Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sztufada wołowa z buraczkami
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
31.4g / 39%
Węglowodany
12g / 15%
Tłuszcze
16g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Sztufada wołowa z buraczkami

+

Sztufada wołowa z buraczkami

Wróć

Sztufada wołowa z buraczkami

(0)
5 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAREK_S

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  kostek
WINIARY Bulion wołowy
200  g
Słonina
1.5  kg
Udziec wołowy
3  płaskich łyżek
Mąka pszenna
1 
Seler
3 
Marchewka
1 
Pietruszka
3 
Cebula
6 
Liść laurowy
6  kulek
Owoce jałowca
3 
Suszone grzyby
1  Płaska łyżka
Cukier
300  ml
Czerwone wino wytrawne
200  ml
Kwaśna śmietana
4  gałązek
Tymianek
5 
Buraki
2  płaskich łyżek
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
31.35 g
Węglowodany
12.01 g
Tłuszcze
15.99 g
Wartość energetyczna
328.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sztufada wołowa, to pieczeń gęsto pikowana słoniną. Dzięki takiemu rozwiązaniu to danie jest niezwykle sycące i smaczne. Rosół wołowy WINIARY podkreśli smak potrawy i wydobędzie z niej to, co najlepsze. Całość tworzy idealną kompozycję, która zostanie gwiazdą niedzielnych obiadów. Pycha!

Przygotowanie

325 min
  • Krok 1

    60 min
    Słoninę pokrój w paski o przekroju 1x1 cm, zawiń między warstwy folii spożywczej - każdy pasek oddzielnie. Włóż do zamrażalnika, aby mocno stężała. Po wyjęciu dopraw każdy pasek słoniny solą i pieprzem.
  • Krok 2

    30 min
    Kawałek udźca wołowego - najlepiej część zwaną zrazową górną, oczyść i wyrównaj. Ostrym nożem zrób w mięsie otwory, wciśnij w nie zamrożone paski zamarynowanej słoniny. Dopraw mięso solą i pieprzem, obsyp mąką, obsmaż na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
  • Krok 3

    105 min
    Warzywa (selera, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę) pokrój w równą kostkę. Przełóż do miski, oprósz mąką i przesmaż z mięsem. Kiedy warzywa zaczną przywierać do dna naczynia, zalej wszystko winem, dodaj liście laurowe, suszone grzyby i ziarna jałowca, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałązkami tymianku. Gdy wino odparuje, do połowy wysokości mięsa dolej bulion, przykryj i duś około 1,5 godziny.
  • Krok 4

    20 min
    Kiedy sztufada będzie miękka, wyjmij mięso, a sos zapraw kwaśną śmietaną (pamiętaj o hartowaniu śmietany - przed dodaniem, dolej do niej kilka łyżek ciepłego sosu). Sos chwilę gotuj, sztufadę pokrój w grube plastry i podgrzewaj przed podaniem w gorącym sosie.
  • Krok 5

    95 min
    Buraki czerwone, każdy oddzielnie, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na 1–1,5 godziny.
  • Krok 6

    14 min
    Upieczone buraki wystudź, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przerzuć do miksera, dopraw cukrem, solą, pieprzem i masłem. Całość miksuj na gładko.
  • Krok 7

    1 min
    Na talerz wyłóż warzywa z sosu, ułóż plaster sztufady, polej sosem i wyłóż buraczki.
Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 1 z 7

Słoninę pokrój w paski o przekroju 1x1 cm, zawiń między warstwy folii spożywczej - każdy pasek oddzielnie. Włóż do zamrażalnika, aby mocno stężała. Po wyjęciu dopraw każdy pasek słoniny solą i pieprzem.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 2 z 7

Kawałek udźca wołowego - najlepiej część zwaną zrazową górną, oczyść i wyrównaj. Ostrym nożem zrób w mięsie otwory, wciśnij w nie zamrożone paski zamarynowanej słoniny. Dopraw mięso solą i pieprzem, obsyp mąką, obsmaż na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 3 z 7

Warzywa (selera, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę) pokrój w równą kostkę. Przełóż do miski, oprósz mąką i przesmaż z mięsem. Kiedy warzywa zaczną przywierać do dna naczynia, zalej wszystko winem, dodaj liście laurowe, suszone grzyby i ziarna jałowca, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałązkami tymianku. Gdy wino odparuje, do połowy wysokości mięsa dolej bulion, przykryj i duś około 1,5 godziny.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 4 z 7

Kiedy sztufada będzie miękka, wyjmij mięso, a sos zapraw kwaśną śmietaną (pamiętaj o hartowaniu śmietany - przed dodaniem, dolej do niej kilka łyżek ciepłego sosu). Sos chwilę gotuj, sztufadę pokrój w grube plastry i podgrzewaj przed podaniem w gorącym sosie.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 5 z 7

Buraki czerwone, każdy oddzielnie, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na 1–1,5 godziny.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 6 z 7

Upieczone buraki wystudź, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przerzuć do miksera, dopraw cukrem, solą, pieprzem i masłem. Całość miksuj na gładko.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 7 z 7

Na talerz wyłóż warzywa z sosu, ułóż plaster sztufady, polej sosem i wyłóż buraczki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Śmietana
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Zrazy z mielonej wołowiny

    Zrazy z mielonej wołowiny

    1 godz 7 min Średni
  • Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    13 godz Trudny
  • Żeberka z warzywami i czerwonym winem

    Żeberka z warzywami i czerwonym winem

    4 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu