Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab duszony w piwie
Dodaj do CookBook

Schab duszony w piwie

(0)
4 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  kg
Schab wieprzowy bez kości
3  łyżek
Olej
1  szklanka
Piwo jasne
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
50  g
Seler naciowy
1 
Cebula
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
2 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.8 g
Wartość energetyczna
238.5 kcal
Tłuszcze
9.2 g
Białko
29.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Soczysty schab, marynowany w Ziarenkach Smaku, duszony w piwie z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym, z marchewką, pietruszką i selerem. Brzmi fantastycznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Wykonaj go samodzielnie, a zyska niesamowicie ważny walor – domowy smak. To wyjątkowe danie, które zachwyca niepowtarzalnym połączeniem aromatów i tekstur. W czym tkwi tajemnica? Przede wszystkim w starannie dobranej marynacie, w której mięso nabiera głębokiego smaku. Duszenie w piwie sprawia, że schab staje się niezwykle soczysty i delikatny, a dodatek Kostki Rosołowej WINIARYi koncentratu pomidorowego intensyfikuje smak. Do tego warzywa sprawiają, że obok tego dania nie można przejść obojętnie. Nie wierzysz? Wypróbuj sam(a) i prowadź do swojego jadłospisu coś pysznego!


Z czym podać schab duszony w piwie?

Jednym z popularnych sposobów jest podanie soczystego schabu duszonego w piwie z kluskami śląskimi lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Ta klasyczna kombinacja zapewnia doskonałą fuzję smaków, tworząc posiłek, który zadowoli apetyt nawet największych łasuchów. Wystarczy dodać do niego świeżą sałatkę, czerwoną kapustę lub kiszonego ogórka i danie gotowe! Możesz go zaserwować podczas rodzinnego obiadu, spotkania ze znajomymi lub ważnej uroczystości. To jednak niejedyna opcja! Schab duszony w piwie doskonale pasuje także do pieczonych warzyw. Wystarczy, że pokroisz w słupki ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię i bakłażana, a następnie polejesz je oliwą z oliwek i włożysz na chwilę do piekarnika. Podane ze schabem będą smakować wyśmienicie! Ostatnia propozycja podania to najbardziej surowa wersja. Po prostu połóż schab duszony w piwie na liściach sałaty i podawaj. Dzięki takiemu zbiegowi najlepiej czuć głębię smaku!


Duszony schab na patelni - prosty i uniwersalny przepis

Niezależnie od tego, czy to pyszny obiad w rodzinnym gronie, czy elegancka kolacja ze znajomymi, duszony schab na patelni zawsze będzie hitem stołu. Niezwykła kombinacja smaków oraz możliwość dostosowania do własnych upodobań czynią go prawdziwie uniwersalnym daniem. Zaskocz swoich bliskich! Wciel się w rolę profesjonalnego kucharza (którym wcale nie musisz być, przygotowując to danie!) i zaserwuj im posiłek rodem z ekskluzywnej restauracji. Potrzebujesz niewiele ponad pół godziny na przygotowanie składników oraz cztery godziny na marynowanie i pieczenie.

Przygotowanie

277 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso natrzyj przyrawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 2

    180 min
    Wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Krok 3

    15 min
    Na rozgrzanej oliwie zrumień zamarynowane mięso ze wszystkich stron.
  • Krok 4

    10 min
    Warzywa pokrój w słupki.
  • Krok 5

    5 min
    Piwo i 1 szklankę wody zagotuj, dodaj kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy.
  • Krok 6

    60 min
    Włóż mięso i warzywa. Duś całość pod przykryciem przez około 60 minut.
  • Krok 7

    2 min
    Mięso pokrój w plastry i podawaj z warzywami.
Schab duszony w piwie

Krok 1 z 7

Mięso natrzyj przyrawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Schab duszony w piwie

Krok 2 z 7

Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Schab duszony w piwie

Krok 3 z 7

Na rozgrzanej oliwie zrumień zamarynowane mięso ze wszystkich stron.

Schab duszony w piwie

Krok 4 z 7

Warzywa pokrój w słupki.

Schab duszony w piwie

Krok 5 z 7

Piwo i 1 szklankę wody zagotuj, dodaj kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy.

Schab duszony w piwie

Krok 6 z 7

Włóż mięso i warzywa. Duś całość pod przykryciem przez około 60 minut.

Schab duszony w piwie

Krok 7 z 7

Mięso pokrój w plastry i podawaj z warzywami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Agnieszka

warzywa na surowo?
Anonim (niezweryfikowany) 11/18/2021-10:46 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/28/2022-03:34 CEST
Agniesza, dziękujemy za czujność 😊 Warzywa pieczemy razem z mięsem. Już zmieniliśmy przepis.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki schabowe w sosie serowym

    Roladki schabowe w sosie serowym

    1 godz 10 min Średni
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Roladki schabowe faszerowane

    Roladki schabowe faszerowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu