Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cyganka
Dodaj do CookBook

Cyganka

(6)
3 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest mancia
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
4  opakowań
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
5 
Jajko
1  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
1.5  łyżek
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
2  łyżek
Mak suchy
2  łyżek
Kakao
1  kostka
Margaryna
2  szklanek
Mleko
2.5  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżka
Mąka
3  łyżek
Cukier
1  słoik
Wiśnie drylowane
4  łyżek
Margaryna
4  łyżek
Cukier
4  łyżek
Kakao
4  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.3 g
Wartość energetyczna
167 kcal
Tłuszcze
3.3 g
Białko
3.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto cyganka mieści w sobie wszystko to, co powinien mieć każdy fantazyjny deser. Puszyste ciasto kakaowe stworzone z m.in. Cukru wanilinowego WINIARY i proszku do pieczenia przełożone jest maślanym kremem i Galaretkami wiśniowy smak WINIARY. Całość ułożonego warstwowo ciasta pokryta jest gładką kakaową polewą. Aż ślinka cieknie!

Przygotowanie

220 min
  • Krok 1

    45 min
    Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Następnie przekroić na dwie części.
  • Krok 2

    15 min
    Krem: Ugotować budyń. Zimny zmiksować z margaryną.
  • Krok 3

    120 min
    Galaretka z wiśniami: Wiśnie odcedzamy. Otrzymany sos łączymy z wodą tak, aby uzyskać 3,5 szklanki płynu. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim 3 szklanki galaretki. Studzimy i do tężejącej galaretki dodajemy wiśnie.
  • Krok 4

    30 min
    Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić, zagotować i ostudzić. Następnie polać nią ciasto.
  • Krok 5

    10 min
    Przełożenie: ciasto – krem – galaretka z wiśniami – ciasto – krem - polewa
Cyganka

Krok 1 z 5

Składniki: Proszek do pieczenia, Jajko, Mąka ziemniaczana, Kawa rozpuszczalna, Cukier, Mak (suchy, mielony), Kakao

Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Następnie przekroić na dwie części.

Cyganka

Krok 2 z 5

Składniki: Cukier wanilinowy WINIARY, Masło, Mąka ziemniaczana, Cukier, Mąka pszenna pełnoziarnista, Mleko

Krem: Ugotować budyń. Zimny zmiksować z margaryną.

Cyganka

Krok 3 z 5

Składniki: Wydrylowane wiśnie, Galaretka wiśniowy smak WINIARY

Galaretka z wiśniami: Wiśnie odcedzamy. Otrzymany sos łączymy z wodą tak, aby uzyskać 3,5 szklanki płynu. Zagotowujemy i rozpuszczamy w nim 3 szklanki galaretki. Studzimy i do tężejącej galaretki dodajemy wiśnie.

Cyganka

Krok 4 z 5

Składniki: Kakao, Masło, Woda, Cukier

Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić, zagotować i ostudzić. Następnie polać nią ciasto.

Cyganka

Krok 5 z 5

Przełożenie: ciasto – krem – galaretka z wiśniami – ciasto – krem - polewa

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

2.0 z 5
2
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
00
00
00
44
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu