Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Słonecznikowiec

0
130 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
5 łyżek
Mąka pszenna
1 łyżka
Kakao
6 
Jajko
6 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Ocet
300 g
Pestki słonecznika
150 g
Masło
75 g
Cukier
3 łyżek
Mleko
1 puszka
Masa krówkowa
1.5 
Masło
1 
Czekolada mleczna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
308.2 kcal
Węglowodany
29.3 g
Tłuszcze
18.86 g
Białko
7.45 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
3 min
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
Krok 2
2 min
Żółtka oddziel od białek.
Krok 3
10 min
Białka jajek ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ubij dokładnie.
Krok 4
5 min
Żółtka połącz z octem i dodaj do białek.
Krok 5
5 min
Całość delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj.
Krok 6
35 min
Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut.
Krok 7
10 min
Gotowy biszkopt wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i pozostaw na 10 minut, następnie odwróć.
Krok 8
5 min
Zimny biszkopt przekrój na połowę. Możesz nasączyć naparem z herbaty.
Krok 9
15 min
Masło z mlekiem i cukrem rozpuść w garnku, dodaj słonecznik. Smaż mieszając około 10 minut.
Krok 10
20 min
Następnie przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudź.
Krok 11
5 min
Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce masy krówkowej.
Krok 12
5 min
Na koniec połącz z zimnym słonecznikiem. Gotową masę wyłóż na biszkopt i przykryj drugą warstwą biszkoptu.
Krok 13
5 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Krok 14
5 min
Ciasto posmaruj czekoladą i pozostaw do następnego dnia.
Słonecznikowiec

Krok 1 z 14

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.

Słonecznikowiec

Krok 2 z 14

Żółtka oddziel od białek.

Słonecznikowiec

Krok 3 z 14

Białka jajek ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ubij dokładnie.

Słonecznikowiec

Krok 4 z 14

Żółtka połącz z octem i dodaj do białek.

Słonecznikowiec

Krok 5 z 14

Całość delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj.

Słonecznikowiec

Krok 6 z 14

Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut.

Słonecznikowiec

Krok 7 z 14

Gotowy biszkopt wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i pozostaw na 10 minut, następnie odwróć.

Słonecznikowiec

Krok 8 z 14

Zimny biszkopt przekrój na połowę. Możesz nasączyć naparem z herbaty.

Słonecznikowiec

Krok 9 z 14

Masło z mlekiem i cukrem rozpuść w garnku, dodaj słonecznik. Smaż mieszając około 10 minut.

Słonecznikowiec

Krok 10 z 14

Następnie przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudź.

Słonecznikowiec

Krok 11 z 14

Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce masy krówkowej.

Słonecznikowiec

Krok 12 z 14

Na koniec połącz z zimnym słonecznikiem. Gotową masę wyłóż na biszkopt i przykryj drugą warstwą biszkoptu.

Słonecznikowiec

Krok 13 z 14

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Słonecznikowiec

Krok 14 z 14

Ciasto posmaruj czekoladą i pozostaw do następnego dnia.

Słonecznikowiec to pyszne i słodkie ciasto na bazie biszkoptu nasączanego herbatą. Polecamy przepis na słonecznikowiec z polewą z masy krówkowej, masła oraz czekolady mlecznej. Do upieczenia słonecznikowca możesz wykorzystać łuskany słonecznik dla ułatwienia sobie zadania kulinarnego ;) Ciasto ze słonecznikiem smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kiedy warstwy ciasta są idealnie ze sobą złączone, a słonecznikowiec odpowiednio schłodzony. Możesz go podawać z gorącym napojem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika