Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szarlotka z olejem
Dodaj do CookBook

Szarlotka z olejem

(11)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pająk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
4 
Jajka
1  szklanka
Cukier
1  kg
Jabłka
1.5  szklanek
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.3 g
Wartość energetyczna
354.6 kcal
Tłuszcze
14.8 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szarlotka to jedno z najbardziej ulubionych ciast. Doskonale smakuje szczególnie w okresie jesienno-zimowym z kubkiem gorącej herbaty lub szklanką mleka. Uwielbiamy ją za idealny balans słodkości i kwaskowości, a także za chrupkie ciasto rozpływające się w ustach. Jeśli Ty też jesteś miłośnikiem pachnącej jabłkami szarlotki, koniecznie poznaj nasz przepis na szybkie, proste ciasto!


Przepis na prostą szarlotkę z olejem

Przygotowanie szarlotki biszkoptowej z olejem z naszego przepisu jest bardzo łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet początkującym w kuchni. To, czego potrzebujesz to na pewno dobrej jakości jabłka (najlepiej winne, soczyste i lekko kwaśne), jajka, cukier, mąkę, olej oraz proszek do pieczenia. W pierwszej kolejności w wysokiej misce wymieszaj dokładnie jajka z cukrem - do tego celu najlepiej jest użyć miksera. Następnie dodaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu olej. Ostatnią czynnością jest dodanie pokrojonych w kostkę jabłek oraz posypanie placka odrobiną cynamonu. Całość wylej na tortownicę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą, piecz w 180 stopniach przez około 35 minut do czasu, aż szarlotka stanie się rumiana, a spód będzie w pełni upieczony. Pyszny, aromatyczny placek gotowy!


Szarlotka na ucieranym cieście z olejem – jakie jabłka dodać?

Szarlotka z olejem zamiast masła to bardzo popularne ciasto, które przygotowywane jest na wiele okazji. Aby smakowało wszystkim, niezbędne jest zastosowanie wysokiej jakości składników. Znaczenie ma nie tylko jakość wykorzystanej do wypieku mąki, jajek czy świeżość proszku do pieczenia, ale przede wszystkim jabłek. To właśnie owoce w połączeniu z cynamonem nadają charakterystyczny smak i aromat biszkoptowej szarlotce. Jakich jabłek użyć? Najlepsze są odmiany o naturalnej kwasowości, którą przełamuje dodatek cukru w cieście. Warto wybierać twarde, kwaśne jabłka pozbawione przebarwień i plam na skórce. Jako składnik szarlotki doskonale sprawdzą się odmiany, takie jak Szara Reneta, Antonówka, soczyste jabłka Champion, Ligol czy miękkie i kruche Papierówki. Wymienione jabłka najlepiej smakują w wypiekach, nabierając intensywności po zapieczeniu.

Nie masz pomysłu na szybkie, smaczne i aromatyczne ciastko, które pokochają Twoi goście? Postaw na sprawdzoną szarlotkę na ucieranym cieście z olejem! Takiemu deserowi nikt się nie oprze! Wykorzystaj nasz prosty przepis - życzmy smacznego! 

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka miksujemy i dodajemy cukier nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej, nadal miksujemy.
  • Krok 2

    8 min
    Jabłka obieramy i kroimy w kostke dodajemy do ciasta.
  • Krok 3

    2 min
    Ciasto wylewamy na tortownice wyłozoną papierem do piecznia.
  • Krok 4

    35 min
    Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Szarlotka z olejem

Krok 1 z 4

Jajka miksujemy i dodajemy cukier nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej, nadal miksujemy.

Szarlotka z olejem

Krok 2 z 4

Jabłka obieramy i kroimy w kostke dodajemy do ciasta.

Szarlotka z olejem

Krok 3 z 4

Ciasto wylewamy na tortownice wyłozoną papierem do piecznia.

Szarlotka z olejem

Krok 4 z 4

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.7
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
77
33
00
00
00

Opinie

5

Pampi

Ja piekę ciasto w kwadratowej wysokiej tortownicy o wymiarach 20*20. Ciasto jest przepyszne! Wilgotne, miękkie i wysokie (zależnie od wybranej tortownicy). Próbuję swoich sił z innymi owocami
Anonim (niezweryfikowany) 06/01/2024-09:27 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-04:15 CEST
Dziękujemy za tę wskazówkę. Wysokość ciasta faktycznie zależy od wielkości blaszki. Ale nam miło, że zachęciliśmy Cię do próbowania swoich sił w domowych wypiekach 😊
5

Pati

Jaka wielkość tortownicy na te 10 porcji?
Anonim (niezweryfikowany) 05/30/2024-08:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Karina

Szybko i pysznie!bez wymyślnych skladnikow
Anonim (niezweryfikowany) 05/13/2023-09:15 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-04:16 CEST
Dokładnie tak. W prostocie siła, czasami nic więcej nie potrzeba.
4

Hanna

Bardzo smaczny jabłkowiec szybka praca i faktycznie ,dziękuję za taki łatwy do realizacji przepis. Pozdrawiam serdecznie
Anonim (niezweryfikowany) 10/24/2022-12:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/28/2022-02:05 CEST
Hanna, polecamy się! I polecamy też inne nasze przepisy na pyszne, proste i szybkie desery. Mamy nadzieję, że znajdziesz tu więcej inspiracji.
4

Beata

Super jabŁęczna. polecam .
Szybki i łatwy w przygotowaniu.xx
Anonim (niezweryfikowany) 01/15/2022-02:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/28/2022-02:03 CEST
Beata, dziękujemy za Twoją opinię! My też lubimy takie proste przepisy, zwłaszcza na pyszne desery.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z surowymi jabłkami

    Szarlotka z surowymi jabłkami

    1 godz 50 min Średni
  • Szarlotka bez cukru

    Szarlotka bez cukru

    34 min Łatwy
  • Budyniowa szarlotka w pucharkach

    Budyniowa szarlotka w pucharkach

    21 min Łatwy
  • Szarlotka na francuskim cieście

    Szarlotka na francuskim cieście

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu