Szarlotka z musem jabłkowym
162min
Łatwy
2 łyżeczek
3 szklanek
Mąka pszenna
4
Żółtko
1 kostka
Margaryna
0.5 szklanka
Cukier
1 kg
Jabłka
1 trochę
Cynamon
.
Wartości odżywcze
Białko
15.37 g
Węglowodany
125.85 g
Tłuszcze
57.54 g
Wartość energetyczna
1037.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
162 min
Krok 1
10 min
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy pestki, byle jak kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
Krok 2
10 min
Na wolnym ogniu prażymy, aż się rozpadną, pod koniec dodajemy cukier około 2-3 łyżek i cynamon, musimy próbować, bo ilość dodanego cukru zależy od jabłek. Mieszamy i studzimy.
Krok 3
10 min
Ciasto: Na stolnicę wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka, cukier. Siekamy najpierw nożem, a potem ręką. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się nie połączą.
Krok 4
60 min
Dzielimy na 2 nierówne części (jedna większa na spód, druga na paseczki albo kruszonkę). Wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Krok 5
10 min
Po tym czasie wykładamy i ścieramy na tarce na blachę, na ciasto kładziemy zimny mus i na wierzch znowu ciasto (albo paseczki albo kruszonka). Jeśli chcemy paseczki to dodajemy trochę śmietany (ok. 1-2 łyżek) do ciasta, żeby się ciasto nie kruszyło.
Krok 6
60 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Krok 7
2 min
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Jesienną szarugę można łatwo rozświetlić za pomocą sprawdzonego przepisu, np. na szarlotkę z musem jabłkowym. Słodki mus jabłkowy już podczas samego przygotowywania poprawi nastrój swoim wspaniałym zapachem. Kruche ciasto przygotujesz z mąki, Proszku do pieczenia WINIARY , żółtek, margaryny siekanych razem z cukrem. Przy kładzeniu ciasta do formy możesz sobie pozwolić na odrobinę inwencji twórczej i - zamiast zwykłej nieregularnej kruszonki - możesz ułożyć piękny koszyczek z pasków ciasta.
Komentarze 0