Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto na oleju z to doskonały pomysł na smakowity deser. Sprawdzi się ono doskonale w każdej okazji! Puszyste ciasto waniliowe świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Najlepiej je robić wiosną, kiedy sezon owocowy trwa w najlepsze. Sprawdź nasz przepis na ciasto na oleju z owocami!
Jak zrobić ciasto na oleju z owocami? Cztery jajka rozbij i ubij mikserem wraz ze 150 gramami cukru, aż otrzymasz puszystą masę. Powoli, partiami wlej do niej szklankę oleju, cały czas miksując.
Wymieszaj 1,75 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia WINIARY. Dodaj do zmiksowanej masy i wymieszaj powoli drewnianą łyżką.
Przygotuj blachę do pieczenia i wysmaruj ją margaryną. Wylej ciasto na oleju z owocami do blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka. Możesz oprószyć je cynamonem, jeśli lubisz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Jeśli nie jesteś pewien, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie drewnianą wykałaczkę lub patyk na szaszłyki. Ciasto jest gotowe, kiedy po wyciągnięciu z ciasta drewno będzie suche. Jeśli jest wilgotne, ciasto wymaga jeszcze paru minut pieczenia.
Po upieczeniu ciasto na oleju z owocami odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem – i podawać!
Przygotowanie
70 min
Krok 1
18 min
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując.
Krok 2
5 min
Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3
7 min
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi w plastry jabłkami, oprószamy cynamonem.
Krok 4
40 min
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 1
z
4
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując.
Krok 2
z
4
Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3
z
4
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi w plastry jabłkami, oprószamy cynamonem.
Krok 4
z
4
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
E
Ewa
Jaki jest wymiar blachy?
A
Anna
Pyszne i szybkie do przygotowania.
Winiary
Expert
Anno, bardzo się cieszymy, że ciasto spełniło Twoje oczekiwania. Koniecznie wypróbuj też inne nasze przepisy!
Komentarze 2