Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
16
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krucha, pyszna i szybka szarlotka z wiórkami kokosowymi oraz... majonezem! Tak, to możliwe i na dodatek – przepyszne! Ciasta nie trzeba chłodzić, jabłek smażyć – a efekt... przechodzi wszelkie oczekiwania. Sprawdź nasz przepis na szybką szarlotkę i wypróbuj ją już dziś.
By przygotować szybką szarlotkę, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta: mąkę, masło, cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia WINIARY oraz 2 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Zrób z nich kruszonkę.
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia, podziel ciasto na dwie nierówne części w proporcjach 3:1. Większą część ciasta rozłóż na formie, na nią wyłóż starte jabłka, a na górę – pozostałą, mniejszą część ciasta. Wierzch szybkiej szarlotki posyp wiórkami kokosowymi.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw szybką szarlotkę i piecz przez 50 minut. Po tym czasie będzie gotowa. Przed podaniem możesz udekorować ją listkami świeżej mięty.
Szybka szarlotka może być serwowana na zimno, ale świetnie smakuje też na gorąco – na przykład z lodami waniliowymi. Choć jej nazwa bierze się z tego, że można przygotować ją w krótkim czasie, to przekonasz się, że równie szybko – znika.
Przygotowanie
73 min
Krok 1
10 min
Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków, zrób kruszonkę.
Krok 2
5 min
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
5 min
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta.
Krok 4
2 min
Posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 5
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut.
Krok 6
1 min
Szarlotkę podawaj udekorowaną świeżą miętą.
Krok 1
z
6
Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek i wiórków, zrób kruszonkę.
Krok 2
z
6
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
z
6
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta, następnie jabłka i resztę ciasta.
Krok 4
z
6
Posyp wiórkami kokosowymi.
Krok 5
z
6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut.
Krok 6
z
6
Szarlotkę podawaj udekorowaną świeżą miętą.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Asia
Przepycha! Dziękuję za przepis :)
Winiary
Expert
Przepięknie dziękujemy za pozytywną opinię :) Pozdrawiamy!
A
Aneta
Jeżeli mam upiec babkę to zawsze na majonezie aby była wilgotna. Pierwszy raz zastosowałam w jabłecznik, teraz będę zawsze korzystać z tego przepisu.
Komentarze 3