Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa cukiniowa z ryżem

(3)
27min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Młode nieduże cukinie
1  opakowanie
Zupa jarzynowa Nasza Specjalność WINIARY
70  g
Suchy ryż
2  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
2  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
0.5 
Sok z połówki cytryny
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
0.25  szklanka
Śmietanka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.83 g
Węglowodany
20.42 g
Tłuszcze
7.52 g
Wartość energetyczna
156.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa jarzynowa w apetycznej odsłonie, czyli zupa cukiniowa z ryżem to proste, a jednocześnie pyszne danie, które można przygotować w kilkanaście minut. Bazą zupy jest aromatycznie przyprawiona Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność Winiary, dzięki której nie musicie przygotowywać wywaru, czy też martwić się o to, czy macie w lodówce warzywa na zupę jarzynową.

Jeśli macie młode cukinie, nie ma potrzeby ich obierania i pozbawiania pestek. Wystarczy tylko zetrzeć je na tarce i dodać do gotującej się zupy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy cukiniowej. Smacznego :)

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju.
  • Krok 2

    3 min
    Do podduszonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusimy do uwolnienia aromatu czosnku.
  • Krok 3

    5 min
    Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebulki i dusimy około 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Podlewamy cukinię 0,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukany na sicie ryż, gotujemy 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy o szklance wody, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ryżu (około 5 minut), często mieszając.
  • Krok 6

    3 min
    Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietanką.
Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 1 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na oleju.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 2 z 6

Do podduszonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusimy do uwolnienia aromatu czosnku.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 3 z 6

Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebulki i dusimy około 5 minut.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 4 z 6

Podlewamy cukinię 0,5 l wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukany na sicie ryż, gotujemy 5 minut.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 5 z 6

Zawartość torebki z zupą jarzynową rozprowadzamy o szklance wody, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy do miękkości ryżu (około 5 minut), często mieszając.

Zupa cukiniowa z ryżem

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietanką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    36 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    52 min Łatwy
  • Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    50 min
  • Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    35 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu