Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka cioci Zosi

1
100 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
1 kubek
Cukier
3 szklanek
Mąka pszenna
250 g
Margaryna, zwykła, twarda, sojowa (uwodorniona)
1 łyżka
Olej rzepakowy
3 
Jajko
1 kg
Jabłka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.93 g
Węglowodany
29.2 g
Tłuszcze
9.8 g
Wartość energetyczna
220.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
10 min
Jabłka obierz i pokrój.
Krok 2
15 min
Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.
Krok 3
5 min
Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).
Krok 4
15 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
10 min
Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.
Krok 6
40 min
Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Krok 7
5 min
Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.
Szarlotka cioci Zosi

Krok 1 z 7

Jabłka obierz i pokrój.

Szarlotka cioci Zosi

Krok 2 z 7

Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.

Szarlotka cioci Zosi

Krok 3 z 7

Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).

Szarlotka cioci Zosi

Krok 4 z 7

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.

Szarlotka cioci Zosi

Krok 5 z 7

Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.

Szarlotka cioci Zosi

Krok 6 z 7

Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Szarlotka cioci Zosi

Krok 7 z 7

Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.

Dobry przepis na szarlotkę przyda się każdemu, bez względu na to, czy lubi piec, czy nie za bardzo pociągają go tego typu eksperymenty w kuchni. Ostatecznie trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby smaku tradycyjnego jabłecznika. Deser według naszej receptury ma chrupiący spód, warstwę aromatycznych jabłek, słodką piankę i kruszonkę. Wszystkie te elementy tworzą ekscytującą całość, od której trudno się oderwać!

Szarlotka cioci Zosi to łatwy przepis bazujący na prostych składnikach. Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich. Przesiej mąkę do miski pamiętając, by poruszać sitem w lewo i w prawo, wykonując ruchy horyzontalne. Do mąki dodaj pół szklanki cukru, a także Cukier Wanilinowy WINIARY, Proszek do Pieczenia WINIARY i żółtka. Wyrób ciasto.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż 3/4 ciasta. Pozostałą część odłóż na kruszonkę. Białka jajek ubij, by stworzyć sztywną pianę i dodaj do nich resztę cukru, a także Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY, dokładnie wymieszaj. Na cieście rozłóż pokrojone jabłka i ubitą piankę. Wierzch posyp kruszonką.

Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj po przestudzeniu lub na ciepło (byle nie bezpośrednio z piekarnika). Na talerzyku możesz ułożyć je z cząstkami owoców lub gałką lodów waniliowych, z którymi szarlotka komponuje się równie dobrze.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika