Nasze przepisy tosty francuskie

tosty francuskie


Tosty francuskie to pyszny sposób na śniadanie dla dzieci i dorosłych – ich aromatyczny zapach w trymiga wydobędzie wszystkich z łóżek o poranku! Tosty francuskie są miękkie i puszyste, a także bardzo sycące. Pierwsze wzmianki o tostach francuskich pochodzą już z IV wieku. Przepisy odnaleziono również 15-wiecznych angielskich księgach, które wyjaśniają, dlaczego nazywamy je francuskimi. Choć nie pochodzą z Francji, ich nazwa zapisywana była w języku francuskim - pain perdu. Od dawien dawna w Europie przyrządzano ich przeróżne warianty, zamiast w jajach moczone były np. w mleku lub winie. Ze względu prosty sposób ich przyrządzania i małą ilość potrzebnych składników jadali je zarówno biedni, jak i bogaci. Obecnie tosty francuskie znane są nawet w Hongkongu, gdzie podaje się je z plasterkiem masła i miodem.

Przygotuj razem z nami tosty francuskie oraz zupełnie inne wersje tostów, które możesz podać razem z francuskimi - tosty z gruszkami i kurczakiem, z grillowanymi warzywami, z pastą z rzodkiewki lub słodkie tosty z galaretką. A może zaczniesz eksperymentować i stworzysz własny przepis na wyjątkowe tosty? Zanim podejmiesz wyzwanie, spróbuj jajecznicy z pomidorkami koktajlowymi podawanej na tostach żytnich!