Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cyganka

4
3 godz 40 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mancia
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
4  opakowań
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
5 
Jajko
1  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
1.5  łyżek
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
2  łyżek
Mak suchy
2  łyżek
Kakao
1  kostka
Margaryna
2  szklanek
Mleko
2.5  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Mąka
3  łyżek
Cukier
1  słoik
Wiśnie drylowane
4  łyżek
Margaryna
4  łyżek
Cukier
4  łyżek
Kakao
4  łyżek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.67 g
Węglowodany
78.54 g
Tłuszcze
37.61 g
Wartość energetyczna
678.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

220 min
Krok 1
45 min
Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Następnie przekroić na dwie części.
Krok 2
15 min
Krem: Ugotować budyń. Zimny zmiksować z margaryną.
Krok 3
120 min
Galaretka z wiśniami: Wiśnie odcedzamy. Otrzymany sos łączymy z wodą tak, aby uzyskać 3,5 szklanki płynu. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim 3 szklanki galaretki. Studzimy i do tężejącej galaretki dodajemy wiśnie.
Krok 4
30 min
Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić, zagotować i ostudzić. Następnie polać nią ciasto.
Krok 5
10 min
Przełożenie: ciasto – krem – galaretka z wiśniami – ciasto – krem - polewa
Cyganka

Krok 1 z 5

Składniki: Proszek do pieczenia Winiary, Jajko, Mąka ziemniaczana, NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna, Cukier, Mak suchy, Kakao

Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Następnie przekroić na dwie części.

Cyganka

Krok 2 z 5

Składniki: Cukier wanilinowy WINIARY, Margaryna, Mąka ziemniaczana, Cukier, Mąka, Mleko

Krem: Ugotować budyń. Zimny zmiksować z margaryną.

Cyganka

Krok 3 z 5

Składniki: Wiśnie drylowane, Galaretka wiśniowy smak WINIARY

Galaretka z wiśniami: Wiśnie odcedzamy. Otrzymany sos łączymy z wodą tak, aby uzyskać 3,5 szklanki płynu. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim 3 szklanki galaretki. Studzimy i do tężejącej galaretki dodajemy wiśnie.

Cyganka

Krok 4 z 5

Składniki: Kakao, Margaryna, Woda, Cukier

Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić, zagotować i ostudzić. Następnie polać nią ciasto.

Cyganka

Krok 5 z 5

Przełożenie: ciasto – krem – galaretka z wiśniami – ciasto – krem - polewa

Ciasto cyganka mieści w sobie wszystko to, co powinien mieć każdy fantazyjny deser. Puszyste ciasto kakaowe stworzone z m.in. Cukru wanilinowego WINIARY i Proszku do pieczenia WINIARY przełożone jest maślanym kremem i Galaretkami wiśniowy smak WINIARY.Całość ułożonego warstwowo ciasta pokryta jest gładką kakaową polewą. Aż ślinka cieknie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika