Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesienną szarugę można łatwo rozświetlić za pomocą sprawdzonego przepisu, np. na szarlotkę z musem jabłkowym. Słodki mus jabłkowy już podczas samego przygotowywania poprawi nastrój swoim wspaniałym zapachem. Kruche ciasto przygotujesz z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY , żółtek, margaryny siekanych razem z cukrem. Przy kładzeniu ciasta do formy możesz sobie pozwolić na odrobinę inwencji twórczej i - zamiast zwykłej nieregularnej kruszonki - możesz ułożyć piękny koszyczek z pasków ciasta.
Przygotowanie
162 min
Krok 1
10 min
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki, byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
Krok 2
10 min
Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.
Krok 3
10 min
Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier. Siekamy najpierw nożem, a potem ręką. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się nie połączą.
Krok 4
60 min
Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Krok 5
10 min
Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy trochę śmietany (ok. 1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
Krok 6
60 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Krok 7
2 min
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki, byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
Krok 2
z
7
Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.
Krok 3
z
7
Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier. Siekamy najpierw nożem, a potem ręką. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się nie połączą.
Krok 4
z
7
Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Krok 5
z
7
Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy trochę śmietany (ok. 1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
Krok 6
z
7
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Krok 7
z
7
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0