Murzynek to bardzo proste ciasto o bardzo wyrazistym smaku. Zawdzięcza go przede wszystkim dużej ilości kakao, dzięki któremu ma także apetyczny czekoladowy kolor. Ponieważ podstawowa wersja murzynka nie wszystkim przypada do gustu, ciasto często łączone jest z dodatkami w postaci soczystych owoców. My proponujemy murzynka z gruszką. Kakaowe ciasto świetnie komponuje się z tym owocem i smakuje zarówno najmłodszym, jak i dorosłym. Spróbuj podać je na talerzu z gałką waniliowych lodów!
Murzynek z gruszkami - kiedy się sprawdzi?
Kakaowy murzynek z gruszką najlepiej zasmakuje w sezonie. Sezon na gruszki trwa zaś od późnego lata do końca jesieni, choć owoce te kupimy w sklepie przez cały rok. Murzynek z gruszkami jest bardzo prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Nie wymaga wyrastania ani ogrzewania składników do temperatury pokojowej. Będzie więc świetną propozycją na wypiek, którym poczęstujesz niezapowiedzianych gości. W domu powita ich niesamowity zapach kakaowego ciasta, natomiast podczas degustacji zostaną zaskoczeni obecnością pieczonej, słodkiej gruszki, której soczystość idealnie pasuje do czekoladowego smaku murzynka. Przepis zrealizujesz bardzo szybko również ze względu na fakt, że większość składników na ciasto z pewnością zawsze masz pod ręką, a samej gruszki nie musisz drobno kroić ani gotować przed pieczeniem. Owoce upieką się wraz z ciastem.
Murzynek z gruszkami - z czym jeszcze można podać kakaowe ciasto?
Nawet jeśli nie masz pod ręką gruszek, nadal możesz zrealizować przepis na kakaowy murzynek z gruszką - wystarczy, że owoc ten zastąpisz innym świeżym owocem, który posiadasz akurat w swojej kuchni. Do kakaowego ciasta doskonale pasują także truskawki oraz maliny. Wystarczy zastanowić się jedynie, jakie owoce dobrze podkreślają smak czekolady. Wiele osób wskaże tutaj także wiśnię czy jagody. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby murzynka z owocami wzbogacić apetyczną polewą. Choć w naszym przepisie proponujemy posypanie wierzchu ciasta cukrem pudrem, Ty możesz przygotować także polewę z czekolady lub udekorować ciasto kremem na bazie mascarpone. Niektórzy zamiast dodawać owoce i kremy na wierzch ciasta, wolą przełożyć upieczonego już murzynka, na przykład dżemem. Tutaj idealnie sprawdzi się ten nieco kwaskowaty, przełamujący słodycz kakaowego wypieku. Większość przepisów na murzynka z dżemem lub powidłami zachęca do zastosowania przetworów porzeczkowych, wiśniowych lub morelowych. Murzynka można nadziać również ulubionym kremem, na przykład budyniowym.
Komentarze 0