Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną
1 godz
Łatwy
1
łyżeczka
5
Jajko
5
łyżek
Cukier
5
łyżek
Mąka pszenna
1
kg
2
szklanek
Woda
0.5
szklanka
Cukier cynamonowy
0.5
szklanka
Cukier
50
g
Margaryna
3
łyżeczek
Żelatyna
500
ml
Śmietanka Kremówka
3
łyżek
Cukier puder
0.5
łyżeczka
Ekstrakt waniliowy
60
ml
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
2.52 g
Węglowodany
16.33 g
Tłuszcze
7.59 g
Wartość energetyczna
154.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
15 min
Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 2
20 min
Wylać na blachę 34x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 20 minut.
Krok 3
15 min
Masa jabłkowa: jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody, dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek, zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt.
Krok 4
10 min
Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.
Szarlotka z bitą śmietaną to klasyczny deser, który jednak zawsze można odkryć na nowo. Nasz przepis Wam w tym pomoże! Dzięki budyniowi śmietankowemu WINIARY, znany przysmak zyskuje nową wartość. Jednak nie tylko on jest sekretem tego wspaniałego smaku. Sprawdźcie sami! Smacznego!
Komentarze 0