Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Murzynek gotowany

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
14 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25 dag
Margaryna
0.5 szklanka
Woda
1 szklanka
Cukier
3 łyżek
Kakao
4 
Jajko
2 szklanek
Mąka Tortowa
5 g
Polewa
1 trochę
Wiórki kokosowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
292.11 kcal
Tłuszcze
16.24 g
Białko
4.26 g
Węglowodany
33.28 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
15 min
Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Krok 2
5 min
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
Krok 3
5 min
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 4
45 min
Przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26cm lub średnia tortownica).
Krok 5
2 min
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Murzynek gotowany

Krok 1 z 5

Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.

Murzynek gotowany

Krok 2 z 5

Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.

Murzynek gotowany

Krok 3 z 5

Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Murzynek gotowany

Krok 4 z 5

Przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26cm lub średnia tortownica).

Murzynek gotowany

Krok 5 z 5

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.

Ile gospodyń domowych, tyle przepisów na ciasto z dodatkiem kakao, jednak murzynek jest chyba jednym z najczęściej pojawiających się przepisów. I nie ma się co dziwić, gdyż jest świetny w smaku, robi się go bardzo łatwo i nie potrzeba do niego skomplikowanych składników. Poniżej przedstawiamy przepis na murzynek gotowany, który jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. Takie kakaowe ciasto wyśmienicie smakuje polane polewą z gorzkiej czekolady i podane z łyżką kwaskowatej konfitury z wiśni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika