Nasze przepisy Przepisy z selerem konserwowym

Przepisy z selerem konserwowym


Seler konserwowy możemy przyrządzić domowym sposobem, unikając tym samym sztucznych substancji, jakie możemy znaleźć w gotowych produktach. Wystarczy gotować pokrojony seler w paseczki w wodzie z cukrem, octem oraz solą, następnie przelać zalewę z selerem do słoika i pasteryzować.

Seler konserwowy pasuje do potraw gorących i zimnych, dlatego znajdziesz u nas przepisy na dania z selerem konserwowym na rozmaite okazje: marmurkowe jajka, sałatki fasolowe i jarzynowe, surówki z selerem (w wersji kwaśnej i słodkiej – np. z brzoskwiniami).

Seler pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, dlatego jest spożywany w dietach odchudzających. Ponadto obniża ciśnienie, pomaga w zaparciach i usuwaniu toksyn z organizmu. Sok z selera naciowego i jabłek nawilża skórę i wzmacnia włosy, a także jest przeciwutleniaczem.