75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.4g / 6%
Węglowodany
43.6g / 35%
Tłuszcze
32.5g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Szałot, czyli sałatka jarzynowa

(7)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest chakula

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Ziemniaki
4 
Marchew
1 
Seler
3 
Pietruszka
1  puszka
Groszek Konserwowy
1  puszka
Kukurydza Konserwowa
4 
Ogórek kiszony
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.43 g
Węglowodany
43.64 g
Tłuszcze
32.5 g
Wartość energetyczna
489.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjny śląski szałot to sałatka ze śledziem, ale w dzisiejszej odsłonie prezentujemy ją w wersji warzywnej, czyli w formie popularnej sałatki jarzynowej. Do jej wykonania będą ci potrzebne pokrojone w kostkę jarzyny oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY, który połączy wszystkie składniki, a sałatce nada kremowej konsystencji. Sałatkę jarzynową możesz zajadać po śląsku, czyli z kawałkiem mięsa lub tak, jak lubisz najbardziej.
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę ugotować do miękkości, a następnie obrać.
Krok 2
15 min
Ugotowane warzywa przestudzić i pokroić w kosteczkę.
Krok 3
5 min
Połączyć wszystkie warzywa ze sobą.
Krok 4
20 min
Doprawić pieprzem, solą, połączyć z majonezem - ja go daję sporo ;)Schłodzić w lodówce.Można udekorować pietruszką, smacznego! ;)
Szałot, czyli sałatka jarzynowa

Krok 1 z 4

Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę ugotować do miękkości, a następnie obrać.

Szałot, czyli sałatka jarzynowa

Krok 2 z 4

Ugotowane warzywa przestudzić i pokroić w kosteczkę.

Szałot, czyli sałatka jarzynowa

Krok 3 z 4

Połączyć wszystkie warzywa ze sobą.

Szałot, czyli sałatka jarzynowa

Krok 4 z 4

Doprawić pieprzem, solą, połączyć z majonezem - ja go daję sporo ;)Schłodzić w lodówce.Można udekorować pietruszką, smacznego! ;)

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
G Grzegorz
.

Od kiedy w szałocie jest mięso?? To chyba jakiś gorolski przepis

K Karol
.

Wskazówka - warzywa najpierw gotujemy, a dopiero później obieramy. Dzięki czemu warzywa zachowują więcej składników odżywczych, a ziemniaki skrobię.

Winiary
.
Expert

Karolu, dziękujemy za celną radę. Zmieniliśmy wg niej nieco Krok 1. Potwierdzamy, że jarzyny oczywiście gotujemy w "mundurkach" :) Pozdrawiamy!

J Julka
.

W śląskim szałocie nie ma kukurydzy :)

Winiary
.
Expert

Julko, dziękujemy za wskazówkę - można oczywiście pominąć kukurydzę :)

H Hanys
.

Szałot je ino warzywny bez papryki i cebuli bez wusztu abo szynki a drugo wersja je ze śledziem 😋😁

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za ekspercką opinię :)

K Kuba
.

Szalot to nie jest salatka jarzynowa

Winiary
.
Expert

Precyzyjnie rzecz ujmując, jest to śląska sałatka o podobnym charakterze do tradycyjnej jarzynowej. Autor przepisu zainspirował się klasycznym przepisem w wysokim stopniu.

Pokaż więcej komentarzy