Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 175

Cukinia – warzywo dobre do wszystkiego 

Cukinia – smukła i delikatna odmiana wielkiej dyni. Przybyła do nas ze słonecznych Włoszech i zadomowiła się w polskiej kuchni na dobre. Świetnie łączy się w potrawach z rybą, dowolnym mięsem oraz innymi warzywami w sprawdzonych przepisach na wytrawne tarty, tortellini z cukiniązapiekankę z bakłażanem, kurczaka z rozmarynem czy kuskus z bobem

Łagodna w smaku i dzięki temu wszechstronna cukinia – idealna do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania na parze! Doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania warzywami oraz mięsem i jako składnik nadzienia, pasuje również do kremowych zup, zapiekanek z makaronem lub ziemniakami i placków ziemniaczanych z sosem czosnkowym na obiad. A pyszny dżem z cukinii doda smaku nie tylko niedzielnemu śniadaniu! Dania z cukinii to murowany sukces na rodzinnym stole. 

Przepisy na dania z cukinii 

Jeśli szukasz przepisów na dania z cukinii, do wyboru masz wiele rozwiązań. Zacznijmy od świeżej cukinii, którą niektórzy używają nawet zamiennie z zielonym ogórkiem, kładąc ją na ulubione kanapki. Świeże warzywo pasuje doskonale do sałatek. Delikatny smak pozwala na zestawianie jej z bardziej wyrazistymi składnikami – na przykład serami pleśniowymi, których ostrość dzięki cukinii zostaje stonowana. 

Innym zastosowaniem cukinii są zapiekanki. Można oczywiście dodać ją do zapiekanki makaronowej, ale warzywo to nadaje się do faszerowania i zapiekania w formie bazy. Wystarczy wydrążyć cukinię i do tak przygotowanych „łódek” nałożyć ulubiony farsz, posypać serem i wstawić do piekarnika. 

Zdecydowanie warte sprawdzenia są także przepisy na placki z cukinii. Można dodać ją do tradycyjnych placków ziemniaczanych, można też usmażyć placuszki z samej cukinii. Trzeba tylko pamiętać, by po starciu warzywa odcisnąć nadmiar wody, ponieważ cukinia zawiera jej sporo. 

Cukinia nadaje się jako składnik wielu potraw, na przykład leczo, ratatuj czy curry. Jakby tego było mało, można z niej przygotować kremową zupę, a nawet… dżem! Sięgnij więc po przepis na cukinię, który najbardziej przypadł ci do gustu, i wypróbuj już dziś.