Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso mielone, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić.
Dodaj warzywa (poza groszkiem) i smaż, aż cebula zmięknie.
Dodaj bulion, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odpraw solą i pieprzem. Duś ok 15-20 minut. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody, aby sos nadmiernie się nie zredukował.
Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek.
Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i dodaj masło.
Mleko podgrzej w osobnym rondelku i wymieszaj z ziemniakami i masłem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Uduszone mięso przełóż do naczynia do zapiekania.
Na górę wyłóż ziemniaki i przy pomocy widelca lub łyżki zrób na ich powierzchni delikatne dekoracyjne paski.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.