Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słoninę pokrój w paski o przekroju 1x1 cm, zawiń między warstwy folii spożywczej - każdy pasek oddzielnie. Włóż do zamrażalnika, aby mocno stężała. Po wyjęciu dopraw każdy pasek słoniny solą i pieprzem.
Kawałek udźca wołowego - najlepiej część zwaną zrazową górną, oczyść i wyrównaj. Ostrym nożem zrób w mięsie otwory, wciśnij w nie zamrożone paski zamarynowanej słoniny. Dopraw mięso solą i pieprzem, obsyp mąką, obsmaż na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Warzywa (selera, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę) pokrój w równą kostkę. Przełóż do miski, oprósz mąką i przesmaż z mięsem. Kiedy warzywa zaczną przywierać do dna naczynia, zalej wszystko winem, dodaj liście laurowe, suszone grzyby i ziarna jałowca, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałązkami tymianku. Gdy wino odparuje, do połowy wysokości mięsa dolej bulion, przykryj i duś około 1,5 godziny.
Kiedy sztufada będzie miękka, wyjmij mięso, a sos zapraw kwaśną śmietaną (pamiętaj o hartowaniu śmietany - przed dodaniem, dolej do niej kilka łyżek ciepłego sosu). Sos chwilę gotuj, sztufadę pokrój w grube plastry i podgrzewaj przed podaniem w gorącym sosie.
Buraki czerwone, każdy oddzielnie, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na 1–1,5 godziny.
Upieczone buraki wystudź, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przerzuć do miksera, dopraw cukrem, solą, pieprzem i masłem. Całość miksuj na gładko.
Na talerz wyłóż warzywa z sosu, ułóż plaster sztufady, polej sosem i wyłóż buraczki.