1

2

Nasze przepisy jabłka

Przepisy

jabłka

Jabłka to dodatek niezastąpiony w kuchni. Na świecie istnieje ponad 7 000 gatunków jabłek, a ich zastosowanie w kulinariach jest tak zróżnicowanie, jak duża i rozrosła jest cała rodzina tego owocu. Słodkie odmiany jabłek (np. ligol, lobo, landsberska) są idealne do jedzenia na surowo, a także jako dodatek do mięs i racuchów. Jabłka kwaśne (np. szara reneta) to gatunki idealne jako składnik wypieków, przetworów, a także mięs pieczonych. Odmiany zaś słodko-kwaśne (np. golster, jonagold, spartan) sprawdzą się na surowo, w wypiekach lub jako dodatek do sałatki. Sprawdź przepisy na pyszne racuchy z jabłkami, filety z jabłkiem i sosem, krem z pora i jabłek czy śledzie z jabłkiem i przekonaj się, że jabłko niejedno ma imię!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: