Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cukiniowa z ryżem

3
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Młode nieduże cukinie
70  g
Suchy ryż
2  ząbków
1 
Cebula
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
0.5 
Sok z połówki cytryny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
0.25  szklanka
Śmietanka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.83 g
Węglowodany
20.42 g
Tłuszcze
7.52 g
Wartość energetyczna
156.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
6 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju.
Krok 2
3 min
Do podduszonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusimy do uwolnienia aromatu czosnku.
Krok 3
5 min
Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebulki i dusimy około 5 minut.
Krok 4
5 min
Podlewamy cukinię 0,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukany na sicie ryż, gotujemy 5 minut.
Krok 5
5 min
Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy o szklance wody, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ryżu (około 5 minut), często mieszając.
Krok 6
3 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietanką.
Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 1 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 2 z 6

Do podduszonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusimy do uwolnienia aromatu czosnku.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 3 z 6

Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebulki i dusimy około 5 minut.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 4 z 6

Podlewamy cukinię 0,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukany na sicie ryż, gotujemy 5 minut.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 5 z 6

Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy o szklance wody, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ryżu (około 5 minut), często mieszając.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietanką.

Zupa jarzynowa w apetycznej odsłonie, czyli zupa cukiniowa z ryżem to proste, a jednocześnie pyszne danie, które można przygotować w kilkanaście minut. Bazą zupy jest aromatycznie przyprawiona Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność Winiary, dzięki której nie musicie przygotowywać wywaru, czy też martwić się o to, czy macie w lodówce warzywa na zupę jarzynową.

Jeśli macie młode cukinie, nie ma potrzeby ich obierania i pozbawiania pestek. Wystarczy tylko zetrzeć je na tarce i dodać do gotującej się zupy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy cukiniowej. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika