Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

(1)
1 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
WINIARY Pasta z Pomysłem na... Kurczaka z cukinią w sosie z suszonymi pomidorami
1 
Filet z kurczaka
0.5 
Cukinia
0.5 
Cebula czerwona
trochę
Sól, pieprz do smaku
trochę
Oliwa
trochę
Cytryna
1 
Bakłażan opalany na grillu, kuchence, może być taki zwiędnięty
1  ząbek
Czosnek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Papryka chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.8 g
Wartość energetyczna
717.7 kcal
Tłuszcze
43.2 g
Białko
57.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Za oknem piękna pogoda, więc jeśli możemy, przenieśmy się z gotowaniem w plener. Co powiecie na szybkie szaszłyki z kurczaka z cukinią i dipem z bakłażana?

Do przygotowania marynaty wykorzystamy WINIARY pastę z Pomysłem na z suszonymi pomidorami, a takie z pozoru nieciekawe, pomarszczone warzywa, pozwolą nam wyczarować niebanalny domowy sos. Pakując się na grilla, zabierzmy tylko to, co niezbędne. Szkoda dźwigać i przede wszystkim, wykorzystajmy to, co już mamy w domu. Improwizujmy i dobrze się bawmy. Od tego jest lato.

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    20 min
    Kurczaka pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w podobnej wielkości kawałki. Cebulę pokrój w plastry. Kurczaka z cukinią zamarynuj w Paście Winiary i pozostaw do zamarynowania min. 15min.
  • Krok 2

    15 min
    Po tym czasie nabij mięso naprzemiennie z warzywami na szpadki. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane szaszłyki grilluj na rozgrzanym ruszcie ok. 10 min.
  • Krok 4

    35 min
    Bakłażan nakłuj widelcem i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i dokładnie wymasuj. Tak przygotowanego ułóż na ruszcie i opiekaj z każdej strony ok 30 min.
  • Krok 4

    5 min
    Po tym czasie lekko przestudź i obierz. Bakłażana przełóż do miski. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, natkę pietruszki oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.
  • TIPY

    1 min
    • Do przygotowania takiego dipu idealnie nada się pomarszczony i zwiędnięty bakłażan. Z pozoru nieapetyczny – stworzy równie pyszny sos. • Zamiast cukinii wykorzystaj takie warzywa jakie akurat masz w lodówce. Szaszłyki to świetna metoda aby wykorzystać takie pozostałości.
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

Krok 1 z 5

Kurczaka pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w podobnej wielkości kawałki. Cebulę pokrój w plastry. Kurczaka z cukinią zamarynuj w Paście Winiary i pozostaw do zamarynowania min. 15min.

Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

Krok 2 z 5

Po tym czasie nabij mięso naprzemiennie z warzywami na szpadki. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane szaszłyki grilluj na rozgrzanym ruszcie ok. 10 min.

Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

Krok 4 z 5

Bakłażan nakłuj widelcem i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i dokładnie wymasuj. Tak przygotowanego ułóż na ruszcie i opiekaj z każdej strony ok 30 min.

Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

Krok 4 z 5

Po tym czasie lekko przestudź i obierz. Bakłażana przełóż do miski. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, natkę pietruszki oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.

Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

TIPY z 5

• Do przygotowania takiego dipu idealnie nada się pomarszczony i zwiędnięty bakłażan. Z pozoru nieapetyczny – stworzy równie pyszny sos. • Zamiast cukinii wykorzystaj takie warzywa jakie akurat masz w lodówce. Szaszłyki to świetna metoda aby wykorzystać takie pozostałości.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szaszłyki z łososia w formie tacos

    Szaszłyki z łososia w formie tacos

    30 min Łatwy
  • Szaszłyki z piekarnika z boczkiem

    Szaszłyki z piekarnika z boczkiem

    4 godz 31 min Łatwy
  • Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    32 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu