
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Sernik zebra na kruchym spodzie

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
35 minKrok 4
5 minKrok 5
10 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
60 minKrok 1 z 8
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem.
Krok 2 z 8
Następnie dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i szybko zagnieść ciasto.
Krok 3 z 8
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 4 z 8
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 28 cm.
Krok 5 z 8
Żółtka z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i masłem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać ser, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Krok 6 z 8
Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej aromat pomarańczowy.
Krok 7 z 8
Masę serową wykładać po 2 łyżki na przemian jasną i ciemną zaczynając od środka.
Krok 8 z 8
Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temp 175-180 stopni. Upieczony, zimny sernik oblać rozpuszczoną czekoladą i białą polewą.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0