Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Szynka mielona
1 
Marchewka
1 
Cebula
1 kubek
Pomidory
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
3 ząbków
Czosnek
2 łodyg
Seler naciowy
1 kubek
Zielony groszek
1 g
Liść laurowy
2 g
Ziele angielskie mielone
1 szczypta
Sól
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
0.5 kg
Ziemniaki
50 g
Masło
1 szklanka
Mleko
2 g
Gałka muszkatołowa
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
29.27 g
Wartość energetyczna
419 kcal
Węglowodany
17.56 g
Białko
20.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
5 min
Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
Krok 2
5 min
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso mielone, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić.
Krok 3
10 min
Dodaj warzywa (poza groszkiem) i smaż, aż cebula zmięknie.
Krok 4
25 min
Dodaj bulion, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odpraw solą i pieprzem. Duś ok 15-20 minut. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody, aby sos nadmiernie się nie zredukował.
Krok 5
5 min
Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek.
Krok 6
10 min
Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i dodaj masło.
Krok 7
5 min
Mleko podgrzej w osobnym rondelku i wymieszaj z ziemniakami i masłem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krok 8
3 min
Uduszone mięso przełóż do naczynia do zapiekania.
Krok 9
2 min
Na górę wyłóż ziemniaki i przy pomocy widelca lub łyżki zrób na ich powierzchni delikatne dekoracyjne paski.
Krok 10
30 min
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 1 z 10

Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki, a czosnek drobno posiekaj.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 2 z 10

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso mielone, cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 3 z 10

Dodaj warzywa (poza groszkiem) i smaż, aż cebula zmięknie.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 4 z 10

Dodaj bulion, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe oraz odpraw solą i pieprzem. Duś ok 15-20 minut. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody, aby sos nadmiernie się nie zredukował.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 5 z 10

Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 6 z 10

Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i dodaj masło.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 7 z 10

Mleko podgrzej w osobnym rondelku i wymieszaj z ziemniakami i masłem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 8 z 10

Uduszone mięso przełóż do naczynia do zapiekania.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 9 z 10

Na górę wyłóż ziemniaki i przy pomocy widelca lub łyżki zrób na ich powierzchni delikatne dekoracyjne paski.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Krok 10 z 10

Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 20-30 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią.

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami to obiad jednodaniowy, który wspaniale nasyci i rozgrzeje żołądek. Mięso mielone nabierze aromatu za sprawą Bulionu wołowego WINIARY i warzyw, a wszystkie składniki wyśmienicie połączą się podczas pieczenia. Zapiekanka sprawdzi się wyśmienicie jako niedzielny obiad dla większego grona rodziny lub przyjaciół.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika