Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szybka szarlotka

2
1 godz 13 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Masło
200  g
Cukier
1 
Jajko
1  łyżeczka
500  g
12  g
Wiórki kokosowe
500  g
Mąka pszenna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.9 g
Węglowodany
41.68 g
Tłuszcze
13.78 g
Wartość energetyczna
303.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

73 min
Krok 1
10 min
Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków, zrób kruszonkę.
Krok 2
5 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
5 min
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta.
Krok 4
2 min
Posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 5
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut.
Krok 6
1 min
Szarlotkę podawaj udekorowaną świeżą miętą.
Szybka szarlotka

Krok 1 z 6

Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków, zrób kruszonkę.

Szybka szarlotka

Krok 2 z 6

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Szybka szarlotka

Krok 3 z 6

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta.

Szybka szarlotka

Krok 4 z 6

Posyp wiórkami kokosowymi.

Szybka szarlotka

Krok 5 z 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut.

Szybka szarlotka

Krok 6 z 6

Szarlotkę podawaj udekorowaną świeżą miętą.

Krucha, pyszna i szybka szarlotka z wiórkami kokosowymi oraz... majonezem! Tak, to możliwe i na dodatek – przepyszne! Ciasta nie trzeba chłodzić, jabłek smażyć – a efekt... przechodzi wszelkie oczekiwania. Sprawdź nasz przepis na szybką szarlotkę i wypróbuj ją już dziś.

By przygotować szybką szarlotkę, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta: mąkę, masło, cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia WINIARY oraz 2 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Zrób z nich kruszonkę.

Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia, podziel ciasto na dwie nierówne części w proporcjach 3:1. Większą część ciasta rozłóż na formie, na nią wyłóż starte jabłka, a na górę – pozostałą, mniejszą część ciasta. Wierzch szybkiej szarlotki posyp wiórkami kokosowymi.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw szybką szarlotkę i piecz przez 50 minut. Po tym czasie będzie gotowa. Przed podaniem możesz udekorować ją listkami świeżej mięty.

Szybka szarlotka może być serwowana na zimno, ale świetnie smakuje też na gorąco – na przykład z lodami waniliowymi. Choć jej nazwa bierze się z tego, że można przygotować ją w krótkim czasie, to przekonasz się, że równie szybko – znika.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Aneta
.

Jeżeli mam upiec babkę to zawsze na majonezie aby była wilgotna. Pierwszy raz zastosowałam w jabłecznik, teraz będę zawsze korzystać z tego przepisu.

Winiary
.
Expert

Świetnie, bardzo miło nam to słyszeć :)

M Marta
.

W składzie jest majonez....

Winiary
.
Expert

I dokładnie tak ma być! :-)

Pokaż więcej komentarzy