Słonecznikowiec
2 godz 10 min
Łatwy
1
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1
łyżeczka
5
łyżek
Mąka pszenna
1
łyżka
Kakao
6
Jajko
6
łyżek
Cukier
1
łyżeczka
Ocet
300
g
Pestki słonecznika
150
g
Masło
75
g
Cukier
3
łyżek
Mleko
1
puszka
Masa krówkowa
1.5
Masło
1
Czekolada mleczna
.
Wartości odżywcze
Białko
7.45 g
Węglowodany
29.3 g
Tłuszcze
18.86 g
Wartość energetyczna
308.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
3 min
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
Krok 2
2 min
Żółtka oddziel od białek.
Krok 3
10 min
Białka jajek ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ubij dokładnie.
Krok 4
5 min
Żółtka połącz z octem i dodaj do białek.
Krok 5
5 min
Całość delikatnie połącz z mąką. Wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wyrównaj.
Krok 6
35 min
Piekarnik rozgrzej do temp. 175°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut.
Krok 7
10 min
Gotowy biszkopt wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i pozostaw na 10 minut, następnie odwróć.
Krok 8
5 min
Zimny biszkopt przekrój na połowę. Możesz nasączyć naparem z herbaty.
Krok 9
15 min
Masło z mlekiem i cukrem rozpuść w garnku, dodaj słonecznik. Smaż mieszając około 10 minut.
Krok 10
20 min
Następnie przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut, aż słonecznik się zrumieni. Wystudź.
Krok 11
5 min
Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce masy krówkowej.
Krok 12
5 min
Na koniec połącz z zimnym słonecznikiem. Gotową masę wyłóż na biszkopt i przykryj drugą warstwą biszkoptu.
Krok 13
5 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Krok 14
5 min
Ciasto posmaruj czekoladą i pozostaw do następnego dnia.
Słonecznikowiec to pyszne i słodkie ciasto na bazie biszkoptu nasączanego herbatą. Polecamy przepis na słonecznikowiec z polewą z masy krówkowej, masła oraz czekolady mlecznej. Do upieczenia słonecznikowca możesz wykorzystać łuskany słonecznik dla ułatwienia sobie zadania kulinarnego ;) Ciasto ze słonecznikiem smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu, kiedy warstwy ciasta są idealnie ze sobą złączone, a słonecznikowiec odpowiednio schłodzony. Możesz go podawać z gorącym napojem.
Komentarze 0