Ciasto na oleju z owocami
70min
Łatwy
1.75 kubków
Mąka pszenna
4
Jajko
1 kubek
Oliwa z oliwek
2 łyżeczek
3
Jabłka
1 łyżeczka
Cynamon
150 g
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
2.26 g
Węglowodany
15.33 g
Tłuszcze
10.04 g
Wartość energetyczna
155.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
18 min
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując.
Krok 2
5 min
Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3
7 min
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi w plastry jabłkami, oprószamy cynamonem.
Krok 4
40 min
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto na oleju z to doskonały pomysł na smakowity deser. Sprawdzi się ono doskonale w każdej okazji! Puszyste ciasto waniliowe świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Najlepiej je robić wiosną, kiedy sezon owocowy trwa w najlepsze. Sprawdź nasz przepis na ciasto na oleju z owocami!
Jak zrobić ciasto na oleju z owocami? Cztery jajka rozbij i ubij mikserem wraz ze 150 gramami cukru, aż otrzymasz puszystą masę. Powoli, partiami wlej do niej szklankę oleju, cały czas miksując.
Wymieszaj 1,75 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia WINIARY. Dodaj do zmiksowanej masy i wymieszaj powoli drewnianą łyżką.
Przygotuj blachę do pieczenia i wysmaruj ją margaryną. Wylej ciasto na oleju z owocami do blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka. Możesz oprószyć je cynamonem, jeśli lubisz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Jeśli nie jesteś pewien, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie drewnianą wykałaczkę lub patyk na szaszłyki. Ciasto jest gotowe, kiedy po wyciągnięciu z ciasta drewno będzie suche. Jeśli jest wilgotne, ciasto wymaga jeszcze paru minut pieczenia.
Po upieczeniu ciasto na oleju z owocami odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem – i podawać!
Jak zrobić ciasto na oleju z owocami? Cztery jajka rozbij i ubij mikserem wraz ze 150 gramami cukru, aż otrzymasz puszystą masę. Powoli, partiami wlej do niej szklankę oleju, cały czas miksując.
Wymieszaj 1,75 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia WINIARY. Dodaj do zmiksowanej masy i wymieszaj powoli drewnianą łyżką.
Przygotuj blachę do pieczenia i wysmaruj ją margaryną. Wylej ciasto na oleju z owocami do blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka. Możesz oprószyć je cynamonem, jeśli lubisz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Jeśli nie jesteś pewien, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie drewnianą wykałaczkę lub patyk na szaszłyki. Ciasto jest gotowe, kiedy po wyciągnięciu z ciasta drewno będzie suche. Jeśli jest wilgotne, ciasto wymaga jeszcze paru minut pieczenia.
Po upieczeniu ciasto na oleju z owocami odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem – i podawać!
Komentarze 0