Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szarlotka z musem jabłkowym

(2)
2 godz 42 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  szklanek
Mąka pszenna
4 
Żółtko
1  kostka
Margaryna
0.5  szklanka
Cukier
1  kg
trochę
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.37 g
Węglowodany
125.85 g
Tłuszcze
57.54 g
Wartość energetyczna
1037.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

162 min
Krok 1
10 min
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki, byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
Krok 2
10 min
Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.
Krok 3
10 min
Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier. Siekamy najpierw nożem, a potem ręką. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się nie połączą.
Krok 4
60 min
Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Krok 5
10 min
Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy trochę śmietany (ok. 1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
Krok 6
60 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Krok 7
2 min
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 1 z 7

Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki, byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 2 z 7

Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 3 z 7

Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier. Siekamy najpierw nożem, a potem ręką. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się nie połączą.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 4 z 7

Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy trochę śmietany (ok. 1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 6 z 7

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.

Szarlotka z musem jabłkowym

Krok 7 z 7

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Jesienną szarugę można łatwo rozświetlić za pomocą sprawdzonego przepisu, np. na szarlotkę z musem jabłkowym. Słodki mus jabłkowy już podczas samego przygotowywania poprawi nastrój swoim wspaniałym zapachem. Kruche ciasto przygotujesz z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY , żółtek, margaryny siekanych razem z cukrem. Przy kładzeniu ciasta do formy możesz sobie pozwolić na odrobinę inwencji twórczej i - zamiast zwykłej nieregularnej kruszonki - możesz ułożyć piękny koszyczek z pasków ciasta.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 02/04/2021 - 17:46 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 11/07/2020 - 21:54 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha