Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 płaskich łyżek
3 płaskich łyżek
Jogurt naturalny
1 ząbek
Czosnek
300 g
Pieczarki
1 
Cebula
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
600 g
Ziemniaki
2 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Majonez połącz z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść, dokładnie umyj i pokrój.
Krok 3
15 min
Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki i duś razem przez około 15 minut.
Krok 4
5 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 5
10 min
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 6
5 min
Dodaj mąkę, jajka, ciasto dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
8 min
Usmaż na oleju cztery cienkie placki, na każdym połóż porcję farszu i złóż na połowę.
Krok 8
2 min
Placki podawaj z sosem czosnkowym.
Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 1 z 8

Majonez połącz z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 2 z 8

Pieczarki oczyść, dokładnie umyj i pokrój.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 3 z 8

Cebulę obierz i posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki i duś razem przez około 15 minut.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 4 z 8

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 5 z 8

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 6 z 8

Dodaj mąkę, jajka, ciasto dopraw solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 7 z 8

Usmaż na oleju cztery cienkie placki, na każdym połóż porcję farszu i złóż na połowę.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

Krok 8 z 8

Placki podawaj z sosem czosnkowym.


Placki ziemniaczane są jednym z typowych dań kuchni polskiej. Można je podawać na wiele sposobów – na ostro z sosem mięsnym czy też na słodko z cukrem i śmietaną. Wspaniale smakują również placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym, które możesz przygotować w prosty sposób. Pieczarki przynoszą do kuchni aromat jesiennego lasu, natomiast sos nadaje im wyrazisty charakter.

Taka kompozycja sprawia, że placki ziemniaczane z sosem czosnkowym są proste, a jednocześnie złożone z kilku smaków. Kuchnia polska jest bogata w wiele pysznych przepisów – z pewnością znajdziesz wśród nich ciekawy pomysł na obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika