Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną
Dodaj do CookBook

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
5 
Jajko
5  łyżek
Cukier
5  łyżek
Mąka pszenna
2 
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
1  kg
Jabłka
2  szklanek
Woda
0.5  szklanka
Cukier cynamonowy
0.5  szklanka
Cukier
50  g
Margaryna
3  łyżeczek
Żelatyna
500  ml
Śmietanka Kremówka
3  łyżek
Cukier puder
0.5  łyżeczka
Ekstrakt waniliowy
60  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.3 g
Wartość energetyczna
154.5 kcal
Tłuszcze
7.6 g
Białko
2.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szarlotka z bitą śmietaną to klasyczny deser, który jednak zawsze można odkryć na nowo. Nasz przepis Wam w tym pomoże! Dzięki budyniowi śmietankowemu WINIARY, znany przysmak zyskuje nową wartość. Jednak nie tylko on jest sekretem tego wspaniałego smaku. Sprawdźcie sami! Smacznego!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Krok 2

    20 min
    Wylać na blachę 34x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 20 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Masa jabłkowa: jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody, dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek, zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt.
  • Krok 4

    10 min
    Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Krok 1 z 4

Składniki: Proszek do pieczenia, Jajko ugotowane na twardo, Mąka, Cukier do smaku

Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Krok 2 z 4

Wylać na blachę 34x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 20 minut.

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Krok 3 z 4

Składniki: Budyń o smaku śmietankowym WINIARY, Margaryna, Cukier cynamonowy, Zimna woda, Jabłka, Cukier do smaku

Masa jabłkowa: jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody, dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek, zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt.

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Krok 4 z 4

Składniki: Zimna woda, Ekstrakt waniliowy, Cukier puder, Śmietanka Kremówka, Żelatyna

Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szarlotka letnia

    Szarlotka letnia

    1 godz 55 min Średni
  • Szarlotka bez cukru

    Szarlotka bez cukru

    34 min Łatwy
  • Budyniowa szarlotka w pucharkach

    Budyniowa szarlotka w pucharkach

    21 min Łatwy
  • Szarlotka na francuskim cieście

    Szarlotka na francuskim cieście

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu