Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 108

Ciasta imieninowe i urodzinowe – wypieki na specjalną okazję

Ciasta imieninowe i urodzinowe to wyjątkowe wypieki, które podajemy gościom przybyłym świętować którąś z tych okazji. Zwykle podaje się więcej niż jeden typ ciasta, ale należy wziąć pod uwagę, że ich pieczenie bywa czasochłonne, a przygotowań do domowego przyjęcia jest sporo. Warto więc wygospodarować odpowiednio dużo czasu, by spokojnie upiec ciasta imieninowe i urodzinowe. Większość z nich bez problemu można przygotować z wyprzedzeniem – na przykład dzień wcześniej. Dzięki temu unikniemy pośpiechu i niepotrzebnego zmęczenia w dniu przyjęcia.

Ciasta imieninowe i urodzinowe: tort w roli głównej

Jakie ciasta imieninowe i urodzinowe serwować? Pierwszy na myśl przychodzi oczywiście tort. Znajdziesz wiele przepisów na torty o różnych smakach – czekoladowym, orzechowym, z masą kajmakową, śmietankowy czy z owocami. Często podstawą tortu jest biszkopt, który tnie się na kilka warstw – do jego cięcia idealnie nadaje się naprężona nitka, bo miękki biszkopt daje się w ten sposób rozdzielić, nie krusząc się, a cięcie zawsze wyjdzie prosto. Torty możemy dekorować polewami, ozdobami cukierniczymi, kremami, bitą śmietaną czy owocami – lub kilkoma składnikami naraz. Oprócz tego w ramach ciast imieninowych i urodzinowych przygotować możemy także małe torciki, które stanowią gotowe porcje i nie wymagają krojenia w trakcie podawania. Minusem takiego rozwiązania jest pracochłonność, więc jest ono wybierane głównie wtedy, gdy nie spodziewamy się zbyt wielu gości.

Inne ciasta na imieniny i urodziny

Wśród ciast imieninowych i urodzinowych królują także klasyczne wypieki, takie jak serniki, makowce, szarlotki, ciasta czekoladowe, z owocami, babki i babeczki. Warto przygotować większy wybór różnych rodzajów ciast, by trafić w gusta wszystkich przybyłych gości. Jeśli obawiasz się, że przygotowanie dużej ilości wypieków pochłonie zbyt dużo czasu, możesz zastosować gotowe półprodukty, na przykład gotowe spody biszkoptowe albo masę kajmakową z puszki. Tego typu ułatwienia pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i wysiłku, a efekt nie musi mocno odbiegać od domowych rozwiązań.