Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klimandżaro
Dodaj do CookBook

Klimandżaro

(2)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Marzena Wiśniewska
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Jajko
1  szklanka
Cukier
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Kakao
3  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Woda
1  kg
Jabłka
2  opakowań
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1  łyżka
Masło
trochę
Wiórki kokosowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.5 g
Wartość energetyczna
267.1 kcal
Tłuszcze
7.2 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kilimandżaro, tak jak wskazuje nazwa, to góra pełna smaków i słodyczy. To ciasto, które zachwyci swoją nietypową kombinacją smaków, będzie stanowić idealne uzupełnienie stołu przygotowanego do popołudniowej kawy. Poczęstuj nim przyjaciół – będą wpadać częściej! Smacznego!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
  • Krok 2

    5 min
    Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Krok 3

    3 min
    Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.
  • Krok 5

    2 min
    Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
  • Krok 6

    25 min
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
  • Krok 7

    3 min
    Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
  • Krok 8

    15 min
    Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
  • Krok 9

    5 min
    Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa. Wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Klimandżaro

Krok 1 z 9

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.

Klimandżaro

Krok 2 z 9

Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać.

Klimandżaro

Krok 3 z 9

Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką.

Klimandżaro

Krok 4 z 9

Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.

Klimandżaro

Krok 5 z 9

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.

Klimandżaro

Krok 6 z 9

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Klimandżaro

Krok 7 z 9

Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.

Klimandżaro

Krok 8 z 9

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Klimandżaro

Krok 9 z 9

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa. Wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Anonim

Robiłam dzisiaj pierwszy raz bardzo dobry wyszedł
Anonim (niezweryfikowany) 01/06/2024-10:25 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu