Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z kremem budyniowym i mango

0
83 min
Łatwy

Składniki

-
10 10 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Mąka krupczatka
150 g
Masło
1 
Jajko
50 g
Cukier puder
1 szczypta
Sól
500 ml
Mleko
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna
100 g
Masło
50 g
Cukier
2 
Mango

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
430.12 kcal
Węglowodany
45.58 g
Białko
6.6 g
Tłuszcze
23.48 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
5 min
Sypkie składniki z masłem rozdrobnij na „piasek” (palcami albo w malakserze).
Krok 2
5 min
Wbij jajko i szybko zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj troszkę zimnej wody dla „sklejenia”.
Krok 3
30 min
Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
5 min
Rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Krok 5
20 min
Piecz w 200 stopniach 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
Krok 6
5 min
Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Do reszty mleka dodaj masło i gotując doprowadź do wrzenia.
Krok 7
5 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok.1 minutę).
Krok 8
5 min
Ugotowany krem przykryj folią spożywczą tak, żeby folia dotykała budyniu (nie tworzy się wtedy kożuch) i odstaw do ostygnięcia.
Krok 9
3 min
Ostudzony krem wyłóż na ciasto i udekoruj pokrojonym na plasterki mango.
Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 1 z 9

Sypkie składniki z masłem rozdrobnij na „piasek” (palcami albo w malakserze).

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 2 z 9

Wbij jajko i szybko zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj troszkę zimnej wody dla „sklejenia”.

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 3 z 9

Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 4 z 9

Rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę, nakłuj w kilku miejscach widelcem.

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 5 z 9

Piecz w 200 stopniach 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 6 z 9

Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Do reszty mleka dodaj masło i gotując doprowadź do wrzenia.

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 7 z 9

Do gotującego się mleka z masłem wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok.1 minutę).

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 8 z 9

Ugotowany krem przykryj folią spożywczą tak, żeby folia dotykała budyniu (nie tworzy się wtedy kożuch) i odstaw do ostygnięcia.

Tarta z kremem budyniowym i mango

Krok 9 z 9

Ostudzony krem wyłóż na ciasto i udekoruj pokrojonym na plasterki mango.

Kruche ciasto, kremowy budyń waniliowy Winiary i soczyste mango, to idealne połączenie smaków, które razem tworzą wyjątkowy przepis na pyszne budyniowe ciasto z mango. Tarta z mango to przepis na każdą okazję i każdą porę roku. Latem możesz podać tartę z malinami i truskawkami, a jesienią osłodzić ją odrobiną słodkiego karmelu.
Wypróbuj także przepis na tartę z budyniem, owocami i galaretką >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika