Tarta z kremem budyniowym i mango
83min
Łatwy
1 opakowanie
300 g
Mąka krupczatka
150 g
Masło
1
Jajko
50 g
Cukier puder
1 szczypta
Sól
500 ml
Mleko
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna
100 g
Masło
50 g
Cukier
2
Mango
.
Wartości odżywcze
Białko
6.6 g
Węglowodany
45.58 g
Tłuszcze
23.48 g
Wartość energetyczna
430.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
83 min
Krok 1
5 min
Sypkie składniki z masłem rozdrobnij na „piasek” (palcami albo w malakserze).
Krok 2
5 min
Wbij jajko i szybko zagnieć w jednolite ciasto. Jeśli będzie się rozsypywać, dodaj troszkę zimnej wody dla „sklejenia”.
Krok 3
30 min
Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
5 min
Rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Krok 5
20 min
Piecz w 200 stopniach 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
Krok 6
5 min
Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Do reszty mleka dodaj masło i gotując doprowadź do wrzenia.
Krok 7
5 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok.1 minutę).
Krok 8
5 min
Ugotowany krem przykryj folią spożywczą tak, żeby folia dotykała budyniu (nie tworzy się wtedy kożuch) i odstaw do ostygnięcia.
Krok 9
3 min
Ostudzony krem wyłóż na ciasto i udekoruj pokrojonym na plasterki mango.
Kruche ciasto, kremowy budyń waniliowy Winiary i soczyste mango, to idealne połączenie smaków, które razem tworzą wyjątkowy przepis na pyszne budyniowe ciasto z mango. Tarta z mango to przepis na każdą okazję i każdą porę roku. Latem możesz podać tartę z malinami i truskawkami, a jesienią osłodzić ją odrobiną słodkiego karmelu.
Wypróbuj także przepis na tartę z budyniem, owocami i galaretką >>
Wypróbuj także przepis na tartę z budyniem, owocami i galaretką >>
Komentarze 1