Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym
60min
Łatwy
3 płaskich łyżek
3 płaskich łyżek
Jogurt naturalny
1 ząbek
Czosnek
300 g
Pieczarki
1
Cebula
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
600 g
Ziemniaki
2 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2
Jajko
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Majonez połącz z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść, dokładnie umyj i pokrój.
Krok 3
15 min
Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki i duś razem przez około 15 minut.
Krok 4
5 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 5
10 min
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 6
5 min
Dodaj mąkę, jajka, ciasto dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
8 min
Usmaż na oleju cztery cienkie placki, na każdym połóż porcję farszu i złóż na połowę.
Krok 8
2 min
Placki podawaj z sosem czosnkowym.
Placki ziemniaczane są jednym z typowych dań kuchni polskiej. Można je podawać na wiele sposobów – na ostro z sosem mięsnym czy też na słodko z cukrem i śmietaną. Wspaniale smakują również placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym, które możesz przygotować w prosty sposób. Pieczarki przynoszą do kuchni aromat jesiennego lasu, natomiast sos nadaje im wyrazisty charakter.
Taka kompozycja sprawia, że placki ziemniaczane z sosem czosnkowym są proste, a jednocześnie złożone z kilku smaków. Kuchnia polska jest bogata w wiele pysznych przepisów – z pewnością znajdziesz wśród nich ciekawy pomysł na obiad.
Komentarze 0