Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

(0)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
5  łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Kakao
6 
Jajko
6  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Ocet
300  g
Pestki słonecznika
150  g
Masło
75  g
Cukier
3  łyżek
Mleko
1  puszka
Masa krówkowa
1.5 
Masło
1 
Czekolada mleczna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.45 g
Węglowodany
29.3 g
Tłuszcze
18.86 g
Wartość energetyczna
308.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słonecznikowiec to pyszne i słodkie ciasto na bazie biszkoptu nasączanego herbatą. Polecamy przepis na słonecznikowiec z polewą z masy krówkowej, masła oraz czekolady mlecznej. Do upieczenia słonecznikowca możesz wykorzystać łuskany słonecznik dla ułatwienia sobie zadania kulinarnego ;) Ciasto ze słonecznikiem smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kiedy warstwy ciasta są idealnie ze sobą złączone, a słonecznikowiec odpowiednio schłodzony. Możesz go podawać z gorącym napojem.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    3 min
    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
  • Krok 2

    2 min
    Żółtka oddziel od białek.
  • Krok 3

    10 min
    Białka jajek ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ubij dokładnie.
  • Krok 4

    5 min
    Żółtka połącz z octem i dodaj do białek.
  • Krok 5

    5 min
    Całość delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj.
  • Krok 6

    35 min
    Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Gotowy biszkopt wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i pozostaw na 10 minut, następnie odwróć.
  • Krok 8

    5 min
    Zimny biszkopt przekrój na połowę. Możesz nasączyć naparem z herbaty.
  • Krok 9

    15 min
    Masło z mlekiem i cukrem rozpuść w garnku, dodaj słonecznik. Smaż mieszając około 10 minut.
  • Krok 10

    20 min
    Następnie przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudź.
  • Krok 11

    5 min
    Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce masy krówkowej.
  • Krok 12

    5 min
    Na koniec połącz z zimnym słonecznikiem. Gotową masę wyłóż na biszkopt i przykryj drugą warstwą biszkoptu.
  • Krok 13

    5 min
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Krok 14

    5 min
    Ciasto posmaruj czekoladą i pozostaw do następnego dnia.
Słonecznikowiec

Krok 1 z 14

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.

Słonecznikowiec

Krok 2 z 14

Żółtka oddziel od białek.

Słonecznikowiec

Krok 3 z 14

Białka jajek ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ubij dokładnie.

Słonecznikowiec

Krok 4 z 14

Żółtka połącz z octem i dodaj do białek.

Słonecznikowiec

Krok 5 z 14

Całość delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj.

Słonecznikowiec

Krok 6 z 14

Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut.

Słonecznikowiec

Krok 7 z 14

Gotowy biszkopt wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i pozostaw na 10 minut, następnie odwróć.

Słonecznikowiec

Krok 8 z 14

Zimny biszkopt przekrój na połowę. Możesz nasączyć naparem z herbaty.

Słonecznikowiec

Krok 9 z 14

Masło z mlekiem i cukrem rozpuść w garnku, dodaj słonecznik. Smaż mieszając około 10 minut.

Słonecznikowiec

Krok 10 z 14

Następnie przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudź.

Słonecznikowiec

Krok 11 z 14

Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce masy krówkowej.

Słonecznikowiec

Krok 12 z 14

Na koniec połącz z zimnym słonecznikiem. Gotową masę wyłóż na biszkopt i przykryj drugą warstwą biszkoptu.

Słonecznikowiec

Krok 13 z 14

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Słonecznikowiec

Krok 14 z 14

Ciasto posmaruj czekoladą i pozostaw do następnego dnia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Czekolada
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta cytrynowa z bezą

    Tarta cytrynowa z bezą

    2 godz 45 min Łatwy
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy
  • Piernik z serem

    Piernik z serem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu