Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szarlotka cioci Zosi - przepis
Dodaj do CookBook

Szarlotka cioci Zosi - przepis

(10)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  kubek
Cukier
3  szklanek
Mąka pszenna - zwykła lub pełnoziarnista, opcjonalnie może być też owsiana lub orkiszowa
250  g
Margaryna lub masło
1  łyżka
Olej rzepakowy
3 
Jajko
1  kg
Jabłka, najlepiej kwaskowate, ale mogą być też takie, jakie posiadasz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.2 g
Wartość energetyczna
220.5 kcal
Tłuszcze
9.8 g
Białko
2.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dobry przepis na szarlotkę przyda się każdemu, bez względu na to, czy lubi piec, czy nie za bardzo pociągają go tego typu eksperymenty w kuchni. Ostatecznie trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby smaku tradycyjnego jabłecznika. Deser według naszej receptury ma chrupiący spód, warstwę aromatycznych jabłek, słodką piankę i kruszonkę. Wszystkie te elementy tworzą ekscytującą całość, od której trudno się oderwać!

Szarlotka cioci Zosi to łatwy przepis bazujący na prostych składnikach. Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich. Przesiej mąkę do miski pamiętając, by poruszać sitem w lewo i w prawo, wykonując ruchy horyzontalne. Do mąki dodaj pół szklanki cukru, a także Cukier Wanilinowy WINIARY, proszek do pieczenia i żółtka. Wyrób ciasto.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż 3/4 ciasta. Pozostałą część odłóż na kruszonkę. Białka jajek ubij, by stworzyć sztywną pianę i dodaj do nich resztę cukru, a także Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY, dokładnie wymieszaj. Na cieście rozłóż pokrojone jabłka i ubitą piankę. Wierzch posyp kruszonką.

Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj po przestudzeniu lub na ciepło (byle nie bezpośrednio z piekarnika). Na talerzyku możesz ułożyć je z cząstkami owoców lub gałką lodów waniliowych, z którymi szarlotka komponuje się równie dobrze.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka obierz i pokrój.
  • Krok 2

    15 min
    Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.
  • Krok 3

    5 min
    Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).
  • Krok 4

    15 min
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.
  • Krok 6

    40 min
    Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Krok 7

    5 min
    Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.
Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 1 z 7

Jabłka obierz i pokrój.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 2 z 7

Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 3 z 7

Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 4 z 7

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 5 z 7

Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 6 z 7

Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 7 z 7

Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 8
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
88
88
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z rosą

    Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Szarlotka z surowymi jabłkami

    Szarlotka z surowymi jabłkami

    1 godz 50 min Średni
  • Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

    Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

    1 godz 55 min Łatwy
  • Szarlotka bez pieczenia

    Szarlotka bez pieczenia

    4 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu