Ciasto olejowe z owocami
1 godz 10 min
Łatwy
2.5
szklanek
Mąka
4
Jajko
1
szklanka
Mleko
1.5
szklanek
Cukier
1
szklanka
Olej
2
łyżeczek
1
kg
Truskawki
.
Wartości odżywcze
Białko
3.29 g
Węglowodany
26.52 g
Tłuszcze
12 g
Wartość energetyczna
219.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
15 min
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować wszystko na jednolitą masę.
Krok 2
9 min
Przygotować owoce, w zależności od tego, na jakie mamy ochotę. Ja otworzyłam litrowy kompot wiśniowy z braku świeżych owoców i taka mniej więcej ilość jest dobra, ale można dodać więcej :)
Krok 3
5 min
Ciasto wlać do formy. Owoce rozrzucić na cieście, można też bardziej regularnie je rozłożyć.
Krok 4
40 min
Piec około 40 minut w 160 stopni. Choć ja piekłam nieco dłużej, około godziny. Generalnie piec do suchego patyczka, po tych 40 minutach kontrolowałam ciasto co około 7 minut.
Krok 5
1 min
Posypać cukrem pudrem. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie :) Idealne na lato gdy mamy dostęp do wielu sezonowych owoców.
Ciasto olejowe z owocami to ciasto-marzenie, bo jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu! Wszystkie składniki mieszamy, wylewamy na formę, przykrywamy całość owocami i… pieczemy. Ciasto olejowe z owocami jest idealne latem, kiedy sezon na świeże owoce w pełni. Piecz je zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na słodką przyjemność lub z wizytą wpadają niezapowiedziani goście.
Komentarze 1