Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

0
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800  g
Szynka mielona
1 
Marchewka
1 
Cebula
1  kubek
Pomidory
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
3  ząbków
2  łodyg
Seler naciowy
1  kubek
Zielony groszek
1  g
Liść laurowy
2  g
Ziele angielskie mielone
1  szczypta
Sól
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
0.5  kg
Ziemniaki
50  g
Masło
1  szklanka
Mleko
2  g
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.83 g
Węglowodany
17.56 g
Tłuszcze
29.27 g
Wartość energetyczna
419 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
5 min
Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
5 min
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso mielone, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić.
Krok 3
10 min
Dodaj warzywa (poza groszkiem) i smaż, aż cebula zmięknie.
Krok 4
25 min
Dodaj bulion, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odpraw solą i pieprzem. Duś ok 15-20 minut. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody, aby sos nadmiernie się nie zredukował.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek.
Krok 6
10 min
Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i dodaj masło.
Krok 7
5 min
Mleko podgrzej w osobnym rondelku i wymieszaj z ziemniakami i masłem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 8
3 min
Uduszone mięso przełóż do naczynia do zapiekania.
Krok 9
2 min
Na górę wyłóż ziemniaki i przy pomocy widelca lub łyżki zrób na ich powierzchni delikatne dekoracyjne paski.
Krok 10
30 min
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 1 z 10

Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 2 z 10

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso mielone, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 3 z 10

Dodaj warzywa (poza groszkiem) i smaż, aż cebula zmięknie.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 4 z 10

Dodaj bulion, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odpraw solą i pieprzem. Duś ok 15-20 minut. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody, aby sos nadmiernie się nie zredukował.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 5 z 10

Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 6 z 10

Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i dodaj masło.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 7 z 10

Mleko podgrzej w osobnym rondelku i wymieszaj z ziemniakami i masłem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 8 z 10

Uduszone mięso przełóż do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 9 z 10

Na górę wyłóż ziemniaki i przy pomocy widelca lub łyżki zrób na ich powierzchni delikatne dekoracyjne paski.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 10 z 10

Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami to obiad jednodaniowy, który wspaniale nasyci i rozgrzeje żołądek. Mięso mielone nabierze aromatu za sprawą Bulionu wołowego WINIARY i warzyw, a wszystkie składniki wyśmienicie połączą się podczas pieczenia. Zapiekanka sprawdzi się wyśmienicie jako niedzielny obiad dla większego grona rodziny lub przyjaciół.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.8g / 19%
Węglowodany
17.6g / 16%
Tłuszcze
29.3g / 64%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika