Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
44.8g / 36%
Węglowodany
11.5g / 9%
Tłuszcze
29g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

+

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Wróć

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

(5)
2 godz 44 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Schab z dzika
3 
Cebula
2 
Suszone borowiki
1  plaster
Chleb razowy
trochę
Sól
5 
Ziele angielskie
1  szczypta
Rozmaryn
3  łyżek
Smalec
2  łyżek
Oliwa z czosnkiem
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
44.79 g
Węglowodany
11.51 g
Tłuszcze
28.96 g
Wartość energetyczna
494.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi to pomysł na smaczną i aromatyczną dziczyznę, która zawsze się udaje! Schab z dzika smakuje doskonale, bo mięso dusimy w towarzystwie świeżo utartego ziela angielskiego i rozmarynu. Gotowy schab podawaj z młodymi ziemniakami.

Przygotowanie

164 min
  • Krok 1

    15 min
    Schab z dzika kroimy w plasterki.
  • Krok 2

    15 min
    Borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek.
  • Krok 3

    15 min
    Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię.
  • Krok 4

    6 min
    Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.
  • Krok 5

    20 min
    Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem.
  • Krok 6

    16 min
    Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo.
  • Krok 7

    5 min
    Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa.
  • Krok 8

    60 min
    Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut.
  • Krok 9

    10 min
    Młode ziemniaki parujemy z koperkiem.
  • Krok 10

    2 min
    Podałem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego.
Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 1 z 10

Schab z dzika kroimy w plasterki.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 2 z 10

Borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 3 z 10

Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 4 z 10

Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 5 z 10

Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 6 z 10

Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 7 z 10

Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 8 z 10

Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 9 z 10

Młode ziemniaki parujemy z koperkiem.

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Krok 10 z 10

Podałem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
a aaiwka

Robiłam wielokrotnie, pycha😋

Winiary
Expert

Takie mięsko zawsze się udaje :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy
  • Forszmak królewski

    Forszmak królewski

    15 godz 30 min Łatwy
  • Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

    Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką

    1 godz 35 min
  • Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

    Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

    2 godz 53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu