Kruche babeczki z jabłkami
143min
Łatwy
0.5 łyżeczka
200 g
Mąka
50 g
Cukier puder
100 g
Margaryna
1
Jajko
2
Jabłka
1 trochę
Cynamon
1 trochę
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
4.23 g
Węglowodany
29.65 g
Tłuszcze
12.38 g
Wartość energetyczna
236.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
143 min
Krok 1
10 min
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać jajko i wyrobić ciasto.
Krok 2
60 min
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Krok 3
10 min
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, obsypać cynamonem i wymieszać.
Krok 4
15 min
Ciasto wyjąć z lodówki i odciąć z niego 2/3 części. Resztę włożyć do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wkładać do wysmarowanych tłuszczem foremek i naciągać tak, aby ciasto zakryło cały środek formy.
Krok 5
5 min
Foremki najłatwiej natłuszcza się małym pędzelkiem. Na ciasto należy nałożyć jabłka.
Krok 6
10 min
Wyjąć z lodówki resztę ciasta. Rozwałkować je, a następnie wykrajać kółka wielkości foremki. Przykryć nadzienie i posklejać lekko brzegi.
Krok 7
30 min
Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 8
3 min
Po upieczeniu studzić na kratce, a na koniec posypać cukrem pudrem.
Kruche babeczki z soczystym nadzieniem będą idealne dla osób ceniących sobie słodkie podwieczorki. Kruche babeczki z jabłkami wykonasz w łatwy sposób, za sprawą Proszku do pieczenia WINIARY są one puszyste i zyskują na kształcie. Zobacz, jak wykonać babeczki, którym trudno się oprzeć!
Komentarze 0