Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sztufada wołowa z buraczkami

0
325 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Słonina
1.5 kg
Udziec wołowy
3 płaskich łyżek
Mąka pszenna
1 
Seler
3 
Marchewka
1 
Pietruszka
3 
Cebula
6 
Liść laurowy
6 kulek
Owoce jałowca
3 
Suszone grzyby
1 Płaska łyżka
Cukier
300 ml
Czerwone wino wytrawne
200 ml
Kwaśna śmietana
4 gałązek
Tymianek
5 
Buraki
2 płaskich łyżek
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
144.15 g
Tłuszcze
313.27 g
Wartość energetyczna
4926.29 kcal
Białko
348.09 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

325 min
Krok 1
60 min
Słoninę pokrój w paski o przekroju 1x1 cm, zawiń między warstwy folii spożywczej - każdy pasek oddzielnie. Włóż do zamrażalnika, aby mocno stężała. Po wyjęciu dopraw każdy pasek słoniny solą i pieprzem.
Krok 2
30 min
Kawałek udźca wołowego - najlepiej część zwaną zrazową górną, oczyść i wyrównaj. Ostrym nożem zrób w mięsie otwory, wciśnij w nie zamrożone paski zamarynowanej słoniny. Dopraw mięso solą i pieprzem, obsyp mąką, obsmaż na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Krok 3
105 min
Warzywa (selera, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę) pokrój w równą kostkę. Przełóż do miski, oprósz mąką i przesmaż z mięsem. Kiedy warzywa zaczną przywierać do dna naczynia, zalej wszystko winem, dodaj liście laurowe, suszone grzyby i ziarna jałowca, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałązkami tymianku. Gdy wino odparuje, do połowy wysokości mięsa dolej bulion, przykryj i duś około 1,5 godziny.
Krok 4
20 min
Kiedy sztufada będzie miękka, wyjmij mięso, a sos zapraw kwaśną śmietaną (pamiętaj o hartowaniu śmietany - przed dodaniem, dolej do niej kilka łyżek ciepłego sosu). Sos chwilę gotuj, sztufadę pokrój w grube plastry i podgrzewaj przed podaniem w gorącym sosie.
Krok 5
95 min
Buraki czerwone, każdy oddzielnie, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na 1–1,5 godziny.
Krok 6
14 min
Upieczone buraki wystudź, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przerzuć do miksera, dopraw cukrem, solą, pieprzem i masłem. Całość miksuj na gładko.
Krok 7
1 min
Na talerz wyłóż warzywa z sosu, ułóż plaster sztufady, polej sosem i wyłóż buraczki.
Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 1 z 7

Słoninę pokrój w paski o przekroju 1x1 cm, zawiń między warstwy folii spożywczej - każdy pasek oddzielnie. Włóż do zamrażalnika, aby mocno stężała. Po wyjęciu dopraw każdy pasek słoniny solą i pieprzem.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 2 z 7

Kawałek udźca wołowego - najlepiej część zwaną zrazową górną, oczyść i wyrównaj. Ostrym nożem zrób w mięsie otwory, wciśnij w nie zamrożone paski zamarynowanej słoniny. Dopraw mięso solą i pieprzem, obsyp mąką, obsmaż na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 3 z 7

Warzywa (selera, marchewki, korzeń pietruszki i cebulę) pokrój w równą kostkę. Przełóż do miski, oprósz mąką i przesmaż z mięsem. Kiedy warzywa zaczną przywierać do dna naczynia, zalej wszystko winem, dodaj liście laurowe, suszone grzyby i ziarna jałowca, dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałązkami tymianku. Gdy wino odparuje, do połowy wysokości mięsa dolej bulion, przykryj i duś około 1,5 godziny.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 4 z 7

Kiedy sztufada będzie miękka, wyjmij mięso, a sos zapraw kwaśną śmietaną (pamiętaj o hartowaniu śmietany - przed dodaniem, dolej do niej kilka łyżek ciepłego sosu). Sos chwilę gotuj, sztufadę pokrój w grube plastry i podgrzewaj przed podaniem w gorącym sosie.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 5 z 7

Buraki czerwone, każdy oddzielnie, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na 1–1,5 godziny.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 6 z 7

Upieczone buraki wystudź, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przerzuć do miksera, dopraw cukrem, solą, pieprzem i masłem. Całość miksuj na gładko.

Sztufada wołowa z buraczkami

Krok 7 z 7

Na talerz wyłóż warzywa z sosu, ułóż plaster sztufady, polej sosem i wyłóż buraczki.

Sztufada wołowa, to pieczeń gęsto pikowana słoniną. Dzięki takiemu rozwiązaniu to danie jest niezwykle sycące i smaczne. Rosół wołowy WINIARY podkreśli smak potrawy i wydobędzie z niej to, co najlepsze. Całość tworzy idealną kompozycję, która zostanie gwiazdą niedzielnych obiadów. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika