Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Włoszczyzna
2 
Ziemniaki
trochę
Fasolka szparagowa
1 
Młody mały kalafior
1 
Cukinia mała
2 
Skrzydełka drobiowe
1  gałązka
Lubczyk
1  szczypta
Sól morska lub himalajska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Sok z cytryny do smaku
3  łyżek
Kwaśna śmietana
1  porcja
Natka pietruszki lub koperku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.62 g
Węglowodany
13.23 g
Tłuszcze
9.39 g
Wartość energetyczna
190.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tak prosta w przygotowaniu, a tak wdzięczna. Pyszna zupa jarzynowa z młodych warzyw, doprawiona aromatycznymi ziołami i szczyptą euforii, jaką niosą ze sobą pierwsze dni lata. Tak samo smakowała zupa, którą nalewała mi mama na talerz w czerwcowe popołudnia. Zupa, która parzyła w usta, ale była tak smaczna, że nie można było ani chwili czekać. To jak, jecie razem ze mną zupę jarzynową z młodych warzyw?

Lubicie zupy zabielane śmietaną? To na pewno zainteresują was te przepisy:
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Zupa buraczkowa ze śmietaną
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    40 min
    Skrzydełka myjemy, przedkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    15 min
    Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę płuczemy, odcinamy końce, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w ćwierćtalarki.
  • Krok 4

    5 min
    Z gałązki natki selera, pietruszki i lubczyku robimy bukiet, dodajemy oczyszczony por, związujemy nitką.
  • Krok 5

    15 min
    Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i bukiet ziół, gotujemy 12-15 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Wyciągamy bukiet ziół, zabielamy zupę zahartowaną śmietaną.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę jarzynową z młodych warzyw podajemy posypaną natką pietruszki lub koperku. Możemy dodać do zupy mięso ze skrzydełek.
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Krok 1 z 7

Skrzydełka myjemy, przedkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Krok 2 z 7

Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę płuczemy, odcinamy końce, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Krok 3 z 7

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w ćwierćtalarki.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Krok 4 z 7

Z gałązki natki selera, pietruszki i lubczyku robimy bukiet, dodajemy oczyszczony por, związujemy nitką.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Krok 5 z 7

Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i bukiet ziół, gotujemy 12-15 minut.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Krok 6 z 7

Wyciągamy bukiet ziół, zabielamy zupę zahartowaną śmietaną.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Krok 7 z 7

Zupę jarzynową z młodych warzyw podajemy posypaną natką pietruszki lub koperku. Możemy dodać do zupy mięso ze skrzydełek.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    28 min Łatwy
  • Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu