Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z cukinii z pomidorami
Zupa z cukinii z pomidorami
Zupa z cukinii z pomidorami
Zupa z cukinii z pomidorami
Zupa z cukinii z pomidorami
Zupa z cukinii z pomidorami
Zupa z cukinii z pomidorami
Zupa z cukinii z pomidorami
Dodaj do CookBook

Zupa z cukinii z pomidorami

(1)
45 min
Średni
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Zielona cukinia
6 
Pomidory pomarańczowe
3  łyżek
Bulion warzywny lub warzywno-mięsny
700  ml
Woda
1 
Pomarańcze
2  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Płatki chilli
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
0.5  łyżeczka
Estragon
0.5  łyżeczka
Bazylia
1  łyżka
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.1 g
Wartość energetyczna
126.5 kcal
Tłuszcze
6.8 g
Białko
3.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na straganach warzywnych widać ją z daleka. O tej porze roku cukinię można dostać nie tylko w zielonym, lecz także w intensywnym żółtym kolorze. Soczysta, słoneczna barwa sprawia, że w momencie wkładania jej do wiklinowego czujemy obietnicę nadchodzącego lata. Zupa z cukinii z pomidorami to danie, którym można zajadać się aż do wczesnej jesieni.

Idąc tropem kolorystycznym i pozostając przy ciepłych, intensywnych odcieniach, do koszyka, oprócz cukinii, wpadły także pomidory. Tym razem jednak nie czerwone, lecz pomarańczowe. Podsmażone na maśle z cebulką oraz czosnkiem stanowią doskonały dodatek do zupy w formie warzywnej salsy. Zupa dobrze smakuje podana także z chrupiącymi grzankami.

Zupa z cukinii z pomidorami to propozycja, która łączy w sobie aromat pomidorów z ostrymi płatkami chilli oraz czosnkiem. Dodatkowej słodyczy nadaje jej wyciśnięty świeży sok z pomarańczy. Podczas doprawiania do zupy dodałam także zioła: odrobinę bazylii oraz estragonu.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Pomidory pokroić w plastry.
  • Krok 3

    4 min
    Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    8 min
    Na patelni rozpuścić masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek, a następnie dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić estragonem oraz płatkami chilli. Delikatnie podsmażyć.
  • Krok 5

    15 min
    Odłożyć odrobinę przygotowanej salsy do dekoracji zupy. Do reszty dodać pokrojone cukinie. Całość zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  • Krok 6

    3 min
    Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy.
  • Krok 7

    5 min
    Całość zmiksować na gładką masę.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę podawać z salsą z pomarańczowych pomidorów, posypaną pietruszką.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa z cieciorką

    Zupa z cieciorką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu