Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

0
145 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Jajko
1 szklanka
Mąka pszenna
1 szklanka
Cukier
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
3 łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
1 łyżka
Olej
2 łyżek
Żelatyna
800 ml
Śmietana 30%
2 łyżek
Cukier puder
1 paczka
Usztywniacz do śmietany
75 ml
Woda
60 g
Margaryna
2 łyżek
Śmietana 18%
3 łyżek
Kakao
3 łyżek
Cukier
50 ml
Woda
70 dag
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
200.79 kcal
Węglowodany
20.45 g
Białko
3.95 g
Tłuszcze
12.71 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

145 min
Krok 1
2 min
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Krok 2
10 min
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Po czym wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 - 30 minut.
Krok 3
10 min
Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem na sztywno. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
Krok 4
5 min
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki, część owoców pozostawić do dekoracji.
Krok 5
10 min
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć krem śmietanowy z truskawkami, wyrównać łyżką. Przykryć drugim blatem ciasta.
Krok 6
10 min
W rondelku umieścić margarynę i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia. Na koniec wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie wstawić szklankę z żelatyną do mikrofalówki na 30 sekund i rozpuścić. Płynną żelatynę dodać do rondla z zawartością, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać.
Krok 7
5 min
Na wierzch ciasta wyłożyć polewę czekoladową, rozsmarować równo po wypieku i udekorowac połówkami truskawek. Schłodzić w lodówce.
Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 2 z 7

Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Po czym wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 - 30 minut.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 3 z 7

Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem na sztywno. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 4 z 7

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki, część owoców pozostawić do dekoracji.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 5 z 7

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć krem śmietanowy z truskawkami, wyrównać łyżką. Przykryć drugim blatem ciasta.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 6 z 7

W rondelku umieścić margarynę i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia. Na koniec wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie wstawić szklankę z żelatyną do mikrofalówki na 30 sekund i rozpuścić. Płynną żelatynę dodać do rondla z zawartością, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Krok 7 z 7

Na wierzch ciasta wyłożyć polewę czekoladową, rozsmarować równo po wypieku i udekorowac połówkami truskawek. Schłodzić w lodówce.

Ciasto z kremem śmietankowym i truskawką – do jego zalet niewątpliwie należy zaliczyć wspaniały wygląd, nieziemski smak i proste przygotowanie. Cukier waniliowy WINIARY wzbogaci nasze ciasto o aromat wanilii, który zawsze świetnie pasuje do deserów. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika