Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 130

Specjalne potrawy na specjalne okazje 

W zależności od rodzaju świąt, na wspólną ucztę przygotowujemy specjalne potrawy. W Wigilię stół ugina się od barszczu z uszkami, karpia w panierce, pierogów, kutii oraz rybnych sałatek. Z kolei w Wielkanoc nie może zabraknąć białego barszczu, pieczeni, sosów, sałatek i jajecznych przystawek. W inne dni świąteczne, gdy zapraszamy do siebie bliskich na obiad, zastanawiamy się, jakie potrawy przygotować, aby wszystkich mile zaskoczyć. Warto wtedy skorzystać ze sprawdzonych przepisów i wybrać efektowne oraz smaczne potrawy, których przyrządzenie nie będzie zbyt czasochłonne. 

Wspaniałe zupy na świąteczny obiad 

Pysznym i eleganckim pomysłem na uroczyste pierwsze danie są warzywne kremy o aksamitnej konsystencji i subtelnym smaku. Krem borowikowy to potrawa przyciągająca wspaniałym aromatem leśnych grzybów, a jej prawdziwą ozdobą są plastry borowików obsmażonych na maśle, kromka zapieczonego z serem pieczywa oraz grubo siekana natka pietruszki. W ten sam sposób możemy przygotować wyśmienity krem kurkowy, zagęszczonym śmietankowym serkiem topionym. Na świąteczny stół warto podać także inne wyśmienite kremy, np. pomidorowy, groszkowy, z białych warzyw czy z różyczek brokułu. Każdą z tych zup można serwować z dodatkiem ptysiów, śmietany, prażonych nasion słonecznika, chipsów z boczku czy upieczonych na chrupko warzyw. 

Mięsa idealne na ucztę 

Świąteczne uczty nie mogą obejść się bez pieczeni, które po wcześniejszym przygotowaniu właściwe same się pieką. Na uroczysty obiad doskonale sprawdzi się karkówka z pieca, marynowana przez całą noc w soli, ziołach i przyprawach, a następnie, w zależności od rozmiaru, pieczona 2-3 godziny. Świetnym pomysłem na soczyste i delikatne mięso są też polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie lub ze szpinakiem. Warto serwować także delikatniejsze rodzaje mięs, np. filety z indyka, skrzydełka drobiowe czy zapiekanego w sosie łososia. Idealnym dodatkiem do takich potraw są gotowane młode ziemniaczki lub frytki oraz zestaw różnorodnych surówek.