Choinki piernikowe
91min
Łatwy
200 g
Masło
4 łyżek
Miód
4 łyżek
Kakao
4 łyżek
Przyprawa do piernika
500 ml
Mleko
6
Jajko
2 opakowań
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
400 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
400 g
Cukier
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
1 łyżeczka
1 trochę
Polewa czekoladowa
1 trochę
Kolorowa posypka
1 łyżka
Lukier, wanilia, kremowa, sucha mieszanka, przygotowana z margaryną
.
Wartości odżywcze
Białko
7.3 g
Węglowodany
44.55 g
Tłuszcze
11.71 g
Wartość energetyczna
298.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
91 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Krok 2
10 min
Pokrojone masło włóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj kakao, przyprawę piernikową i miód. Podgrzewaj składniki, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
5 min
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mleko i połącz wszystko razem. Następnie dodaj jajka i rozmieszaj trzepaczką.
Krok 4
10 min
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, budyń, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj masę z rondelka i miksuj całość na małych obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 5
40 min
Przełóż je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
Krok 6
15 min
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i podziel wzdłuż na 3 pasy, z których następnie wycinaj choineczki.
Krok 7
10 min
Każdą piernikową choinkę nadziej na kolorową rurkę, laskę cynamonu lub paluszek i oblej polewą czekoladową. Udekoruj według uznania. Deser pięknie wzbogaci ozdobna posypka i biały lukier.
Chcesz osłodzić sobie podniebienie po wigilijnej kolacji? Sprawdź nasz pomysł na doskonały świąteczny deser, jakim są choinki piernikowe. Te pyszne ciastka nie tylko znakomicie smakują. Ich kształt i smaczne lukrowe lub kremowe zdobienia będą się pięknie prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Choinki piernikowe to deser, który podkreśli świąteczny wystrój twojego domu.
Komentarze 3