Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszne wypieki z kremem czekoladowym 

Puszysty, aromatyczny krem czekoladowy jest głównym składnikiem wielu wyśmienitych ciast i tortów. Z dodatkiem takiego właśnie kremu przygotujemy wytworny tort orzechowo-kokosowy, w którym puszysty biszkopt o smaku orzechów włoskich oraz chrupiący blat z wiórek kokosowych są przełożone wyrazistą kakaową masą. Ta niezwykła kompozycja smaków zachwyci każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. 

Świetnym pomysłem na popołudniowy deser jest czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką – ciasto biszkoptowe przełożone warstwą kremu czekoladowego oraz waniliowo-śmietankowego z dodatkiem słodkich brzoskwiń z puszki. Gotowe ciasto polewamy tężejącą polewą kakaową oraz posypujemy drobnymi wiórkami gorzkiej czekolady. 

Gdy masz pod ręką czekoladową masę kajmakową oraz opakowanie budyniu, przygotuj wyśmienite ciasto o wdzięcznej nazwie „Marlenka czekoladowa”. Cienkie plastry kruchego ciasta przekładane są naprzemiennie masą czekoladową i budyniową, a cały wypiek pokrywa starta czekolada oraz drobno posiekane orzechy… po prostu pycha! 

Desery z kremem czekoladowym 

Kremy czekoladowe są również bazą do wielu wyśmienitych deserów. Z jego dodatkiem można przygotować takie słodkie pyszności, jak rogaliki, croissanty z francuskiego ciasta, naleśniki czy delikatne placuszki kukurydziane. Wielbiciele gorzkiego kakao na pewno pokochają puszysty mus czekoladowy o głębokim, wyrazistym smaku i aksamitnej konsystencji. Zaskakującym smakołykiem, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu, jest deser chia z kremem czekoladowym i mlekiem kokosowym. Wszystkie te składniki scala aromatyczny kisiel owocowy, w którym unoszą się drobniutkie nasiona. 

Jeśli chcesz zaskoczyć małych i dorosłych wielbicieli budyniu nietuzinkową przekąską, przygotuj im deser zebra waniliowo-czekoladowy, składający się z dwukolorowych kremowych warstw. Dla jak najlepszego efektu zebrę warto podawać w wysokich przezroczystych pucharkach, a wierzch oprószyć grubo startą białą i gorzką czekoladą.