Ciasto z masą chałwową i bezami
95min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
7
Jajko
0.5 szklanka
Cukier
10 łyżek
Mąka krupczatka
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona
3 łyżek
Kakao
1 łyżka
Mąka krupczatka
3 łyżek
Cukier
2 łyżek
Mleko
1 łyżka
Masło
1 łyżka
Margaryna
20 łyżek
Chałwa
20
Bezy
10 g
Czekolada gorzka
.
Wartości odżywcze
Białko
6.3 g
Węglowodany
32.35 g
Tłuszcze
8.11 g
Wartość energetyczna
223.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
10 min
Przygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukry. Nadal ubijając, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą. Na końcu wsypać kakao.
Krok 2
45 min
Przygotowane ciasto na ciemny biszkopt wyłożyć na blaszkę i piec około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół.
Krok 3
15 min
Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotować budyń. Przestudzić. Masło oraz margarynę utrzeć na jednolitą masę. Dodać pokruszną chałwę i nadal miksować. Następnie dodawać po troszeczku budyniu. Dokładnie utrzeć.
Krok 4
10 min
Na połowę biszkoptu wyłożyć część masy chałwowej. Na masie ułożyć bezy i wyłożyć kolejną część masy. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko posmarować pozostałą masą i posypać startą gorzką czekoladą.
Krok 5
15 min
Ciasto schłodzić na chwilę w lodówce.
Sam widok na piękne ciasto z masą chałwową i bezami sprawi, że goście nie przejdą obok niego obojętnie. Wykonaj ciemny biszkopt, a podczas pieczenia zrób krem. Z budyni, mąki, cukru i mleka ugotuj budyń i przestudź. Masło oraz margarynę utrzyj na jednolitą masę. Dodaj pokruszoną chałwę i nadal miksuj, dodając po troszku budyń. Połowę masy przełóż na biszkopt, następnie ułóż bezy i przykryj kolejną warstwą masy chałwowej i drugim biszkoptem. Ciasto posyp startą gorzką czekoladą. Przepyszny przepis na łatwe ciasto z masą chałwową i bezami sprawi, że będziesz wracać do tego smaku nie raz.
Komentarze 0