Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz z dziczyzny z warzywami

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA... gulasz paprykowy
1 
Por (biała część)
2 
Marchewka
2 
Czerwona cebula
2 
Seler naciowy
2 łyżek
Oliwa z oliwek
750 g
Łopatka z dzika
100 ml
Czerwone wino
1 
Pomarańcze
1 trochę
Tymianek
1 pęczek
Rozmaryn

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.37 g
Węglowodany
12.25 g
Tłuszcze
7.75 g
Wartość energetyczna
247.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).
Krok 2
10 min
Pora oczyść, umyj i pokrój w krążki. Marchewki oczyść, umyj, obierz i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Selera oczyść, umyj i pokrój w plastry.
Krok 3
20 min
Rozgrzej w brytfannie oliwę z oliwek. Podsmaż mięso gulaszowe z dziczyzny przez około 10 minut. Po 8 minutach dodaj warzywa i podsmaż.
Krok 4
8 min
POMYSŁ NA... rozprowadź w 500 ml wody i czerwonym winie, doprowadź do wrzenia i wlej do mięsa z warzywami.
Krok 5
60 min
Umyj pomarańczę gorącą wodą i cienko odetnij nożem połowę skórki. Umyj tymianek i rozmaryn. Razem ze skórką pomarańczy dodaj do gulaszu. Piecz pod przykryciem w piekarniku przez około 1 godzinę - 200°C (termoobieg 170°C).
Krok 6
5 min
Przed podaniem usuń gałązki ziół i skórkę pomarańczy. Podawaj z knedlami.
Gulasz z dziczyzny z warzywami

Krok 1 z 6

Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 170°C).

Gulasz z dziczyzny z warzywami

Krok 2 z 6

Pora oczyść, umyj i pokrój w krążki. Marchewki oczyść, umyj, obierz i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Selera oczyść, umyj i pokrój w plastry.

Gulasz z dziczyzny z warzywami

Krok 3 z 6

Rozgrzej w brytfannie oliwę z oliwek. Podsmaż mięso gulaszowe z dziczyzny przez około 10 minut. Po 8 minutach dodaj warzywa i podsmaż.

Gulasz z dziczyzny z warzywami

Krok 4 z 6

POMYSŁ NA... rozprowadź w 500 ml wody i czerwonym winie, doprowadź do wrzenia i wlej do mięsa z warzywami.

Gulasz z dziczyzny z warzywami

Krok 5 z 6

Umyj pomarańczę gorącą wodą i cienko odetnij nożem połowę skórki. Umyj tymianek i rozmaryn. Razem ze skórką pomarańczy dodaj do gulaszu. Piecz pod przykryciem w piekarniku przez około 1 godzinę - 200°C (termoobieg 170°C).

Gulasz z dziczyzny z warzywami

Krok 6 z 6

Przed podaniem usuń gałązki ziół i skórkę pomarańczy. Podawaj z knedlami.

Wyborny gulasz z dziczyzny z warzywami ma wyjątkowy smak i aromat dzięki temu, że dodajemy do niego WINIARY POMYSŁ NA... gulasz i czerwone wino, a potem zapiekamy z porem, marchewką, selerem naciowym i czerwoną cebulą. Dla aromatu dodamy gałązkę zielonego tymianku oraz skórkę ze świeżej pomarańczy. Gotowy gulasz podajemy z knedlami ziemniaczanymi lub grubą kaszą – jaglaną albo gryczaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika