Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Choinki piernikowe

2
1 godz 31 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Masło
4  łyżek
Miód
4  łyżek
Kakao
4  łyżek
Przyprawa do piernika
500  ml
Mleko
6 
Jajko
2  opakowań
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
400  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
400  g
Cukier
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
trochę
Polewa czekoladowa
trochę
Kolorowa posypka
1  łyżka
Lukier, wanilia, kremowa, sucha mieszanka, przygotowana z margaryną

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.3 g
Węglowodany
44.55 g
Tłuszcze
11.71 g
Wartość energetyczna
298.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

91 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Krok 2
10 min
Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
5 min
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.
Krok 4
10 min
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 5
40 min
Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Krok 6
15 min
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.
Krok 7
10 min
Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.
Choinki piernikowe

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Choinki piernikowe

Krok 2 z 7

Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.

Choinki piernikowe

Krok 3 z 7

Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.

Choinki piernikowe

Krok 4 z 7

Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.

Choinki piernikowe

Krok 5 z 7

Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.

Choinki piernikowe

Krok 6 z 7

Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.

Choinki piernikowe

Krok 7 z 7

Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.

Chcesz osłodzić sobie podniebienie po wigilijnej kolacji? Sprawdź nasz pomysł na doskonały świąteczny deser, jakim są choinki piernikowe. Te pyszne ciastka nie tylko znakomicie smakują. Ich kształt i smaczne lukrowe lub kremowe zdobienia będą się pięknie prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Choinki piernikowe to deser, który podkreśli świąteczny wystrój twojego domu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 3

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Jolanta
.

Super przepis, są pyszne i pięknie wyglądają

Winiary
.
Expert

Jolu, cieszymy się, że choinki Ci się udały :)

M Marzena
.

Jak duża powinna być blacha?

Winiary
.
Expert

Nie określamy wymiarów. Im większa blacha - np. na szerokość piekarnika - tym lepiej, bo choinki nie będą się stykały. Taką polecamy.

K Kasia
.

Uwielbiam te pierniki choinkowe, zresztą każdy kto u nas spróbuję to chce przepis.

Winiary
.
Expert

My też uwielbiamy. :-)

Pokaż więcej komentarzy