Nasze przepisy Przepisy z czekoladą

Przepisy z czekoladą

Czekolada to jeden z najwspanialszych kulinarnych odkryć ludzkości! Nie wiadomo, na co się skusić: czy na jeden z pysznych serników, czy na muffinki, na andruty, kruche ciastka, „francuzy”, śmietanowce czy jeden z fantazyjnych czekoladowych deserów – lodów, kremów, pianek, magdalenek lub owoców z dodatkiem czekolady... Pomysłów na pewno nie zabraknie – podobnie jak chęci do próbowania ;)

Kalorie

545 kcal/100 g czekolady z ok. 60% zawartością kakao – zależy od producenta

Wartości odżywcze i właściwości

Najbardziej wartościowa jest gorzka czekolada z bardzo dużą zawartością kakao – minimum 80%. Ziarna kakaowca zawierają flawonoidy, dlatego dobrej jakości gorzka czekolada jedzona regularnie i z umiarem (!) może się przyczyniać do zmniejszenia poziomu cholesterolu, zapobiegania miażdżycy, zakrzepom, zawałowi serca i do obniżenia ciśnienia krwi. Czekolada to źródło dobrze przyswajalnej energii, dlatego w czasie np. górskich wędrówek warto mieć przy sobie tabliczkę jej gorzkiej odmiany. Czekolada zawiera także substancje poprawiające nastrój – na wydzielanie się endorfin mają wpływ selen i cynk.