Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szarlotka z musem jabłkowym

Szarlotka z musem jabłkowym

(2)
2 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
3  szklanek
Mąka pszenna
4 
Żółtko
1  kostka
Margaryna
0.5  szklanka
Cukier
1  kg
Jabłka
trochę
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.13 g
Węglowodany
50.18 g
Tłuszcze
4.44 g
Wartość energetyczna
250.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jesienną szarugę można łatwo rozświetlić za pomocą sprawdzonego przepisu, np. na szarlotkę z musem jabłkowym. Słodki mus jabłkowy już podczas samego przygotowywania poprawi nastrój swoim wspaniałym zapachem. Kruche ciasto przygotujesz z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY , żółtek, margaryny siekanych razem z cukrem. Przy kładzeniu ciasta do formy możesz sobie pozwolić na odrobinę inwencji twórczej i - zamiast zwykłej nieregularnej kruszonki - możesz ułożyć piękny koszyczek z pasków ciasta.

Przygotowanie

162 min
  • Krok 1

    10 min
    Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki, byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
  • Krok 2

    10 min
    Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier. Siekamy najpierw nożem, a potem ręką. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się nie połączą.
  • Krok 4

    60 min
    Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
  • Krok 5

    10 min
    Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy trochę śmietany (ok. 1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
  • Krok 6

    60 min
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
  • Krok 7

    2 min
    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 1 z 7

Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki, byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 2 z 7

Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 3 z 7

Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier. Siekamy najpierw nożem, a potem ręką. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się nie połączą.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 4 z 7

Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy trochę śmietany (ok. 1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 6 z 7

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 7 z 7

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka z rosą

    Szarlotka z rosą

    2 godz 15 min Łatwy
  • Kruche ciasto z jabłkami

    Kruche ciasto z jabłkami

    2 godz 50 min Łatwy
  • Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

    Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

    1 godz 55 min Łatwy
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu