
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ciasto na oleju z owocami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak zrobić ciasto na oleju z owocami? Cztery jajka rozbij i ubij mikserem wraz ze 150 gramami cukru, aż otrzymasz puszystą masę. Powoli, partiami wlej do niej szklankę oleju, cały czas miksując.
Wymieszaj 1,75 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia WINIARY. Dodaj do zmiksowanej masy i wymieszaj powoli drewnianą łyżką.
Przygotuj blachę do pieczenia i wysmaruj ją margaryną. Wylej ciasto na oleju z owocami do blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka. Możesz oprószyć je cynamonem, jeśli lubisz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Jeśli nie jesteś pewien, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie drewnianą wykałaczkę lub patyk na szaszłyki. Ciasto jest gotowe, kiedy po wyciągnięciu z ciasta drewno będzie suche. Jeśli jest wilgotne, ciasto wymaga jeszcze paru minut pieczenia.
Po upieczeniu ciasto na oleju z owocami odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem – i podawać!
Przygotowanie
Krok 1
18 minKrok 2
5 minKrok 3
7 minKrok 4
40 minKrok 1 z 4
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując.
Krok 2 z 4
Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 3 z 4
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę. Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonymi w plastry jabłkami, oprószamy cynamonem.
Krok 4 z 4
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1