Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z olejem

Szarlotka z olejem

(9)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pająk

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
4 
Jajka
1  szklanka
Cukier
1  kg
Jabłka
1.5  szklanek
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.11 g
Węglowodany
52.24 g
Tłuszcze
14.75 g
Wartość energetyczna
354.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szarlotka to jedno z najbardziej ulubionych ciast. Doskonale smakuje szczególnie w okresie jesienno-zimowym z kubkiem gorącej herbaty lub szklanką mleka. Uwielbiamy ją za idealny balans słodkości i kwaskowości, a także za chrupkie ciasto rozpływające się w ustach. Jeśli Ty też jesteś miłośnikiem pachnącej jabłkami szarlotki, koniecznie poznaj nasz przepis na szybkie, proste ciasto!

Przepis na prostą szarlotkę z olejem

Przygotowanie szarlotki biszkoptowej z olejem z naszego przepisu jest bardzo łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet początkującym w kuchni. To, czego potrzebujesz to na pewno dobrej jakości jabłka (najlepiej winne, soczyste i lekko kwaśne), jajka, cukier, mąkę, olej oraz proszek do pieczenia. W pierwszej kolejności w wysokiej misce wymieszaj dokładnie jajka z cukrem - do tego celu najlepiej jest użyć miksera. Następnie dodaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia WINIARY, a na samym końcu olej. Ostatnią czynnością jest dodanie pokrojonych w kostkę jabłek oraz posypanie placka odrobiną cynamonu. Całość wylej na tortownicę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą, piecz w 180 stopniach przez około 35 minut do czasu, aż szarlotka stanie się rumiana, a spód będzie w pełni upieczony. Pyszny, aromatyczny placek gotowy!

Szarlotka na ucieranym cieście z olejem – jakie jabłka dodać?

Szarlotka z olejem zamiast masła to bardzo popularne ciasto, które przygotowywane jest na wiele okazji. Aby smakowało wszystkim, niezbędne jest zastosowanie wysokiej jakości składników. Znaczenie ma nie tylko jakość wykorzystanej do wypieku mąki, jajek czy świeżość proszku do pieczenia, ale przede wszystkim jabłek. To właśnie owoce w połączeniu z cynamonem nadają charakterystyczny smak i aromat biszkoptowej szarlotce. Jakich jabłek użyć? Najlepsze są odmiany o naturalnej kwasowości, którą przełamuje dodatek cukru w cieście. Warto wybierać twarde, kwaśne jabłka pozbawione przebarwień i plam na skórce. Jako składnik szarlotki doskonale sprawdzą się odmiany, takie jak Szara Reneta, Antonówka, soczyste jabłka Champion, Ligol czy miękkie i kruche Papierówki. Wymienione jabłka najlepiej smakują w wypiekach, nabierając intensywności po zapieczeniu.

Nie masz pomysłu na szybkie, smaczne i aromatyczne ciastko, które pokochają Twoi goście? Postaw na sprawdzoną szarlotkę na ucieranym cieście z olejem! Takiemu deserowi nikt się nie oprze! Wykorzystaj nasz prosty przepis - życzmy smacznego! 

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka miksujemy i dodajemy cukier nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej, nadal miksujemy.
  • Krok 2

    8 min
    Jabłka obieramy i kroimy w kostke dodajemy do ciasta.
  • Krok 3

    2 min
    Ciasto wylewamy na tortownice wyłozoną papierem do piecznia.
  • Krok 4

    35 min
    Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Szarlotka z olejem

Krok 1 z 4

Jajka miksujemy i dodajemy cukier nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej, nadal miksujemy.

Szarlotka z olejem

Krok 2 z 4

Jabłka obieramy i kroimy w kostke dodajemy do ciasta.

Szarlotka z olejem

Krok 3 z 4

Ciasto wylewamy na tortownice wyłozoną papierem do piecznia.

Szarlotka z olejem

Krok 4 z 4

Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
H Hanna

Bardzo smaczny jabłkowiec szybka praca i faktycznie ,dziękuję za taki łatwy do realizacji przepis. Pozdrawiam serdecznie

Winiary
Expert

Hanna, polecamy się! I polecamy też inne nasze przepisy na pyszne, proste i szybkie desery. Mamy nadzieję, że znajdziesz tu więcej inspiracji.

B Beata

Super jabŁęczna. polecam . Szybki i łatwy w przygotowaniu.xx

Winiary
Expert

Beata, dziękujemy za Twoją opinię! My też lubimy takie proste przepisy, zwłaszcza na pyszne desery.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z rosą

    Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Ciasto na oleju z owocami

    Ciasto na oleju z owocami

    1 godz 10 min Łatwy
  • Leśny mech z owocami granatu

    Leśny mech z owocami granatu

    4 godz 30 min Łatwy
  • Mleko bananowe

    Mleko bananowe

    10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu