Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami
Dodaj do CookBook

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

(0)
2 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
6 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  szklanka
Cukier
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
3  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1  łyżka
Olej
2  łyżek
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżek
Żelatyna
800  ml
Śmietana 30%
2  łyżek
Cukier puder
1  opakowanie
Usztywniacz do śmietany
75  ml
Woda
60  g
Margaryna
2  łyżek
Śmietana 18%
3  łyżek
Kakao
3  łyżek
Cukier
50  ml
Woda
70  dag
Truskawki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.1 g
Wartość energetyczna
200.7 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
3.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto z kremem śmietankowym i truskawką – do jego zalet niewątpliwie należy zaliczyć wspaniały wygląd, nieziemski smak i proste przygotowanie. Cukier waniliowy WINIARY wzbogaci nasze ciasto o aromat wanilii, który zawsze świetnie pasuje do deserów. Pycha!

Przygotowanie

145 min
  • Krok 1

    2 min
    Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
  • Krok 2

    10 min
    Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Po czym wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 - 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem na sztywno. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
  • Krok 4

    5 min
    Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki, część owoców pozostawić do dekoracji.
  • Krok 5

    10 min
    Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć krem śmietanowy z truskawkami, wyrównać łyżką. Przykryć drugim blatem ciasta.
  • Krok 6

    10 min
    W rondelku umieścić margarynę i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia. Na koniec wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie wstawić szklankę z żelatyną do mikrofalówki na 30 sekund i rozpuścić. Płynną żelatynę dodać do rondla z zawartością, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Krok 7

    5 min
    Na wierzch ciasta wyłożyć polewę czekoladową, rozsmarować równo po wypieku i udekorowac połówkami truskawek. Schłodzić w lodówce.
Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 2 z 7

Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Po czym wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 - 30 minut.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 3 z 7

Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem na sztywno. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 4 z 7

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki, część owoców pozostawić do dekoracji.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 5 z 7

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć krem śmietanowy z truskawkami, wyrównać łyżką. Przykryć drugim blatem ciasta.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 6 z 7

W rondelku umieścić margarynę i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia. Na koniec wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie wstawić szklankę z żelatyną do mikrofalówki na 30 sekund i rozpuścić. Płynną żelatynę dodać do rondla z zawartością, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 7 z 7

Na wierzch ciasta wyłożyć polewę czekoladową, rozsmarować równo po wypieku i udekorowac połówkami truskawek. Schłodzić w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu