Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
24
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dobry przepis na szarlotkę przyda się każdemu, bez względu na to, czy lubi piec, czy nie za bardzo pociągają go tego typu eksperymenty w kuchni. Ostatecznie trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby smaku tradycyjnego jabłecznika. Deser według naszej receptury ma chrupiący spód, warstwę aromatycznych jabłek, słodką piankę i kruszonkę. Wszystkie te elementy tworzą ekscytującą całość, od której trudno się oderwać!
Szarlotka cioci Zosi to łatwy przepis bazujący na prostych składnikach. Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich. Przesiej mąkę do miski pamiętając, by poruszać sitem w lewo i w prawo, wykonując ruchy horyzontalne. Do mąki dodaj pół szklanki cukru, a także Cukier Wanilinowy WINIARY, Proszek do Pieczenia WINIARY i żółtka. Wyrób ciasto.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż 3/4 ciasta. Pozostałą część odłóż na kruszonkę. Białka jajek ubij, by stworzyć sztywną pianę i dodaj do nich resztę cukru, a także Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY, dokładnie wymieszaj. Na cieście rozłóż pokrojone jabłka i ubitą piankę. Wierzch posyp kruszonką.
Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj po przestudzeniu lub na ciepło (byle nie bezpośrednio z piekarnika). Na talerzyku możesz ułożyć je z cząstkami owoców lub gałką lodów waniliowych, z którymi szarlotka komponuje się równie dobrze.
Przygotowanie
100 min
Krok 1
10 min
Jabłka obierz i pokrój.
Krok 2
15 min
Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.
Krok 3
5 min
Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).
Krok 4
15 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
10 min
Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.
Krok 6
40 min
Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Krok 7
5 min
Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.
Krok 1
z
7
Jabłka obierz i pokrój.
Krok 2
z
7
Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.
Krok 3
z
7
Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).
Krok 4
z
7
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
z
7
Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.
Krok 6
z
7
Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Krok 7
z
7
Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0