Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krucha, pyszna i szybka szarlotka z wiórkami kokosowymi oraz... majonezem! Tak, to możliwe i na dodatek – przepyszne! Ciasta nie trzeba chłodzić, jabłek smażyć – a efekt... przechodzi wszelkie oczekiwania. Sprawdź nasz przepis na szybką szarlotkę i wypróbuj ją już dziś.
By przygotować szybką szarlotkę, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta: mąkę, masło, cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia WINIARY oraz 2 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Zrób z nich kruszonkę.
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia, podziel ciasto na dwie nierówne części w proporcjach 3:1. Większą część ciasta rozłóż na formie, na nią wyłóż starte jabłka, a na górę – pozostałą, mniejszą część ciasta. Wierzch szybkiej szarlotki posyp wiórkami kokosowymi.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw szybką szarlotkę i piecz przez 50 minut. Po tym czasie będzie gotowa. Przed podaniem możesz udekorować ją listkami świeżej mięty.
Szybka szarlotka może być serwowana na zimno, ale świetnie smakuje też na gorąco – na przykład z lodami waniliowymi. Choć jej nazwa bierze się z tego, że można przygotować ją w krótkim czasie, to przekonasz się, że równie szybko – znika.
Przygotowanie
73 min
Krok 1
10 min
Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków, zrób kruszonkę.
Krok 2
5 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
5 min
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta.
Krok 4
2 min
Posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 5
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut.
Krok 6
1 min
Szarlotkę podawaj udekorowaną świeżą miętą.
Krok 1
z
6
Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków, zrób kruszonkę.
Krok 2
z
6
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
z
6
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta.
Krok 4
z
6
Posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 5
z
6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut.
Krok 6
z
6
Szarlotkę podawaj udekorowaną świeżą miętą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Asia
Przepycha! Dziękuję za przepis :)
Winiary
Expert
Przepięknie dziękujemy za pozytywną opinię :) Pozdrawiamy!
A
Aneta
Jeżeli mam upiec babkę to zawsze na majonezie aby była wilgotna. Pierwszy raz zastosowałam w jabłecznik, teraz będę zawsze korzystać z tego przepisu.
Komentarze 3