    Ciasto WZ-ka

    1 godz 42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu