Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka cioci Zosi - przepis

Szarlotka cioci Zosi - przepis

(10)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  kubek
Cukier
3  szklanek
Mąka pszenna - zwykła lub pełnoziarnista, opcjonalnie może być też owsiana lub orkiszowa
250  g
Margaryna lub masło
1  łyżka
Olej rzepakowy
3 
Jajko
1  kg
Jabłka, najlepiej kwaskowate, ale mogą być też takie, jakie posiadasz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.93 g
Węglowodany
29.2 g
Tłuszcze
9.8 g
Wartość energetyczna
220.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dobry przepis na szarlotkę przyda się każdemu, bez względu na to, czy lubi piec, czy nie za bardzo pociągają go tego typu eksperymenty w kuchni. Ostatecznie trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby smaku tradycyjnego jabłecznika. Deser według naszej receptury ma chrupiący spód, warstwę aromatycznych jabłek, słodką piankę i kruszonkę. Wszystkie te elementy tworzą ekscytującą całość, od której trudno się oderwać!

Szarlotka cioci Zosi to łatwy przepis bazujący na prostych składnikach. Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich. Przesiej mąkę do miski pamiętając, by poruszać sitem w lewo i w prawo, wykonując ruchy horyzontalne. Do mąki dodaj pół szklanki cukru, a także Cukier Wanilinowy WINIARY, Proszek do Pieczenia WINIARY i żółtka. Wyrób ciasto.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż 3/4 ciasta. Pozostałą część odłóż na kruszonkę. Białka jajek ubij, by stworzyć sztywną pianę i dodaj do nich resztę cukru, a także Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY, dokładnie wymieszaj. Na cieście rozłóż pokrojone jabłka i ubitą piankę. Wierzch posyp kruszonką.

Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj po przestudzeniu lub na ciepło (byle nie bezpośrednio z piekarnika). Na talerzyku możesz ułożyć je z cząstkami owoców lub gałką lodów waniliowych, z którymi szarlotka komponuje się równie dobrze.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka obierz i pokrój.
  • Krok 2

    15 min
    Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.
  • Krok 3

    5 min
    Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).
  • Krok 4

    15 min
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.
  • Krok 6

    40 min
    Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Krok 7

    5 min
    Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.
Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 1 z 7

Jabłka obierz i pokrój.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 2 z 7

Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 3 z 7

Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 4 z 7

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 5 z 7

Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 6 z 7

Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Szarlotka cioci Zosi - przepis

Krok 7 z 7

Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pleśniak

    Pleśniak

    1 godz 15 min Łatwy
  • Ciasto ze śliwkami

    Ciasto ze śliwkami

    1 godz 32 min Łatwy
  • Jabłecznik

    Jabłecznik

    1 godz 15 min Średni
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu