Polędwica pieczona w musztardzie na ostro
1495min
Łatwy
1 kostka
1
Polędwiczki wieprzowe
3 łyżek
Musztarda sarepska
1 łyżeczka
Papryka Ostra
1 trochę
Sól morska
1 trochę
Pieprz
50 ml
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
6.53 g
Węglowodany
1.29 g
Tłuszcze
13.03 g
Wartość energetyczna
148.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1495 min
Krok 1
1450 min
Polędwicę umyć, dokładnie osuszyć. Natrzeć oliwą. Oprószyć solą morską, papryką ostrą oraz pieprzem. Wysmarować musztardą. Przyprawy wklepać w polędwicę. Zawinąć w folię spożywczą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Krok 2
40 min
Po tym czasie zdjąć folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podlać bulionem. Piec przez około 30-40 minut. Upieczone mięso wyjąć i wystudzić.
Krok 3
5 min
Pokroić w plastry i podawać na zimno.
Polędwica pieczona w musztardzie na ostro to świetny pomysł na aromatyczne domowe mięsko. Przepis jest niezwykle prosty a czas na przygotowanie marynaty to zaledwie kilka minut! Pieczona polędwica to doskonała alternatywa do wędlin ze sklepu. Wypróbuj propozycję na polędwice z musztardowej marynacie i ciesz się pysznym smakiem wybornego mięska.
Komentarze 0