Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Choinki piernikowe
Dodaj do CookBook

Choinki piernikowe

(3)
1 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Masło
4  łyżek
Miód
4  łyżek
Kakao
4  łyżek
Przyprawa do piernika
500  ml
Mleko
6 
Jajko
2  opakowań
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
400  g
Mąka pszenna
400  g
Cukier
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
trochę
Polewa czekoladowa
trochę
Kolorowa posypka
trochę
Lukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.6 g
Wartość energetyczna
312.1 kcal
Tłuszcze
11.6 g
Białko
7.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chcesz osłodzić sobie podniebienie po wigilijnej kolacji? Sprawdź nasz pomysł na doskonały świąteczny deser, jakim są choinki piernikowe. Te pyszne ciastka nie tylko znakomicie smakują. Ich kształt i smaczne lukrowe lub kremowe zdobienia będą się pięknie prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Choinki piernikowe to deser, który podkreśli świąteczny wystrój twojego domu.

Przygotowanie

91 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik nagrzej do 180°C.
  • Krok 2

    10 min
    Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Krok 3

    5 min
    Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.
  • Krok 4

    10 min
    Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Krok 5

    40 min
    Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.
  • Krok 7

    10 min
    Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.
Choinki piernikowe

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Choinki piernikowe

Krok 2 z 7

Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.

Choinki piernikowe

Krok 3 z 7

Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.

Choinki piernikowe

Krok 4 z 7

Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.

Choinki piernikowe

Krok 5 z 7

Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.

Choinki piernikowe

Krok 6 z 7

Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.

Choinki piernikowe

Krok 7 z 7

Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
33
33
00
00
00

Opinie

5

Zygmunt

Czy ciasto piernikowe przełożyć na blachę już rozwałkowane czy zbite z masy .
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2023-10:48 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Jolanta

Super przepis, są pyszne i pięknie wyglądają
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2020-12:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/03/2021-11:24 CET
Jolu, cieszymy się, że choinki Ci się udały :)
4

Marzena

Jak duża powinna być blacha?
Anonim (niezweryfikowany) 12/16/2020-12:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-03:09 CET
Nie określamy wymiarów. Im większa blacha - np. na szerokość piekarnika - tym lepiej, bo choinki nie będą się stykały. Taką polecamy.
4

Kasia

Uwielbiam te pierniki choinkowe, zresztą każdy kto u nas spróbuję to chce przepis.
Anonim (niezweryfikowany) 12/05/2020-06:30 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-03:10 CET
My też uwielbiamy. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu