Gulasz z dziczyzny z warzywami
1 godz 30 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
30.37 g
Węglowodany
12.25 g
Tłuszcze
7.75 g
Wartość energetyczna
247.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).
Krok 2
10 min
Pora oczyść, umyj i pokrój w krążki. Marchewki oczyść, umyj, obierz i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Selera oczyść, umyj i pokrój w plastry.
Krok 3
20 min
Rozgrzej w brytfannie oliwę z oliwek. Podsmaż mięso gulaszowe z dziczyzny przez około 10 minut. Po 8 minutach dodaj warzywa i podsmaż.
Krok 4
8 min
POMYSŁ NA... rozprowadź w 500 ml wody i czerwonym winie, doprowadź do wrzenia i wlej do mięsa z warzywami.
Krok 5
60 min
Umyj pomarańczę gorącą wodą i cienko odetnij nożem połowę skórki. Umyj tymianek i rozmaryn. Razem ze skórką pomarańczy dodaj do gulaszu. Piecz pod przykryciem w piekarniku przez około 1 godzinę - 200°C (termoobieg 170°C).
Krok 6
5 min
Przed podaniem usuń gałązki ziół i skórkę pomarańczy. Podawaj z knedlami.
Wyborny gulasz z dziczyzny z warzywami ma wyjątkowy smak i aromat dzięki temu, że dodajemy do niego WINIARY POMYSŁ NA... gulasz i czerwone wino, a potem zapiekamy z porem, marchewką, selerem naciowym i czerwoną cebulą. Dla aromatu dodamy gałązkę zielonego tymianku oraz skórkę ze świeżej pomarańczy. Gotowy gulasz podajemy z knedlami ziemniaczanymi lub grubą kaszą – jaglaną albo gryczaną.
Komentarze 0