Sernik zebra na kruchym spodzie
130min
Łatwy
0.5 łyżeczka
2 łyżeczek
2 szklanek
Mąka Tortowa
20 dag
Masło
10 dag
Cukier puder
1 dag
Żółtko
0.5 łyżeczka
Skórka z cytryny
1 kg
Ser w wiaderku
2
Jajko
2
Żółtko
15 dag
Masło
20 dag
Cukier puder
1 łyżka
Kasza manna
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
0.5 łyżeczka
Aromat Cytrynowy
2 łyżek
Kakao
10 dag
Czekolada deserowa
1 opakowanie
Lukier biały
.
Wartości odżywcze
Białko
11.93 g
Węglowodany
80.72 g
Tłuszcze
50.14 g
Wartość energetyczna
814.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
5 min
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem.
Krok 2
5 min
Następnie dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i szybko zagnieść ciasto.
Krok 3
35 min
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 4
5 min
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 28 cm.
Krok 5
10 min
Żółtka z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i masłem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać ser, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Krok 6
5 min
Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej aromat pomarańczowy.
Krok 7
5 min
Masę serową wykładać po 2 łyżki na przemian jasną i ciemną zaczynając od środka.
Krok 8
60 min
Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp 175-180 stopni. Upieczony, zimny sernik oblać rozpuszczoną czekoladą i białą polewą.
Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wypróbuj przepis na nasz oryginalny sernik! Sernik zebra na kruchym spodzie zachwyci Twoich gości nie tylko smakiem, ale również swoim pięknym wyglądem. Kruchy spód wspaniale współgra z idealnie kremową i aromatyczną masą serową, którą wzbogacają aromat pomarańczowy i Cukier wanilinowy WINIARY. Wypróbuj nasz świąteczny przepis!
Komentarze 0