Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sam widok na piękne ciasto z masą chałwową i bezami sprawi, że goście nie przejdą obok niego obojętnie. Wykonaj ciemny biszkopt, a podczas pieczenia zrób krem. Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotuj budyń i przestudź. Masło oraz margarynę utrzyj na jednolitą masę. Dodaj pokruszoną chałwę i nadal miksuj, dodając po troszku budyń. Połowę masy przełóż na biszkopt, następnie ułóż bezy i przykryj kolejną warstwą masy chałwowej i drugim biszkoptem. Ciasto posyp startą gorzką czekoladą. Przepyszny przepis na łatwe ciasto z masą chałwową i bezami sprawi, że będziesz wracać do tego smaku nie raz.
Przygotowanie
95 min
Krok 1
10 min
Przygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukry. Nadal ubijając, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą. Na końcu wsypać kakao.
Krok 2
45 min
Przygotowane ciasto na ciemny biszkopt wyłożyć na blaszkę i piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół.
Krok 3
15 min
Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotować budyń. Przestudzić. Masło oraz margarynę utrzeć na jednolitą masę. Dodać pokruszną chałwę i nadal miksować. Następnie dodawać po troszeczku budyniu. Dokładnie utrzeć.
Krok 4
10 min
Na połowę biszkoptu wyłożyć część masy chałwowej. Na masie ułożyć bezy i wyłożyć kolejną część masy. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko posmarować pozostałą masą i posypać startą gorzką czekoladą.
Krok 5
15 min
Ciasto schłodzić na chwilę w lodówce.
Krok 1
z
5
Przygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukry. Nadal ubijając, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą. Na końcu wsypać kakao.
Krok 2
z
5
Przygotowane ciasto na ciemny biszkopt wyłożyć na blaszkę i piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół.
Krok 3
z
5
Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotować budyń. Przestudzić. Masło oraz margarynę utrzeć na jednolitą masę. Dodać pokruszną chałwę i nadal miksować. Następnie dodawać po troszeczku budyniu. Dokładnie utrzeć.
Krok 4
z
5
Na połowę biszkoptu wyłożyć część masy chałwowej. Na masie ułożyć bezy i wyłożyć kolejną część masy. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko posmarować pozostałą masą i posypać startą gorzką czekoladą.
Krok 5
z
5
Ciasto schłodzić na chwilę w lodówce.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0