Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.4g / 6%
Węglowodany
43.6g / 35%
Tłuszcze
32.5g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku

+

Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku

Wróć

Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku

(7)
55min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest chakula

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
6 
Ziemniaki
4 
Marchew
1 
Seler
3 
Pietruszka
1  puszka
Groszek Konserwowy
1  puszka
Kukurydza Konserwowa
4 
Ogórek kiszony
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.43 g
Węglowodany
43.64 g
Tłuszcze
32.5 g
Wartość energetyczna
489.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czym jest śląski szałot? Tradycyjny szałot to śląska sałatka ze śledziem i pokrojonymi w kostkę warzywami. Śląski szałot to tradycyjna potrawa regionu, która ma w swoim składzie gotowane ziemniaki, jajka na twardo, kiszone ogórki i cebulę. Oprócz warzyw i śledzi przepis na szałot rekomenduje dodanie do sałatki wędzonego boczku wysmażonego na patelni i wędzonej słoniny. W dzisiejszej odsłonie prezentujemy szałot śląski w wersji warzywnej, czyli w formie popularnej sałatki jarzynowej. Do jej wykonania będą ci potrzebne pokrojone w kostkę jarzyny oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY, który połączy wszystkie składniki. Sałatka jarzynowa po śląsku może być podawana z kawałkiem mięsa lub z pieczywem i świeżym masłem.

Jakich składników potrzeba na szałot śląski?
Warzywna wariacja na temat śląskiego szałotu jest bardzo podobna do znanej w całej Polsce sałatki jarzynowej. Bazą do jej przygotowania są ugotowane ziemniaki. Oprócz nich ugotuj także kilka marchwi i pietruszek oraz seler. Delikatny smak jarzyn przełamie kilka sztuk kiszonych ogórków. Do warzywnej sałatki idealnie pasuje także zielony groszek i kukurydza konserwowa. Całość połączysz Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, a do doprawienia potrzebujesz jedynie sól i pieprz.

Szałot - przepis prosty i doskonały
Najbardziej czasochłonnym punktem przygotowania jarzynowej sałatki jest gotowanie, obieranie i krojenie warzyw. Aby uzyskać wszystkie jarzyny w formie drobnej kosteczki, najpierw musisz poczekać, aż ugotowane warzywa ostygną, a następnie obrać je i przystąpić do krojenia. W tym momencie pokrój również ogórki kiszone, a groszek i kukurydzę odsącz z zalewy. Gdy wszystkie składniki są gotowe, połącz je ze sobą i dobrze wymieszaj. Jeżeli zależy ci na estetycznym wyglądzie twojej sałatki, zostaw trochę marchewki, groszku i kukurydzy do udekorowania salaterki z szałotem. Dopraw wymieszane warzywa solą i pieprzem, a następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY. Nie żałuj majonezu – im więcej, tym bardziej aksamitną konsystencję uzyskasz.

Jak podawać tradycyjną sałatkę warzywną?
Dobrze wymieszaną sałatkę jarzynową przełóż do wybranych naczyń i udekoruj pozostawionym groszkiem, kukurydzą i marchewką. Następnie wstaw naczynia do lodówki i poczekaj, aż sałatka nieco się schłodzi. Schłodzona sałatka warzywna smakuje wybornie w porze śniadaniowej oraz na kolację. Zaserwuj do niej świeże, domowe pieczywo i prawdziwe masło. Śląski szałot możesz podać także jako danie obiadowe. Przygotuj do niej solidny kawałek mięsa lub lekką i smakowitą rybę.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę ugotować do miękkości, a następnie obrać.
  • Krok 2

    15 min
    Ugotowane warzywa przestudzić i pokroić w kosteczkę.
  • Krok 3

    5 min
    Połączyć wszystkie warzywa ze sobą.
  • Krok 4

    20 min
    Doprawić pieprzem, solą, połączyć z majonezem - ja go daję sporo ;)Schłodzić w lodówce.Można udekorować pietruszką, smacznego! ;)
Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku

Krok 1 z 4

Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę ugotować do miękkości, a następnie obrać.

Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku

Krok 2 z 4

Ugotowane warzywa przestudzić i pokroić w kosteczkę.

Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku

Krok 3 z 4

Połączyć wszystkie warzywa ze sobą.

Szałot, czyli sałatka jarzynowa po śląsku

Krok 4 z 4

Doprawić pieprzem, solą, połączyć z majonezem - ja go daję sporo ;)Schłodzić w lodówce.Można udekorować pietruszką, smacznego! ;)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Grzegorz

Od kiedy w szałocie jest mięso?? To chyba jakiś gorolski przepis

K Karol

Wskazówka - warzywa najpierw gotujemy, a dopiero później obieramy. Dzięki czemu warzywa zachowują więcej składników odżywczych, a ziemniaki skrobię.

Winiary
Expert

Karolu, dziękujemy za celną radę. Zmieniliśmy wg niej nieco Krok 1. Potwierdzamy, że jarzyny oczywiście gotujemy w "mundurkach" :) Pozdrawiamy!

J Julka

W śląskim szałocie nie ma kukurydzy :)

Winiary
Expert

Julko, dziękujemy za wskazówkę - można oczywiście pominąć kukurydzę :)

H Hanys

Szałot je ino warzywny bez papryki i cebuli bez wusztu abo szynki a drugo wersja je ze śledziem 😋😁

Winiary
Expert

Dziękujemy za ekspercką opinię :)

K Kuba

Szalot to nie jest salatka jarzynowa

Winiary
Expert

Precyzyjnie rzecz ujmując, jest to śląska sałatka o podobnym charakterze do tradycyjnej jarzynowej. Autor przepisu zainspirował się klasycznym przepisem w wysokim stopniu.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Brak informacji o alergenach
  • Brunch
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Tradycyjna sałatka jarzynowa

    2 godz 40 min Łatwy
  • Sałatka z jajek i cebuli

    Sałatka z jajek i cebuli

    22 min Łatwy
  • Sałatka z ryżu i gotowanego mięsa

    Sałatka z ryżu i gotowanego mięsa

    33 min Łatwy
  • Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą

    Sałatka z buraczków czerwonych z fasolą

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu