Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klimandżaro

0
73 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
1 szklanka
Cukier
3 łyżek
Mąka ziemniaczana
2 łyżek
Kakao
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżeczek
2 łyżek
Olej
1 łyżka
Woda
1 kg
Jabłka
2 paczek
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1 łyżka
Masło
1 trochę
Wiórki kokosowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
267.35 kcal
Tłuszcze
7.18 g
Węglowodany
47.42 g
Białko
5.45 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
10 min
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Krok 2
5 min
Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3
3 min
Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką.
Krok 4
5 min
Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.
Krok 5
2 min
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
Krok 6
25 min
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Krok 7
3 min
Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
Krok 8
15 min
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Krok 9
5 min
Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa. Wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Klimandżaro

Krok 1 z 9

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.

Klimandżaro

Krok 2 z 9

Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać.

Klimandżaro

Krok 3 z 9

Gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką.

Klimandżaro

Krok 4 z 9

Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.

Klimandżaro

Krok 5 z 9

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.

Klimandżaro

Krok 6 z 9

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Klimandżaro

Krok 7 z 9

Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.

Klimandżaro

Krok 8 z 9

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Klimandżaro

Krok 9 z 9

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa. Wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Kilimandżaro, tak jak wskazuje nazwa, to góra pełna smaków i słodyczy. To ciasto, które zachwyci swoją nietypową kombinacją smaków, będzie stanowić idealne uzupełnienie stołu przygotowanego do popołudniowej kawy. Poczęstuj nim przyjaciół – będą wpadać częściej! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika