Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Po czym wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 - 30 minut.
Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem na sztywno. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki, część owoców pozostawić do dekoracji.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć krem śmietanowy z truskawkami, wyrównać łyżką. Przykryć drugim blatem ciasta.
W rondelku umieścić margarynę i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia. Na koniec wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie wstawić szklankę z żelatyną do mikrofalówki na 30 sekund i rozpuścić. Płynną żelatynę dodać do rondla z zawartością, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać.
Na wierzch ciasta wyłożyć polewę czekoladową, rozsmarować równo po wypieku i udekorowac połówkami truskawek. Schłodzić w lodówce.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0