Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz osłodzić sobie podniebienie po wigilijnej kolacji? Sprawdź nasz pomysł na doskonały świąteczny deser, jakim są choinki piernikowe. Te pyszne ciastka nie tylko znakomicie smakują. Ich kształt i smaczne lukrowe lub kremowe zdobienia będą się pięknie prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Choinki piernikowe to deser, który podkreśli świąteczny wystrój twojego domu.
Przygotowanie
91 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Krok 2
10 min
Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
5 min
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.
Krok 4
10 min
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 5
40 min
Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Krok 6
15 min
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.
Krok 7
10 min
Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.
Krok 1
z
7
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Krok 2
z
7
Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
z
7
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.
Krok 4
z
7
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 5
z
7
Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Krok 6
z
7
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.
Krok 7
z
7
Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
J
Jolanta
Super przepis, są pyszne i pięknie wyglądają
Winiary
Expert
Jolu, cieszymy się, że choinki Ci się udały :)
M
Marzena
Jak duża powinna być blacha?
Winiary
Expert
Nie określamy wymiarów. Im większa blacha - np. na szerokość piekarnika - tym lepiej, bo choinki nie będą się stykały. Taką polecamy.
K
Kasia
Uwielbiam te pierniki choinkowe, zresztą każdy kto u nas spróbuję to chce przepis.
Komentarze 3