Muffiny śniadaniowe z papryką, szynką i serem
45min
Łatwy
50 g
Szynka, w plasterkach, pakowana (96% bez tłuszczu, z dodatkiem wody)
150 g
Ser edamski
1.5
Papryka czerwona
5
Jajko
100 ml
Mleko
2 łyżeczek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Masło
3 łyżek
Szczypiorek
3 g
Zioła prowansalskie
.
Wartości odżywcze
Białko
6.89 g
Węglowodany
1.59 g
Tłuszcze
6.69 g
Wartość energetyczna
94.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremki do muffinek wysmaruj masłem lub olejem.
Krok 2
8 min
Szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj ze szczypiorkiem. Rozłóż równomiernie w zagłębieniach formy.
Krok 3
5 min
Jajka ubijaj mniej więcej przez 3 minuty. Po tym czasie - ciągle miksując wlej strumieniem mleko.
Krok 4
5 min
Dodaj proszek do pieczenia Winary, roztarte w dłoni zioła, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Masą zalej szynkę z serem i warzywami.
Krok 5
20 min
Wstaw do piekarnika na mniej więcej 18-20 minut, aż babeczki ładnie się zrumienią i urosną.
Krok 6
2 min
Podawaj na ciepło lub zimno.
Muffiny na śniadanie? Czemu nie! Zwłaszcza że masa, z której je przyrządzamy przypomina składniki tradycyjnego omletu z dodatkiem Proszku do pieczenia WINIARY! Muffiny śniadaniowe z papryką, szynką i serem to pomysł na proste śniadanie, ale w niecodziennej odsłonie babeczek na słono, które dzięki dodatkowi przypraw stają się niezwykle aromatyczne. Dodaj do nich także świeży, chrupiący szczypiorek, a gotowe mięsno-warzywne muffiny śniadaniowe podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarze 0