Murzynek gotowany
1 godz 12 min
Łatwy
25
dag
Margaryna
0.5
szklanka
Woda
1
szklanka
Cukier
3
łyżek
Kakao
4
Jajko
2
szklanek
Mąka Tortowa
2
łyżeczek
5
g
Polewa
trochę
Wiórki kokosowe
.
Wartości odżywcze
Białko
4.26 g
Węglowodany
33.28 g
Tłuszcze
16.24 g
Wartość energetyczna
292.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
72 min
Krok 1
15 min
Rozpuścić margarynę z 1/2 szkl. wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Krok 2
5 min
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
Krok 3
5 min
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 4
45 min
Przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min. (blaszka o wymiarach 26 na 26cm lub średnia tortownica).
Krok 5
2 min
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Ile gospodyń domowych, tyle przepisów na ciasto z dodatkiem kakao, jednak murzynek jest chyba jednym z najczęściej pojawiających się przepisów. I nie ma się co dziwić, gdyż jest świetny w smaku, robi się go bardzo łatwo i nie potrzeba do niego skomplikowanych składników. Poniżej przedstawiamy przepis na murzynek gotowany, który jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. Takie kakaowe ciasto wyśmienicie smakuje polane polewą z gorzkiej czekolady i podane z łyżką kwaskowatej konfitury z wiśni.
Komentarze 0