Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa królewska
Dodaj do CookBook

Zupa królewska

(0)
52 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mielone mięso drobiowe (np. z kurczaka)
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1 
Jajko
2  łyżek
Bułka tarta
1  ząbek
Czosnek (drobno posiekany)
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  łyżka
Koperek posiekany
4 
Ziemniaki
1.5  l
Woda
1  opakowanie
Serek topiony
1 
Marchewka
200  g
Zielony groszek
1 
Mały brokuł (podzielony na różyczki)
200  ml
Śmietana 18%
2  łyżek
Świeżo posiekany koperek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.2 g
Wartość energetyczna
327.3 kcal
Tłuszcze
15.4 g
Białko
23.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa królewska zasługuje na szczególną uwagę entuzjastów kolorowych zup. Warzywa i piersi z kurczaka są podsmażane przed zalaniem wodą, dzięki czemu nie tracą one swojej struktury. Co więcej, składniki zyskują na chrupkości. Domowa zupa królewska jest niezwykle gęsta, a co za tym idzie – sycąca.

 

Warto wybrać właśnie ten przepis, jeśli chcesz przygotować jednodaniowy obiad, który zaspokoi głód i doda dużo energii. W przeciwieństwie do wielu innych zup królewska zupa to idealny posiłek dla tych, którzy chcą zjeść coś konkretnego.

 

Bardzo ciekawym zabiegiem jest dodanie pod koniec gotowania serka topionego. Dzięki temu zupa po królewsku nie musi być dodatkowo zabielana (choć można użyć śmietany dla osiągnięcia jeszcze lepszego efektu), a przy tym ma bardzo przyjemny, kremowy smak. Druga charakterystyczna cecha, która odróżnia tę recepturę od tradycyjnego rosołu i innych zup, to mięsne kulki z kurczaka. To jeden z powodów, dla których danie jest lubiane przez dzieci.

 

W kwestii pozostałych składników mogą już występować rozbieżności w różnych przepisach. W niektórych domach do wywaru trafia także seler, a nawet pieczarka. Jeśli chcesz, możesz sprawdzić, jak będzie Ci smakować danie wzbogacone o dodatkowe składniki, których nie ma na pierwotnej liście.

 

Niezależnie od wybranej wersji, możesz mieć pewność, że zupa będzie mieć właściwości rozgrzewające oraz przyjemny, bogaty smak i aromat. Dzięki dużej liczbie warzyw potrawa sprawdzi się także jako źródło witamin.

 

Nie ma zgody co do tego, skąd właściwie pochodzi przepis na zupę po królewsku. Nie jest to na pewno danie wywodzące się z kuchni polskiej. Wymyślenie receptury przypisują sobie Francuzi oraz Holendrzy. Według tych pierwszym pierwowzorem dzisiejszej zupy królewskiej była potrawa o nazwie Potage á la Reine podawana już w XVII wieku. Mieszkańcy Niderlandów mają jednak inną opinię. Podkreślają, że pierwotna nazwa zupy to wywodzące się z ich kraju słowo "koninginnensoep". Niezależnie od tego, kto ma rację, warto spróbować tego specjału. Może uświetnić rodzinne spotkanie lub inną uroczystość.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    15 min
    W misce wymieszaj mielone mięso, bulion WINIARY, jajko, bułkę tartą, czosnek, sól, pieprz i łyżkę koperku. Dokładnie wymieszaj. Formuj małe pulpety z przygotowanej masy.
  • Krok 2

    10 min
    W dużym garnku zagotuj wodę z bulionem WINIARY. Delikatnie wrzucaj pulpety do gotującego się bulionu i gotuj przez około 10 minut, aż będą ugotowane. Wyjmij pulpety łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
  • Krok 3

    10 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w półtalarki. Dodaj do bulionu i gotuj przez około 10 minut.
  • Krok 4

    7 min
    Dodaj zielony groszek i różyczki brokuła do zupy. Gotuj kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Do zupy dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj śmietanę z łyżką zupy i dodaj do garnka.
  • Krok 6

    5 min
    Dodaj ugotowane pulpety do zupy i gotuj razem ok. 5 min. Dopraw pozostałym koperkiem, solą i pieprzem do smaku.
Zupa królewska

Krok 1 z 6

W misce wymieszaj mielone mięso, bulion WINIARY, jajko, bułkę tartą, czosnek, sól, pieprz i łyżkę koperku. Dokładnie wymieszaj. Formuj małe pulpety z przygotowanej masy.

Zupa królewska

Krok 2 z 6

W dużym garnku zagotuj wodę z bulionem WINIARY. Delikatnie wrzucaj pulpety do gotującego się bulionu i gotuj przez około 10 minut, aż będą ugotowane. Wyjmij pulpety łyżką cedzakową i odłóż na talerz.

Zupa królewska

Krok 3 z 6

Krok 3 Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w półtalarki. Dodaj do bulionu i gotuj przez około 10 minut.

Zupa królewska

Krok 4 z 6

Krok 4 Krok 4

Dodaj zielony groszek i różyczki brokuła do zupy. Gotuj kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zupa królewska

Krok 5 z 6

Krok 5 Krok 5

Do zupy dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj śmietanę z łyżką zupy i dodaj do garnka.

Zupa królewska

Krok 6 z 6

Krok 6 Krok 6

Dodaj ugotowane pulpety do zupy i gotuj razem ok. 5 min. Dopraw pozostałym koperkiem, solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu