Nasze przepisy Przepisy z polewą czekoladową

Przepisy z polewą czekoladową


Gęsta, słodka polewa czekoladowa to nieodzowny element wielu pysznych deserów. Dodaje smaku i uroku naszym potrawom – możemy udekorować nią zarówno ciasta, torty i ciasteczka, jak i lody, owocowe sałatki oraz mrożone czy gorące napoje. Najlepiej przygotować ją rozpuszczając powoli czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze – dzięki temu polewa nie przegrzeje się i będzie miała odpowiednią konsystencję oraz smak. Czekoladowa polewa będzie bardziej gładka i błyszcząca, gdy dodamy do niej łyżkę spirytusu; możemy ją także aromatyzować, dodając kilka kropel dowolnej esencji zapachowej – pomarańczowej, cytrynowej, waniliowej lub kokosowej.

Przedstawiamy wypróbowane przepisy z polewą czekoladową – drożdżówki, oponki, pączki i mnóstwo ciekawych pomysłów na ciasta i ciasteczka, drożdżówki, wafle, wuzetkę, serniki, makowce oraz szarlotkę, domowe „ciepłe lody”, a także efektowne deserowe kompozycje w pucharkach. Czekoladowa polewa doskonale smakuje w połączeniu z nutą kokosa, cytrusów, płatków róży, kawy, kakao, a także ze świeżymi owocami (truskawkami, gruszkami, wiśniami) oraz z piernikiem, bakaliami i orzechami – przyrządzona z mlecznej czekolady dodaje słodyczy, natomiast polewa z czekolady gorzkiej, o wysokiej zawartości kakao idealnie przełamie smak bardzo słodkich wypieków lub deserów.