Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
20
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz osłodzić sobie podniebienie po wigilijnej kolacji? Sprawdź nasz pomysł na doskonały świąteczny deser, jakim są choinki piernikowe. Te pyszne ciastka nie tylko znakomicie smakują. Ich kształt i smaczne lukrowe lub kremowe zdobienia będą się pięknie prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Choinki piernikowe to deser, który podkreśli świąteczny wystrój twojego domu.
Przygotowanie
91 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Krok 2
10 min
Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
5 min
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.
Krok 4
10 min
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 5
40 min
Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Krok 6
15 min
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.
Krok 7
10 min
Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.
Krok 1
z
7
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Krok 2
z
7
Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
z
7
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.
Krok 4
z
7
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 5
z
7
Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Krok 6
z
7
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.
Krok 7
z
7
Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
J
Jolanta
Super przepis, są pyszne i pięknie wyglądają
Winiary
Expert
Jolu, cieszymy się, że choinki Ci się udały :)
M
Marzena
Jak duża powinna być blacha?
Winiary
Expert
Nie określamy wymiarów. Im większa blacha - np. na szerokość piekarnika - tym lepiej, bo choinki nie będą się stykały. Taką polecamy.
K
Kasia
Uwielbiam te pierniki choinkowe, zresztą każdy kto u nas spróbuję to chce przepis.
Komentarze 3